IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz – 14

IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz 

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the IBPS PO Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this IBPS PO Reasoning Ability Quiz. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this IBPS PO Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the question given below-
Eight persons A, B, C, D, E, F, G, H are sitting around a circular table. Four of them are facing towards the center and four of them are facing away from the center. D sits third to the right of A. H sits second to the right of B. C sits to the immediate left of F. The number of persons sit between H and D is same as the number of person sit between B and F. C sits second to the right of A. H is not an immediate neighbour of G. F is facing towards the center. Both H and C are facing in same direction as F. Both the immediate neighbours of E are facing opposite direction to each other. Both E and D face same direction to each other.

1. How many persons sit between C and G, when counted in clockwise direction from C?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

2. Who among the following sit third to the left of E?
(a) B
(b) G
(c) F
(d) D
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

3. Who among the following sit immediate left of A?
(a) H
(b) G
(c) F
(d) D
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

4. Who among the following sit second to the left of H?
(a) E
(b) A
(c) F
(d) D
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

5. Four of the following are alike in a certain way so form a group, which of the following that does not belong to the group?
(a) E
(b) A
(c) B
(d) D
(e) G

Answer & Explanation
Ans. e

Directions (6 –10): Study the following information carefully and answer the questions which follow—
In a certain code language, ‘some novel is easy’ is coded as ’79 93 47 52′, ‘reading passage is tough’ is coded as ’49 53 74 93′, ‘words and grammar both are tough’ is coded as ’57 75 74 95 45 92′, ‘both passage are easy’ is coded as ’45 79 57 53′ and ‘these are some grammar’ is coded as ’57 47 59 95′.

6. What is the code for ‘grammar and reading’?
(a) 49 95 45
(b) 75 49 95
(c) 92 95 49
(d) 92 45 49
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. e

7. What can be the code for ‘passage was tough’?
(a) 74 56 53
(b) 92 57 53
(c) 53 74 59
(d) 75 53 54
(e) 53 91 54

Answer & Explanation
Ans. a

8. Code ’45’ stands for _______________.
(a) words
(b) both
(c) are
(d) and
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

9. What can be the code for ‘this is Novel’?
(a) 59 93 52
(b) 92 59 93
(c) 47 59 51
(d) 52 72 93
(e) 93 51 72

Answer & Explanation
Ans. d

10. What is the code for ‘tough is passage’?
(a) 74 93 53
(b) 53 47 93
(c) 95 79 45
(d) 93 74 57
(e) Can’t say

Answer & Explanation
Ans. a

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

 

3

Leave a Reply