RRB NTPC Chemistry quiz for Stage I : 24/04/2019

Railway/SSC JE 2019 Chemistry quiz for Phase I

Railway/SSC JE Physics quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1. The conversion of hard water into soft water by boiling or adding calcium hydroxide is called _______.

कैल्शियम हाइड्रॉक्साइड को उबालकर या मिला कर शीतल जल में कठोर जल के रूपांतरण को _______ कहा जाता है।

(a) Baker’s process/बेकर की प्रक्रिया

(b) Temp’s process/अस्थायी प्रक्रिया

(c) Clarke’s process/क्लार्क की प्रक्रिया

(d) Lake’s process/झील की प्रक्रिया

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Clark’s method is a process for the large-scale removal of temporary hardness from water. Clark’s process involves the addition of a controlled quantity of slaked lime.

Q2. Concentration of water vapour in troposphere is –

क्षोभमंडल में जल वाष्प की एकाग्रता है

(a) 0­4%

(b) 10­14%

(c) 20­24%

(d) 30­34%

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Water vapor is unique in that its concentration varies from 0-4% of the atmosphere depending on time of day.

Q3. First country to impose carbon tax is ________.

कार्बन टैक्स लगाने वाला पहला देश ________ है।

(a) Australia/ऑस्ट्रेलिया

(b) Iceland/आइसलैंड

(c) USA/यू.एस.ए.

(d) New Zealand/न्यूजीलैंड

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. New Zealand is first country to impose carbon tax.

Q4. In the following reaction, fill in the blank.

Acid + Base → _______ + Water

निम्नलिखित प्रतिक्रिया में, रिक्त स्थान भरें।

अम्ल + क्षार → _______ + जल

(a) Carbon dioxide/कार्बन डाइऑक्साइड                       

(b) Metal Oxide /मेटल ऑक्साइड

(c) Hydrogen Gas/हाइड्रोजन गैस                            

(d) Salt/ नमक

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.When an acid and a base are placed together, they react to neutralize the acid and base properties, producing a salt. The H(+) cation of the acid combines with the OH(-) anion of the base to form water.

Q5. Which of the following is a characteristic of an exothermic reaction?

निम्नलिखित में से कौन एक एक्सोथर्मी प्रतिक्रिया की विशेषता है?

(a) Release of heat/गर्मी की रिहाई      

(b) Absorption of heat/ऊष्मा का अवशोषण

(c) Doesn’t involve any change in temperature/तापमान में कोई परिवर्तन नहीं करता है    

(d) None of the option is correct/कोई भी विकल्प सही नहीं है

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. An exothermic reaction is a chemical reaction that releases energy by light or heat.

Q6.__________ acts as a shield absorbing ultraviolet radiation from the sun.

.__________ सूर्य से पराबैंगनी विकिरण को अवशोषित करने वाली ढाल के रूप में कार्य करता है।

(a) Troposphere /ट्रोपोस्फीयर           

(b) Stratosphere/स्ट्रैटोस्फियर

(c) Mesosphere/              मेसोस्फीयर                         

(d) Ionosphere/आयनोस्फियर

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. The stratosphere is the second major layer of Earth’s atmosphere, just above the troposphere, and below the mesosphere. Ozone in the stratosphere absorb ultraviolet light from the Sun, providing a shield that prevents this radiation from passing to the Earth’s surface.

Q7. ________ is made by mixing iron with carbon and metals like chromium, nickel and manganese.

________ को क्रोमियम, निकल और मैंगनीज जैसे कार्बन और धातुओं के साथ लोहा मिलाकर बनाया जाता है।

(a) Ship/एक जहाज़                                       

(b) Stainless Steel/स्टेनलेस स्टील

(c) Rust/पपड़ी                                    

(d) Ozone/ओजोन

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Stainless Steel is made by mixing iron with carbon and metals like chromium, nickel and manganese.

Q8. The salt concentration (measured as salinity in parts per thousand), is _______% in sea.

नमक की सांद्रता (प्रति हजार भागों में लवणता के रूप में मापा जाता है), समुद्र में _______% है।

(a) 10-20                                                                                             

(b) 30-35

(c) 40-50                                                                                              

(d) 60-70

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Seawater in the world’s oceans has a salinity of approximately 3.5% or 35 parts per thousand.

Q9.Fabric made from_________ does not get wrinkled easily.

Fabric से बना _________ आसानी से झुर्रियों वाला नहीं होता है।

(a) Cotton/कपास                                 

(b) Flax/फ्लैक्स

(c) Silk/रेशम                              

(d) Polyester/पॉलिएस्टर

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Fabric made from Polyester does not get wrinkled easily.

Q10.What is formed when Carbon Dioxide is passed through Lime Water?

कार्बन डाइऑक्साइड को लाइम वॉटर के माध्यम से पारित करने पर क्या बनता है?

(a) Copper  Sulphate/कॉपर सल्फेट                          

(b) Calcium  Carbonate/कैल्शियम कार्बोनेट

(c) Magnesium Oxide/मैग्नीशियम ऑक्साइड                         

(d) Baking Soda/बेकिंग सोडा

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. Calcium Carbonate is formed when CO2 is passed through lime water.

Leave a Reply