IBPS PO Reasoning Ability Quiz – 18

IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz 

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Direction (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions below.
Eight persons G, H, I, J, K, L, M, N lives on eight different floors from bottom to top such as ground floor is numbered as 1 and top floor is numbered as 8. I lives on an even number floor. Only three persons live between I and J. Only one persons live between N and K and both live on an odd number floor and both of them live above I. Two persons live between G and H, who live on even number floor. G does not live on ground floor. Both M and L lives below G. M does not live on ground floor. N lives above H.
1. Who among the following lives on top floor?
(a) G
(b) M
(c) H
(d) J
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. H lives on which among the following floor?
(a) 3rd
(b) 2nd
(c) 4th
(d) 6th
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

3. How many persons live between N and G?
(a) One
(b) Three
(c) Two
(d) Four
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

4. Who among the following lives on ground floor?
(a) I
(b) L
(c) N
(d) J
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. Which of the following is true according to the arrangement?
(a) H-4th floor
(b) K-3rd floor
(c) I-1st floor
(d) M-2nd floor
(e) N-6th floor

Answer & Explanation
Ans. d

 

Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions:
Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1, P, Q, R, S, T and V are seated and all of them are facing south. In row-2, A, B, C, D, E and F are seated and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement members of each row faces each other.
A sits third to right of D. Neither A nor D sits at extreme ends. T faces D. V does not face A and V does not sit at any of the extreme ends. V is not an immediate neighbour of T. B sits at one of the extreme ends. Only two people sit between B and E. E does not face V. Two persons sit between R and Q. R is not an immediate neighbour of T. C does not face V. P is not an immediate neighbour of R.

6. Who amongst the following sit at extreme ends of the rows?
(a) B, E
(b) S, T
(c) P, R
(d) B, F
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

7. Who amongst the following faces A?
(a) R
(b) T
(c) P
(d) Q
(e) S

Answer & Explanation
Ans. e

 

8. How many persons are seated between T and S?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None

Answer & Explanation
Ans. b

 

9. P is related to V in the same way as C is related to F. To which of the following is E related to, following the same pattern?
(a) B
(b) D
(c) C
(d) A
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

10. Which of the following is true regarding F?
(a) F sits second to right of C
(b) F is not an immediate neighbour of A
(c) F sits third to left of D
(d) F sits at one of the extreme
(e) F faces V

Answer & Explanation
Ans. e

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply