Logical Reasoning for IBPS, SBI, RBI, RRBs: Quiz 2

Logical Reasoning for IBPS, SBI, RBI, RRBs: Quiz 2

Logical Reasoning plays a significant role in Reasoning Ability Section of banking exams such as IBPS, SBI and RBI PO and Clerk. You will get at least 5 questions from Logical Reasoning in one of IBPS, SBI and RBI PO & clerk prelims and Mains exam. So, aspirants should focus on Logical Reasoning questions in detail. Here, we are providing you with the Logical Reasoning questions quiz with the detailed solution so that you can easily prepare for Logical Reasoning questions. We are providing here all-important latest pattern-based questions and Previous Year Questions of Logical Reasoning of various Government Exam like IBPS, SBI, and RBI PO and Clerk exam. This Logical Reasoning quiz we are providing is free. Attempt this Logical Reasoning quiz to practice important questions with answers and solutions. And score better in IBPS, SBI and RBI PO and Clerk exam.

Logical Reasoning Quiz to improve your Reasoning Ability for SBI Po & SBI clerk exam IBPS PO Reasoning, IBPS Clerk Reasoning, IBPS RRB Reasoning, LIC AAO, LIC Assistant and another competitive exam.

Q1.With less than three weeks to go before the election of president, the campaigns saw explosive revelations about Mr. Trump and Ms. Clinton. This included disturbing evidence of Mr. Trump boasting about groping women without their consent, allegations of such behavior and sexual assault by at least nine women, and an avalanche of confidential emails of Ms. Clinton’s campaign released by WikiLeaks that underscored her proximity to deep-pocketed Wall Street donors.
Which of the following can be hypothesized from the above passage?
(I) Mr. Trump and Ms. Clinton are candidates of opponent parties which are fighting for presidential posts.
(II) Serious allegation against candidates may affect the polling result.
(III) Trade and economy of country depends on the selection of Presidential candidates.
(a) All I,II and III
(b) Only I and III
(c) Only II and III
(d) Only I and II
(e) None of these

Answer & Explanation
1.Ans. (d)

Sol. From the behavior and sense of passage we can clearly say that both are candidates of opponent parties and allegation may hinder their image and it may affect the polling result. Trade and Economy is not discussed in above passage.so III cannot be assumed.

Directions (2-3): Read the following information carefully and answer the questions which follow.
Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal on Wednesday targeted Prime Minister Narendra Modi and the Central government for the suicide committed by former Army jawan Ram Kishan Grewal allegedly over the OROP issue. Deputy Chief Minister Manish Sisodia and Aam Aadmi Party MLA from Delhi Cantonment ”Commando” Surender were detained by the Delhi Police at the RML hospital where they had gone to talk to the family of Grewal. Grewal’s family members were detained by the police after they refused to take the body home and threatened a stir at the hospital. Mr. Kejriwal said the government should stop trying to derive political gains from the recent surgical strikes.
Q2. Which of the following may be anticipated reason for fallout of high voltage drama which is mentioned in the passage?
I. Remissness of Central Govt. to enact OROP in the country for Indian Soldiers.
II. Central Govt. tried to embezzle soldiers for their political gain behind the shade of success of surgical strike.
III. Arrest of Deputy CM of Delhi was illegitimate, he should not be detained as he is deputy CM of Delhi and it is his responsibility to visit to the family of victim.
(a) Only I and III
(b) only III
(c) Only I and II
(d) Only I
(e) None of these

Answer & Explanation
2.Ans.(d)

Sol. Only I may be the possible reason for high voltage drama as main root for all this happening is OROP and due to ignorance of Central Govt. to implement OROP make Ram Grewal to suicide. Arrest of Deputy CM is also a high voltage drama but in statement it is mentioned it is illegitimate, which is wrong so we cannot consider this point.


Q3. What will be the probable repercussions after the suicide of former Army jawan Ram Kishan Grewal?
I. There may be mass strike overall country which may muddle the law and order system in the country.
II. Deputy CM Manish Sisodia will file defamation case against Delhi Police as he was detained by Delhi Police.
III. Central Govt. will give compensation amount to the family of Former Army Jawan Ram Kishan Grewal.
(a) Only II
(b) Only I and III
(c) Only III
(d) Only II and III
(e) None of these

Answer & Explanation
3.Ans.(b)

Sol. Only I and III may be the possible effect as by mass strike, people will try to make pressure on Central Govt. to implement OROP. And by giving compensation to family of victim, motive of central govt. will to make people calm.

Q4. Statement: The government will consider merging some of its more than two dozen state-run banks (27 PSU banks), as it seeks to improve efficiency at the ailing lenders that dominate the nation’s banking sector. Bankers have “strongly supported” the idea of consolidation, suggesting the government form a panel of experts to devise a merger strategy, Arun Jaitley said after a two-day annual brainstorming event of industry leaders and officials from the central bank and finance ministry
Should there be only few banks in place of numerous smaller banks in India?
Arguments:
I. I. Yes, This will help secure the investor’s money as these big banks will be able to withstand intermittent market related shocks.
II. II. No, A large number of people will lose their jobs as after the merger many employees will be redundant.
III. III. Yes, This will help consolidate the entire banking industry and will lead to healthy competition.
(a) None is strong
(b) Only I and II are strong
(c) Only II and III are strong
(d) Only I and III are strong
(e) All are strong

Answer & Explanation
4.Ans.(a)

Sol. The security of the investor’s money is not related to the size of the bank. Besides even after consolidation, the number of investors, their amounts and hence the duties shall remain the same and so no employees will be redundant. Reducing the number of smaller banks will also not affect the mutual competition among the banks. Thus, none of the arguments holds strong.

Q5. Statement: Reservations have had a place in India for over a century, much before they were written into the Constitution as a leg up for socially and educationally backward sections. In 1902 Pune’s Chhatrapati Maharaj reserved seats in educational institutions; the Mysore Maharaja and the states of Madras and Travancore too ensured representation for the very backward in all senses of the term because of highly stratified social structures and the practice of “untouchability” that had left large sections of the population backward for centuries. They recognized that it was only by actively trying to lift up these sections by offering seats in educational institutions and in employment, that some kind of level playing field could be established.

Should there be reservation of jobs in the organizations in the private sector also as in the public sector undertakings in India?
Arguments:
I. Yes, This would give more opportunities of development to the weaker sections of the society and thus help reduce the gap between the affluent and the downtrodden in India.
II. No, The private sector does not get any government assistance and therefore they should not be saddled with such policies.
III. No, Nowhere else in the world such a practice is being followed.
IV. No, The management of the private sector undertaking would not agree to such compulsions.
(a)Only I is strong
(b)Only I and II are strong
(c)Only I, II and IV are strong
(d)Only I and IV are strong
(e)All are strong

Answer & Explanation
5.Ans.(a)

Sol.  The reservation of jobs in the private sector too would surely increase opportunities for weaker sections to improve their economic plight. Thus, argument I is strong enough. Also, private sector companies work on a good profit margin and they can and will have to accommodate such a policy if implemented. So, neither II nor IV holds strong. Further, just imitating other countries holds no relevance. So, argument III also does not hold.

6. When income tax rates are reduced, there is an increase in total income tax revenues for the Government.

Which of the following is analogous to the argument above in terms of its logical features?
(a)If the city municipal corporation increases taxes on property by 1% it will raise tax
revenues, which can be used for garbage disposal management.
(b)The Leader of the Opposition at the Parliament argued that a restriction on the Import of Chinese manufacturing products will increase the sales of Indian manufacturing products.
(c)An advertisement using more than 25 words of text will not be read, and when an
advertisement is not read, the product is not sold. Therefore, the fewer words an
advertisement has, the more effective it will be in promoting its product.
(d)The balance of payment of a country will improve if the country reduces its
imports and increases exports.
(e)Citizens earning more than 15 lakh rupees per annum pay at an increased tax rate
of 40%. Citizens earning less than 1 lakh rupees per annum can be exempted from
paying income taxes without decreasing the revenues of the Income Tax Department.

Answer & Explanation

  1. Ans.(c)

Sol.  The argument can be broken down to simpler terms. Instates that if (a) is reduced, (b) increases which causes an increase in (c). Option (c) is analogous to this. It says if number of words is more, the advertisement won’t be read, and if it isn’t read, the product won’t be sold. Thus, reducing the number of words in an advertisement would lead to an increase in readership and subsequently increase in sales.

 

7. Impressions are direct, vivid, and forceful products of immediate experience; ideas are merely feeble copies of these original impressions.

Assuming the above statement is true, which of the statements logically follow from it?
I. Every impression leads to an idea.
II. Ideas must follow an antecedent impression.
III. The colour of the 2011 XAT test booklet right in front of a candidate is an
impression to her, whereas the memory of the colour of her television set is an idea.
IV. If one was interested in the origin of the idea of the colour of a television set, then one need to understand the impressions from which this idea was derived.

(a)I & III
(b)II & III
(c)II & IV
(d)II, III & IV
(e)I, II, III & IV

Answer & Explanation

  1. Ans.(d)

Sol.  Statement I cannot, be concluded from the given statement. While ideas are always derived from impressions, it does not follow that all impressions will give rise to ideas.

8. Alfredo, Diego and Lionel are discussing Argentinean football.
Alfredo: Argentina was a football powerhouse.
Diego: Argentina is a football powerhouse.
Lionel: Argentina will be a football powerhouse.

Which of the following cannot be inferred from the above conversation?
(a)Lionel is optimistic about the future.
(b)Alfredo, Diego and Lionel may disagree on certain things.
(c)Diego views the present positively.
(d)Alfredo completely disagrees with Diego.
(e)Alfredo has positive feelings about the past.

Answer & Explanation

  1. Ans.(d)

Sol.  All options except (d)  are inferred from the conversation. Alfredo talks about Argentina being a football power house in the past, while Diego talks about the team being a powerhouse in the present. The two are talking about different time frames and hence it can’t be inferred that either of them may completely disagree with the other.

9. Ethologists, people who study animal behavior, have traditionally divided an organism’s actions into two categories: learned behavior (based on experience) and instinctive behavior (based on genotype). Some current scholars reject this distinction, claiming that all behavior is a predictable interaction of experience and genotype.
Which of the following, if true, most strengthens the arguments
made in the sentence above?
(a) All organisms with identical genotypes and identical experience sometimes respond differently in different situations.
(b)All organisms with different genotypes and identical experience always respond identically in identical situations.
(c)All organisms with similar genotypes and similar experience always respond differently in identical situations.
(d)All organisms with identical genotypes and identical experience always respond identically in identical situations.
(e)All organisms with identical genotypes and different experience always respond identically in identical situations.

Answer & Explanation

  1. Ans.(d)

Sol.  The argument states that ethnologists divide an organism’s actions as learned i.e. experience based and instinctive i.e. genotype based behavior. Some current scholars reject this distinction by saying that all animal behavior is a result of predictable interaction of experience and genotype. This means if all organisms have identical genotype and all of them undergo identical experience, they would exhibit identical behavior. Option (d) strengths the claim made by the current scholars by stating the same.

10. The Civic administration has asked the residents of the dilapidated buildings to move out as these buildings will be demolished within the next thirty days
Assumptions:
I. The Civic administration may be able to demolish these buildings as per schedule.
II. The residents of these buildings may vacate and stay elsewhere
(a) If only assumption I is Implicit
(b) If only assumption II is Implicit
(c) If either I or II is Implicit
(d) If both I and II are Implicit
(e) If neither I nor II Implicit.

Answer & Explanation

  1. Ans.(d)

Sol. I is implicit in the deadline given. II is implicit in the notice given to the residents to move out.

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

Quant Topic Wise

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Static  Awareness Practice Ebook PDF Click Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply