RRB clerk Prelims Reasoning Ability Quiz – 2

RRB clerk Prelims Reasoning Ability Quiz

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the RRB Clerk Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this RRB Clerk Reasoning Ability Quiz. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this RRB Clerk Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the question below-
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table. Four of them are facing towards the center while four of them are facing away from the center. A sit third to the left of H. G sits fourth to the right of C, who is an immediate neighbor of H. B sits second to the right of D. F sits second to the left of G. B is not an immediate neighbor of A. D is facing away from the center. Both the immediate neighbor of H faces opposite direction of H. Both A and B are facing same direction with each other.

1. Who among the following sits second to the right of F?
(a) A
(b) C
(c) E
(d) H
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

2. Who among the following sits immediate right of A?
(a) D
(b) C
(c) E
(d) H
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. Who among the following sits opposite to H?
(a) D
(b) C
(c) E
(d) H
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

4. Four of the following are alike in a certain way so form a group, which of the following does not belong that group?
(a) D
(b) C
(c) E
(d) F
(e) G

Answer & Explanation
Ans. e

5. Who among the following sits third to the right of D?
(a) F
(b) C
(c) A
(d) H
(e) G

Answer & Explanation
Ans. a

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the question below-
Seven persons lives on seven different floors from top to bottom such as ground floor is numbered as 1 and top floor is numbered as 7 and they used to buy different items viz. Blanket, Carpet, Phone, Watch, TV, Mixer and Laptop. The one, who buys Phone, lives on an even numbered floor but below floor number-5. There are two floors in between the one, who buys Watch and the one, who buy Phone. Only one person lives in between the one, who buys Watch and the one, who buys TV. The one, who buy TV lives below the one, who buys Watch. The one, who buys Blanket lives immediately above the one who buys Mixer. Only one person lives in between the one, who buys Blanket and the one, who buys Laptop.
6. Which item is bought by the one who lives on top floor?
(a) Carpet
(b) Mixer
(c) Laptop
(d) Watch
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

7. Which item is bought by the one who lives on fifth floor?
(a) Blanket
(b) Mixer
(c) Laptop
(d) TV
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

8. The one who buy Mixer lives on which among the following floor?
(a) 1st floor
(b) 6th floor
(c) 4th floor
(d) 2nd floor
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

9. Which item is bought by the one who lives immediate below the one who buy Phone?
(a) Blanket
(b) Mixer
(c) Laptop
(d) TV
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

10. Four of the following are alike in a certain way so form a group, which of the following does not belong that group?
(a) Carpet-6th floor
(b) Mixer-6th floor
(c) Laptop-5th floor
(d) Watch-3rd floor
(e) TV-1st floor

Answer & Explanation
Ans. a

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply