Month based puzzle Quiz for SBI CLERK, RRB PO & RRB CLERK : Quiz – 10

Month based puzzle Quiz for SBI CLERK, RRB PO & RRB CLERK: Quiz – 10

IBPS, SBI and RBI PO/Clerk Reasoning Ability sections include month-based puzzles. A month-based puzzle will appear with at least five questions in the IBPS, SBI, or RBI PO and clerk prelims and mains examinations. So, applicants should focus on solving the puzzles based on the month. In order to help you prepare for the Month based puzzle problems we’ve put together a quiz that includes full solutions. For key government exams like IBPS, SBI and RBI PO and Clerk exams, we’re providing you with new pattern-based questions and Previous Year Questions of Month based puzzles on this website.
Take this Month-based puzzle quiz to learn about this important topic and get answers. Your chances of passing the IBPS, SBI and RBI PO and Clerk examinations would also improve.

Direction (1-5): Study the following information carefully to answer the questions given below.

Seven musicians B, D, F, H, M, K and P visited India on four months- January, February, April and May – In a particular year. At least one musician but not more than two musicians visits India on each of these months. Each one is from different rock bands – Metalkat, Green Night, Nirwin, Black floyd, King, Guns and Balloons and Woody. P visit on April with a Guns n Balloons. The person from Nirwin does not visit on May nor with D and H. F who is from Woody visit alone on January. M visits on February and he is not from Nirwin. K visit on February. H is not from Guns n Balloons. The person from Nirwin visits with the Metalkat. The Black floyd visits on April. B is neither Green NIght nor Guns n Balloons.

1. Which of the following musicians is from ‘King’ rock band?
(a) P
(b) B
(c) M
(d) K
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

2. On which month does D visit?
(a) February
(b) May
(c) April
(d) February or May
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. Who among them visits in May along with B?
(a) H
(b) D
(c) P
(d) Either H or P
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

4. P is a musician of which of the following bands?
(a) METALKAT
(b) Nirwin
(c) King
(d) Data Inadequate
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

5. On which of the following months do the musicians of Green Night and King visit?
(a) February
(b) April
(c) May
(d) Data inadequate
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Ten persons A, B, C, D, E, F, G, I, J and H. They all go for a vacation in different months i.e. January, March, June, September and October of the same year (not necessarily in same order) on dates i.e. 5, 20. Only 1 person goes on each day. They all have different amount of money and no two members have the same amount of money with them. Those who were born in October month have money with them which is odd in number. D goes for vacation on the day immediately before the one who has 1000 rupees with him. J goes for vacation on 20th of a month which has 30 days. Two persons goes on vacation between G and the one who has 500 rupees with him. D goes vacation on neither in the month of march nor in June. H have 101 rupees with him. Those who goes on vacation in the month of march has total 2100 rupees with both of them. The sum of money that I have is equal to 1/5th of the money C have with him. Four person goes on Vacation between G and I. G goes on vacation on 5th of any month which has 30 days. There are three person who goes on vacation between J and the one who has 600 rupees with him. B have 405 rupees with him. There are two persons who goes on vacation between D and A. A, goes for vacation one of the day before D. The one who has 800 rupees with him goes on vacation immediately after A. B and H does not go on vacation in the same month. The one goes on 20th June has 200 rupees with him. F goes on vacation immediately after H. There are three persons goes between the one who has 5000 rupees with him and C. A goes in the month of march. C goes before the one who has 5000 rupees with him.
6. Who among the following have 200 rupees with him?
(a) A
(b) J
(c) I
(d) G
(e) E

Answer & Explanation
Ans. e

7. Who among the following goes vacation on fifth January?
(a) B
(b) H
(c) J
(d) A
(e) D

Answer & Explanation
Ans. b

8. Who among the following goes on vacation immediately after E?
(a) J
(b) A
(c) H
(d) D
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

9. Who among the following has 5000 rupees with him?
(a) H
(b) I
(c) D
(d) B
(e) A

Answer & Explanation
Ans. c

10. How much money does A have with him?
(a) 600
(b) 300
(c) 500
(d) 5000
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply