RRB Clerk Reasoning Ability Quiz – 16

RRB Clerk Reasoning Ability Quiz

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the RRB Clerk Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this RRB Clerk Reasoning Ability Quiz. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this RRB Clerk Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight-person H, I, J, K, L, M, N and O are sitting around a circular table at equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of the people are facing the centre while some others are facing outward.
H sits third to the right of I. N sits second to the right of K. O sits second to the left of N. O is an immediate neighbour of both J and L. M sits second to the left of L. H sits second to the left of J. K faces the centre. O faces the same direction as L. I sits third to the right of H. J sits second to the right of L. M faces the same direction as O.
1. Who sits exactly between N and O, when counted from the left of N?
(a) H
(b) J
(c) L
(d) I
(e) K

Answer & Explanation
Ans. b

2. How many people in the given arrangement face the centre?
(a) One
(b) Three
(c) Five
(d) Four
(e) Can’t be determined

Answer & Explanation
Ans. b

3. Who sits second to the right of I?
(a) M
(b) N
(c) K
(d) O
(e) Other than the given options

Answer & Explanation
Ans. c

4. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does that belong to that group?
(a) O
(b) J
(c) N
(d) H
(e) L

Answer & Explanation
Ans. b

5. What is H’s position with respect to O?
(a) Second to the left
(b) Third to the right
(c) Third to the left
(d) Fifth to the right
(e) Fourth to the right

Answer & Explanation
Ans. b

Direction (6-10): Study the given information carefully to answer the given question below.
Seven different boxes i.e. J, K, L, M, N, O and G of different colours i.e. Blue, Yellow, Black, Pink, Violet, White and Brown, but not necessarily in the same order are kept in a rack from top to bottom.
Box which is of Pink colour is immediately above box G. Box which is of Blue colour is immediately above box J. Box M is above the Blue colour box. Box, which is of Black colour is above box M but not immediately above box M. There are only two boxes between box M and the box, which is of Blue colour. Only three boxes are between box L and the box, which is of Black colour. Box, which is of Brown colour is immediately above box L. Only one box is there between box K and box N. Box K is above box N. Neither box K nor box J is of Violet colour. Box J is not of Yellow colour.
6. How many boxes is/are there between box M and box G?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None

Answer & Explanation
Ans. b

7. What is the colour of box ‘O’?
(a) Brown
(b) Blue
(c) Black
(d) Pink
(e) Can’t be determined.

Answer & Explanation
Ans. c

8. Find the pair of Box and colour which is not correct?
(a) K-Pink
(b) O-Black
(c) J-White
(d) G-Blue
(e) N- Brown

Answer & Explanation
Ans. a

9. Which of the following condition is correct regarding Violet colour box with respect to box N?
(a) There are one box between box N and Violet colour box.
(b) Box N is immediately above of Violet colour box.
(c) Violet colour box is immediately above box N.
(d) All the above is true
(e) None of the above is true.

Answer & Explanation
Ans. c

10. Which of the following colour belongs to box ‘J’?
(a) Blue
(b) Pink
(c) Violet
(d) Yellow
(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans. e

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply