Month based Puzzle for IBPS, SBI, RBI, RRBs: Quiz 2

Month based puzzle for IBPS, SBI, RBI, RRBs: Quiz 2

Month based puzzle plays a significant role in Reasoning Ability Section of banking exams such as IBPS, SBI and RBI PO and Clerk. You will get at least 5 questions from Month based puzzle in one of IBPS, SBI and RBI PO & clerk prelims and Mains exam. So, aspirants should focus on Month based puzzle questions in detail. Here, we are providing you with the Month based puzzle questions quiz with the detailed solution so that you can easily prepare for Month based puzzle questions. We are providing here all-important latest pattern-based questions and Previous Year Questions of Month based puzzle of various Government Exam like IBPS, SBI, and RBI PO and Clerk exam. This Month based puzzle quiz we are providing is free. Attempt this Month based puzzle quiz to practice important questions with answers and solutions. And score better in IBPS, SBI and RBI PO and Clerk exam.

Month based puzzle Quiz to improve your Reasoning Ability for SBI Po & SBI clerk exam IBPS PO Reasoning, IBPS Clerk Reasoning, IBPS RRB Reasoning, LIC AAO, LIC Assistant and another competitive exam.

Direction: (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:

There are four couples viz. A, B, C, D, P, Q, R and S are getting married in four different months of the same year i.e. June, August, September and November but not necessarily in the same order. All couple are getting married in four different destinations viz. Jodhpur, Ajmer, Shimla and Jaipur but again not necessarily in the same order.

A was married in the month which has 30 days but not in Jaipur. R did not marry in Shimla. P was married in the month which has not 30 days and was the husband of R. A is not a Female. Q is the wife of the one who was married at Shimla in November. Both A and Q are not a married couple. S is the husband of C and neither married in Ajmer nor in Jodhpur. P did not marry in Ajmer. Both B and D did not marry in September.  D did not marry in Ajmer.

 

1.Which of the following pair was married with each other?

(a)A – R

(b)S – R

(c)D – B

(d)P – Q

(e)A – B

Answer & Explanation
Ans: E

Exp:

Months Couples Destinations
Males Females
June A B Ajmer
August P R Jodhpur
September S C Jaipur
November D Q Shimla

2.Who among the following person was married in November?

(a)P.

(b)R .

(c)D.

(d)A.

(e)C.

Answer & Explanation
Ans:d

Exp:

Months Couples Destinations
Males Females
June A B Ajmer
August P R Jodhpur
September S C Jaipur
November D Q Shimla

3.Which of the following pair of combination represent the female group?

(a)S and B

(b)Q and C

(c)D and P

(d)S and R

(e)A and Q

Answer & Explanation
Ans:b

Exp:

Months Couples Destinations
Males Females
June A B Ajmer
August P R Jodhpur
September S C Jaipur
November D Q Shimla

4.Which of the following is true, as per the given information?

(a)P, August – Shimla

(b)A, June – Jaipur

(c)P, August – Jodhpur

(d)R, September – Shimla

(e)S, June – Ajmer

Answer & Explanation
Ans:c

Exp:

Months Couples Destinations
Males Females
June A B Ajmer
August P R Jodhpur
September S C Jaipur
November D Q Shimla

5 Who among the following is the wife of D?

(a)Q.

(b)B.

(c)A.

(d)Either (a) or (b)

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans: a

Exp:

Months Couples Destinations
Males Females
June A B Ajmer
August P R Jodhpur
September S C Jaipur
November D Q Shimla

Direction: (6-10):Study the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons M, N, O, K, T, Y, E, and S were born on four different months i.e. January, March, April, August on two different dates i.e. 2nd and 5th of these months but not necessarily in the same order.

O was born on 2nd of March. One person was born between O and E.Y was born on a month which have 30 number of days. No one was born between S and E. S was born before E. M was neither born on an odd number date nor in the month of August. N and K were born on the same date. N was born before K.

6.Who among the following person was born on 5th of January?

(a)N.

(b)E.

(c)Y.

(d)T.

(e)K.

Answer & Explanation
Ans:a

Exp:

Months Date Persons
January 2 M
5 N
March 2 O
5 S
April 2 E
5 Y
August 2 T
5 K

7.How many persons were born between Y and T?

(a)More than three

(b)Three

(c)Two

(d)None

(e)One

Answer & Explanation
Ans:d

Exp:

Months Date Persons
January 2 M
5 N
March 2 O
5 S
April 2 E
5 Y
August 2 T
5 K

8.Four of the following are alike in a certain way and hence form a group find the one which does not belong to that group?

(a)M, O

(b)N, S

(c)O, N

(d)S, Y

(e)E, T

Answer & Explanation
Ans:c

Exp:

Months Date Persons
January 2 M
5 N
March 2 O
5 S
April 2 E
5 Y
August 2 T
5 K

9.Which of the following pair of persons were born in the same month?

(a)M, O

(b)N, S

(c)N, O

(d)K, E

(e)T, K

Answer & Explanation
Ans: e

Exp:

Months Date Persons
January 2 M
5 N
March 2 O
5 S
April 2 E
5 Y
August 2 T
5 K

10.Which of the following statement is true regarding K?

(a)K was born on the month of August

(b)T was born after K

(c)Two persons were born between K and O

(d)K was born on an even number date

(e)None of them is true

Answer & Explanation
Ans:a

Exp:

Months Date Persons
January 2 M
5 N
March 2 O
5 S
April 2 E
5 Y
August 2 T
5 K

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply