RRB Clerk Reasoning Ability Quiz – 12

RRB Clerk Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the RRB Clerk Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RRB Clerk Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this RRB Clerk Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the questions given below.
Eight persons I, J, K, L, M, N, O and P sits on a circular table facing the outside of the table. I sits third to the right of N. M is immediate neighbour of I. J does not sit opposite to K. Two person sits between K and M. K does not sit immediate left of N. P sits either second to the right of L or immediate left of L. O sits immediate left of K.
1. Who sits third to the left of N?
(a) J
(b) P
(c) O
(d) L
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

 

2. Who sits opposite to M?
(a) L
(b) O
(c) N
(d) J
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

3. Who among the following person sits immediate right of the person, who sits immediate left of I?
(a) O
(b) I
(c) P
(d) K
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

 

4. Who sits opposite to the one, who sits immediate left of K?
(a) L
(b) N
(c) O
(d) M
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

 

5. How many persons sits between P and O, when counted anti clock-wise direction from P?
(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) Five
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

Directions (6-10): The following questions are based on the five, three-digit numbers given below:
745 318 230 846 965

6. If in each number, all the three digits are arranged in descending order within the number, which of the following will be the fourth highest number?
(a) 745
(b) 230
(c) 965
(d) 318
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

7. If first digit will be changed with third digit, second digit will be changed with the first digit and third digit will be changed with the second digit in each number, then which number will be lowest?
(a) 965
(b) 318
(c) 846
(d) 230
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

8. If the position of first and third digits of the numbers are interchanged of each number then how many numbers thus formed will be completely divisible by 2?
(a) None
(b) Three
(c) More than three
(d) One
(e) Two

Answer & Explanation
Ans. e

 

9. What will be result if first digit of second highest number is divided by first digit of the lowest number?
(a) 4
(b) 5
(c) 7
(d) 2
(e) 1

Answer & Explanation
Ans. a

 

10. If in each number, both third and second digits are added and then first digit will be subtracted from that addition then which of the following will be the highest resultant?
(a) 3
(b) 2
(c) 9
(d) 6
(e) 5

Answer & Explanation
Ans. d

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply