IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz – 10

IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the IBPS PO Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this IBPS PO Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this IBPS PO Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below:
In a family of six persons A, B, C, D, E and F, there are three males and three females. There are two married couples and two persons are unmarried. Each one of them teaches different subject, viz. Psychology, Geography, Sanskrit, Yoga, Philosophy and Religion. E, Who teaches Geography, is mother – in – law of A, who is wife of C. D is the father F and he does not teach Psychology or Religion. B teaches Philosophy and is the sister of F, who teaches Sanskrit. C does not teach Religion.

1. Who among the following teaches Psychology?
(a) C
(b) D
(c) A
(d) Data inadequate
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

2. How is F related to E?
(a)Daughter
(b)Brother
(c)Son
(d) Data inadequate
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. Which of the following is one of the married couples?
(a)D-B
(b)D-E
(c)B-F
(d)E-F
(e) None of thee

Answer & Explanation
Ans. b

4. Which of the following subject is taught by ‘A’?
(a)Psychology
(b)Philosophy
(c)Yoga
(d)Data inadequate
(e) none of these

Answer & Explanation
Ans. e

5. How many sons does E have?
(a)Four
(b) Three
(c)Two
(d) One
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. c

Directions (6-10): Answer these questions based on the following information.
In a certain code:
“Indian Chinese Ministry Affairs” is coded as ‘7#F 7#I 8@N 6@D’
“January March Noting August” is coded as ‘7#N 6@T 6@G 5#R’
“Monday Sunday Tuesday Wednesday” is coded as ‘ 7#E 6@N 9#D 6@N’

6. What may be the code of the word ‘Observation’?
(a) 11#S
(b) 9@G
(c) 10@B
(d) 9#I
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

7. What will be the code of ‘Broader’?
(a) 9#O
(b) 8@R
(c) 9#D
(d) 7#O
(e) 9@U

Answer & Explanation
Ans. d

8. What is the code of ‘August’ in above coded information?
(a) 5@S
(b) 4@W
(c) 5#E
(d) 6@G
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

9. The code ‘9#F’ belongs to which of the following word?
(a) Proceed
(b) Effective
(c) Announced
(d) Indicator
(e) Apple

Answer & Explanation
Ans. b

10. What may be the code of ‘Civilian’?
(a) 6@P
(b) 6#L
(c) 8@V
(d) 5@L
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply