RRB NTPC Civics quiz for Stage I : 20/04/2019

Important Civics Questions Quiz for RRB NTPC and RRB JE Exam

In this article, we are providing you some important Geography Questions for upcoming SSC Exams. This Geography Quiz does not only helps you to deal with the General Awareness Section of Railway Exams but also helpful in RRB NTPC SSC CGL, CHSL, MTS, NDA-CDS, RRB JE, SSC GD Constable, IB Security Assistant,State Exams & Other Govt. Exams.

Q1. The Objective Resolution to guide the deliberations of the Assembly was moved by – सभा की विवेचना को निर्देशित करने के लिए उद्देश्य संकल्प किसके द्वारा लाया गया था?

(a) Jawaharlal Nehru /जवाहरलाल नेहरु

(b) Kiran Desai/किरण देसाई

(c) K Natwar Singh/के नटवर सिंह

(d) K.M. Munshi/ के. एम. मुंशी

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. Before the framing of the constitution started, an Objectives Resolution (the resolution that defined the aims of the Assembly) was moved by Jawaharlal Nehru in 1946. This resolution enshrined the aspirations and values behind the Constitution making.

Q2. Rajya Sabha member has tenure of ______ years. राज्यसभा के सदस्य का कार्यकाल______ वर्ष होता है।

(a) 8

(b) 6

(c) 4

(d) 2

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Rajya Sabha member has tenure of 6 years.

Q3. During an emergency all of the following fundamental rights are suspended, except – आपातकाल के दौरान निम्नलिखित मौलिक अधिकारों को निलंबित कर दिया जाता है, सिवाय

(a) Freedom of association/ संघ की स्वतंत्रता

(b) Freedom of speech and expression/ बोलने और अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता

(c) Right to Life and Personal Liberty/जीवन जीने तथा व्यक्तिगत स्वतंत्रता का अधिकार

(d) Freedom of assembly without arms/ हथियारों के बिना सभा करने की स्वतंत्रता

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. During an emergency Right to Life and Personal Liberty cannot be suspended.

Q4. From which of the following are the Fundamental duties adopted? निम्नलिखित में से किससे मौलिक कर्त्तव्य अपनाये गए हैं?

(a) French Constitution/फ्रांसीसी संविधान

(b) Indian Constitution/भारतीय संविधान

(c) Spanish Constitution/स्पेनिश संविधान

(d) USSR Constitution/यूएसएसआर संविधान

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Fundamental duties are adopted from USSR constitution.The Fundamental Duties are defined as the moral obligations of all citizens to help promote a spirit of patriotism and to uphold the unity of India.

Q5. The Rajya Sabha members retired after every _____ years. राज्यसभा के सदस्य प्रत्येक _____ वर्षों के बाद सेवानिवृत हो जाते हैं।

(a) 15

(b) 12

(c) 9

(d) 2

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. The Rajya Sabha members are elected for a term of 6 years and one third members retired after every two years.

Q6.The National Anthem was adopted by the Constituent Assembly in – राष्ट्रीय गान को संविधान सभा द्वारा अपनाया गया था –

(a) 24th May 1949/24 मई 1949

(b) 24th November 1949/24 नवम्बर 1949

(c) 24th January 1950/24 जनवरी 1950

(d) 24th June 1950/24 जून 1950

Ans.6.(c)

Exp. The first stanza of the song Bharata Bhagya Bidhata was adopted by the Constituent Assembly of India as the National Anthem on 24 January 1950.[/su_spoiler]

Q7. Which country’s constitution is the world’s longest? किस देश का संविधान विश्व का सबसे बड़ा संविधान है?

(a) United States of America/ संयुक्त राज्य अमरीका

(b) China/ चीन

(c) India/ भारत

(d) Great Britain/ ग्रेट ब्रिटेन

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. The Indian constitution is the world’s longest. At its commencement, it had 395 articles in 22 parts and 8 schedules.

Q8. Who among the following is addressed as the Chairman of Rajya Sabha? निम्नलिखित में से किसे राज्यसभा के सभापति के रूप में संबोधित किया जाता है?

(a) Prime Minister/ प्रधानमंत्री

(b) Chief Justice/मुख्य न्यायधीश

(c) Vice President/ उप-राष्ट्रपति

(d) Attorney General/ महान्यायवादी

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. The Vice-President of India is ex officio Chairperson of the Rajya Sabha.

Q9. All of the following are the aims of Lok Adalat, except निम्नलिखित में से सभी लोक अदालत के उद्देश्य हैं, सिवाय

(a) Secure justice to the weaker sections/ कमजोर वर्गों को सुरक्षित न्याय

(b) Mass disposal of the cases/ मामलों का सामूहिक निस्तारण

(c) Give the power to rule in the hands of the common man/ आम आदमी के हाथ में शासन करने की शक्ति देना

(d) Minimize cost and delay/ लागत और विलम्ब को कम करना

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Lok Adalats (people’s courts) settle dispute through conciliation and compromise. The First Lok Adalat was held in Gujarat in 1982. Lok Adalat accepts the cases pending in the regular courts within their jurisdiction which could be settled by conciliation and compromise. It doesn’t have any aim to give power to rule in hand of common man.

Q10.The Proclamation of National Emergency ceases to operate unless approved by the Parliament within राष्ट्रीय आपातकाल की उद्घोषणा को तब तक बंद नहीं किया जा सकता जब तक कि _____ में संसद द्वारा अनुमोदन प्राप्त न हो जाए।

(a) one month/ एक महिना

(b) two months/दो महीनें

(c) three months/तीन महीनें

(d) six months/ छह महीनें

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. The proclamation of Emergency must be approved by both the Houses of Parliament within one month.

For More Civics quizzes Click Here

Leave a Reply