IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz – 5

IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you IBPS PO Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This IBPS PO Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this IBPS PO Reasoning Ability Quiz. Question given in this IBPS PO Reasoning Ability Quiz are based on the latest or updated exam pattern. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this IBPS PO Reasoning Ability Quiz.

Direction (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
There are seven persons namely P, Q, R, S, T, U, V live in a seven storey building. Each of them like different colors i.e. blue, pink, black, white, green, red, purple but not necessarily in the same order. The lowest floor is numbered as one and top most floor is numbered as seven. T does not like green and white. Q likes pink and lives on an even numbered floor. Three persons live between Q and S. Two persons live between P and R. The number of person living between the one who likes red and green is same as between green and white. P who likes purple lives above R. The one who likes black and red lives on consecutive floors. S and T neither like red nor black. One person lives between the one who likes red and V. Two persons live between the one who likes black and V. The one who likes black lives above V.
1. Who sits between the one who likes blue and pink?
(a)P
(b)Q
(c)no one
(d)S
(e)T

Answer & Explanation
Ans. c

2. Which of the following color is liked by U?
(a)red
(b)black
(c)purple
(d)pink
(e)blue

Answer & Explanation
Ans. a

3. Who among the following likes white?
(a)P
(b)Q
(c) T
(d)S
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. e

4. If four of the five are alike and from a group in a certain way, find the one who does not belong to the group?
(a)P
(b)V
(c)Q
(d)U
(e)T

Answer & Explanation
Ans. c

5. Which of the following combination is true?
(a)P-blue
(b)V-white
(c)Q-black
(d)U-white
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. b

 

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the question given below.
Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a straight line. Some of them face north while some of them face south direction. H sits third to the right of A who is facing north direction. C sits second to the right of B who sits third to the left of E. H does not sit at an extreme end. There are three persons sit between E and H. C is not an immediate neighbour of H and faces north direction. F faces opposite direction of H and sits fourth to the right of G. D is not an immediate neighbour of G. D faces same direction as G. C faces the same direction as H faces.

6. Who amongst the following is sitting exactly between F and G?
(a) A
(b) H
(c) C
(d) D
(e) E

Answer & Explanation
Ans. b

7. Who amongst the following is sits third to the left of E?
(a) A
(b) B
(c) D
(d) G
(e) H

Answer & Explanation
Ans. b

8. Four of the following are alike in a certain way so form a group, which among the following does not belong to that group?
(a) H
(b) B
(c) G
(d) E
(e) A

Answer & Explanation
Ans. c

9. How many people sit between F and C?
(a) Four
(b) Three
(c) None
(d) Two
(e) One

Answer & Explanation
Ans. a

10. Who among the following sits fourth to the right of H?
(a) D
(b) A
(c) C
(d) E
(e) G

Answer & Explanation
Ans. d

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply