IBPS PO Reasoning Ability Quiz – 22

IBPS PO Reasoning Ability Quiz – 21

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this IBPS PO Pre Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Direction (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight persons A, B, C, D, E, F, G, H are sitting around a square table. Four persons are sitting at the corners of the table while four are sitting at the middle of the side of the table. The persons sitting at the corner are facing inside while the persons sitting at the middle of the side of the table are facing outside. A sit second to the right of E. Both C and F are immediate neighbour of each other. H sits third to the left of D who is an immediate neighbour of A. F sits diagonally opposite to G. A does not sit opposite to C.
1. Who among the following sit second to the right of C?
(a) G
(b) E
(c) B
(d) A
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

 

2. Who among the following sit third to the left of B?
(a) G
(b) E
(c) H
(d) A
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

3. Four of the following are alike in a certain way, then which of the following does not follow the same pattern?
(a) G
(b) C
(c) B
(d) F
(e) D

Answer & Explanation
Ans. b

 

4. Who among the following sit opposite to A?
(a) F
(b) B
(c) D
(d) H
(e) C

Answer & Explanation
Ans. d

 

5. How many persons sit between E and F, when counted clock-wise direction from F?
(a) One
(b) Three
(c) Two
(d) Four
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

Directions (6-10): Answer the following questions referring to the symbol-letter-number sequence given below:
W E & 5 S Q 1 $ P @ O B 3 V 7 K N U 4 L 8 M 9 % F 6 I G

6. Which of the following is exactly midway between the tenth element from the right and fifth element from the left end?
(a) O
(b) B
(c) 3
(d) V
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. b

 

7. How many letters are there in the above sequence which are immediately preceded by a number and immediately followed by a consonant?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

8. What should come in place of the question mark (?) in the following sequence?
W&S, $@B, 7N4, ?.
(a) 9FI
(b)89F
(c) M%6
(d)M9F
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

9. Which of the following is the eleventh element to the right of the second element from the left end in the above sequence?
(a)3
(b)B
(c)O
(d)7
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

10. If both the halves of the above sequence are written in reverse order, which will be the sixth element to the right of the sixteenth element from the right end?
(a)6
(b)%
(c)F
(d)G
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

 

3

Leave a Reply