Month based puzzle Quiz for SBI CLERK, RRB PO & RRB CLERK : Quiz – 9

Month based puzzle Quiz for SBI CLERK, RRB PO & RRB CLERK: Quiz – 9

Month-based puzzles play a key role in the Reasoning Ability section of banking exams such as IBPS, SBI, and RBI PO and Clerk. A month-based puzzles will contain at least five questions in the IBPS, SBI, or RBI PO & clerk prelims and mains examinations. Consequently, applicants should pay special attention to the Month-based puzzles. In order to help you prepare for the Month based puzzle problems we’ve put together a quiz that includes full solutions. There are a lot of new problems based on patterns that are crucial for key government exams such as IBPS, SBI and RBI PO and Clerk exams on this website as well as previous year questions of month-based puzzles. Answers and solutions are provided for this Month-based puzzle quiz.
Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight friends A, B, C, D, E, G, H and J live on eight different floors of a building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered 1 and the topmost floor of the building is numbered 8. The DOB of each of the persons falls in different months i.e. March, April, May, June, July, August, September and October, but not necessarily in the same order. All persons like different types of flowers i.e. Rose, Lily, Lotus, Marigold, Raffessia, Sunflower, Bellflower and Bluebell but not necessarily in the same order.
The one whose DOB is in August does not live on an odd-numbered floor and does not like Lily & Bellflower. J lives just below the one whose DOB is in October. The one who lives on Third floor likes Rose. The one whose DOB is in April lives on an even-numbered floor but not on the topmost floor and likes either Bluebell or Sunflower. Only one person lives between G and the one whose DOB is in July. The one who likes Raffessia lives immediate above the floor in which J lives. E likes Bellflower. The one whose DOB is in June lives on an even numbered floor and lives just above the person whose DOB is in October. C’s DOB is not in July or October. The persons (who like Lily, Marigold, Bluebell and Lotus) lives on even number floor. The one who likes Lotus lives below the one who likes Marigold. Only two persons live between the one whose DOB is in August and the one whose DOB is in March. D’s DOB is not in September. Only two persons live between G and the one whose DOB is in April. Neither E nor C lives on the first floor. Only one person lives between C and the one whose DOB is in May. A lives just above G. Only two persons live between E and A. The one whose DOB is in July does not live on floor number one. A does not likes Lotus and Marigold. B lives on an even-numbered floor and just above C.

1. How many persons live between the person whose DOB is in September and the one who likes Lily?
(a) Six
(b) Two
(c) Four
(d) Five
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. Which of the following flowers, D likes?
(a) Rose
(b) Sunflower
(c) Raffessia
(d) Bellflower
(e) Lotus

Answer & Explanation
Ans. b

3. Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group?
(a) June
(b) Lotus
(c) April
(d) Raffessia
(e) Marigold

Answer & Explanation
Ans. d

4. Which of the following statements is true?
(a) B’s DOB is in April and lives on the 5th floor.
(b) H’s DOB is in May and lives on the first floor.
(c) The one whose DOB is in October lives on the 6th floor.
(d) E lives on floor number five and likes Bellflower.
(e) G lives on floor number seven and likes Marigold.

Answer & Explanation
Ans. d

5. J is related to Bluebell in the same way as G is related to Bellflower. Which of the following is B related to, following the same pattern?
(a) Rose
(b) Sunflower
(c) Marigold
(d) Lily
(e) Lotus

Answer & Explanation
Ans. e

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions.
Seven Company owners of the same family namely P, Q, R, S, T, U, V have to attend an inauguration in different months of the same year namely January, March, April, July, August, September and December. Each of them likes different mobiles namely Sony, Samsung, Nokia, Redmi, Lenovo, Motorola and Apple but not necessarily in the same order. There are five males and two Females.
The one who likes Lenovo will attend inauguration in the month which has less than 31days. Only three persons will attend inauguration between P’s daughter-in-law and V. The one who likes Motorola will attend inauguration immediate before P’s daughter-in-law. Q will attend inauguration in a month which has only 30 days. T does not like Sony. Only one person will attend inauguration between one who likes Lenovo and P. Only three persons will attend inauguration between the one who likes Lenovo and the one who likes Samsung. The one who likes Sony will attend inauguration immediate before P. V will attend inauguration immediate after P. T and V are two sons of R. R have one brother. Q is the wife of P and she has two sons namely R and S. The one who likes Nokia will attend inauguration immediate before the one who likes Apple. S attends inauguration immediate after the one who likes Apple.
6. How many persons will attend inauguration between the months in which P’s daughter-in-law and R will attend inauguration?
(a) Two
(b) Three
(c) More than three
(d) One
(e) None

Answer & Explanation
Ans. d

7. If all the persons are arranged in alphabetical order starting from January, then in which of the following months V will attend inauguration?
(a) March
(b) April
(c) December
(d) August
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

8. How is V related to P’s wife?
(a) Son
(b) Daughter
(c) Father
(d) Grandmother
(e) Grandson

Answer & Explanation
Ans. e

9. If Q is related to Apple in the same way as U is related to Nokia, then T is related to which of the following?
(a) Samsung
(b) Nokia
(c) Lenovo
(d) Sony
(e) Apple

Answer & Explanation
Ans. d

10. Which of the following combination is true?
(a) R- 31 days-Samsung
(b) V- Apple- 31days
(c) P –31 days- Sony
(d) S- Samsung- 31 days
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply