RRB Clerk Reasoning Ability Quiz – 11

RRB Clerk Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you RRB Clerk Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This RRB Clerk Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RRB Clerk Reasoning Ability Quiz. Question given in this RRB Clerk Reasoning Ability Quiz are based on the latest or updated exam pattern. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this RRB Clerk Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language,
‘Economic survey optimism fiscal’ is coded as ‘bx fe fm xp’
‘Survey Credibility maintain optimism’ is coded as ‘fm xp xe kx’
‘Economic optimism goods Credibility’ is coded as ‘xi xe fm fe’
‘Service fiscal optimism factors’ is coded as ‘dx bx lx fm’

1.Which of the following is the code for ‘optimism’?
(a) bx
(b) xe
(c) fe
(d) fm
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. Which of the following word is coded as ‘xp’?
(a) great
(b) Economic
(c) survey
(d) optimism
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. What may be the code of ‘word Economic’?
(a) fe fm
(b) fe kx
(c) fe xi
(d) fe zx
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

4. Which of the following code is coded for ‘Credibility’?
(a) fe
(b) xe
(c) xp
(d) xi
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. What will be the code of ‘service’?
(a)dx
(b) xi
(c) lx
(d) Either (a) or (c)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Directions (6-10): Study the following information carefully to answer these questions carefully.
Eight-person P, Q, R, S, W, X, Y and Z are sitting in a straight line. Some persons are facing south and some persons are facing north.
Persons sit at the extreme ends faces opposite direction to each other. S sits second to the left of W, who sits second to the right of Z. S sits third to the right of Y, who sits at one of the extreme ends. Y faces north direction. Q sits immediate right of X. W is not immediate neighbor of Y. Q sits fourth to the right of R. Immediate neighbor of S faces opposite directions. X sits second to the right of S, who sits immediate right of Q.
6. Who sits immediate right of Z?
(a) P
(b) Q
(c) S
(d)R
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

7. How many persons face north direction?
(a) Five
(b) Four
(c) One
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

8. Who sits fourth to the left of W?
(a) P
(b) Z
(c) R
(d) X
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

9. Four of the following are alike in a certain way, then which of the following does not follow the same pattern?
(a) Q
(b) X
(c) W
(d)Y
(e) R

Answer & Explanation
Ans. e

10. Who among the following persons are immediate neighbor of W?
(a) P, R
(b) R, Z
(c) Z, Q
(d) S, P
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

Attempt Quantitative Aptitude Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply