RRB NTPC Civics quiz for Stage I : 25/05/2019

Important Civics Questions Quiz for RRB NTPC and RRB JE Exam

In this article, we are providing you some important Geography Questions for upcoming SSC Exams. This Geography Quiz does not only helps you to deal with the General Awareness Section of Railway Exams but also helpful in RRB NTPC SSC CGL, CHSL, MTS, NDA-CDS, RRB JE, SSC GD Constable, IB Security Assistant,State Exams & Other Govt. Exams.

Q1. Which one of the following writs is issued to courts, corporation or a person directing them to perform their public duty?

निम्नलिखित में से कौन सी रिट अदालतों को , निगम या उनके सार्वजनिक कर्तव्यों को पूरा करने के लिए निर्देशित करने वाले व्यक्ति को जारी की जाती है?

(a) Habeas Corpus/ हर्बिस कॉर्पस

(b) Quo Warranto/ क्वॉ वारंटो

(c) Mandamus/ मंडमस

(d) Prohibition/ निषेध

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.This writ of command is issued by the Supreme Court or High court when any government, court, corporation or any public authority has to do a public duty but fails to do so.

Q2. The Legislative Council can delay the enactment of a money bill for a maximum period of :

विधान परिषद अधिकतम ________अवधि के लिए धन बिल के अधिनियमन में देरी कर सकती है:

(a) fourteen days/ चौदह दिन

(b) one month/ एक महीना

(c) three months/ तीन महीने

(d) none of the above/ उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.According to Article 198 After a Money Bill has been passed by the Legislative Assembly of a State having a Legislative Council, it shall be transmitted to the Legislative Council for its recommendations, and the Legislative Council shall within a period of fourteen days from the date of its receipt of the Bill return the Bill to the Legislative Assembly with its recommendations, and the Legislative Assembly may thereupon either accept or reject all or any of the recommendations of the Legislative Council.A Money Bill shall not be introduced in a Legislative Council

Q3. The State which has the largest number of seats in the Rajya Sabha is :

वह राज्य कौन सा है जिसके पास राज्यसभा में सबसे अधिक सीटों की संख्या है?

(a) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश

(b) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश

(c) Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश

(d) Bihar/ बिहार

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.The Rajya Sabha (meaning the “Council of States”) is the upper house of the Parliament of India. Uttar Pradesh state elects 31 members and they are indirectly elected by the state legislators of Uttar Pradesh. Members are elected for six years and 1/3 of members are retired after every two years.

Q4. The first amendment to the constitution carried out in 1951 related to

संविधान में_________से संबंधित पहला संशोधन 1951 में किया गया था.

(a) Security of the country/ देश की सुरक्षा

(b) Security of the Prime Minister/ प्रधान मंत्री की सुरक्षा

(c) Protection of agrarian reforms in certain state/ कुछ राज्यों में कृषि सुधारों का संरक्षण

(d) Scheduled Castes and Scheduled Tribes/ अनुसूचित जाति और अनुसूचित जनजाति

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.The First Amendment of the Constitution of India, enacted in 1951, made several changes to the Fundamental Rights provisions of the constitution. It provided against abuse of freedom of speech and expression, validation of zamindari abolition laws, and clarified that the right to equality does not bar the enactment of laws which provide “special consideration” for weaker sections of society.The formal title of the amendment is the Constitution (First Amendment) Act, 1951. It was moved by the then Prime Minister of India, Jawaharlal Nehru, on 10 May 1951 and enacted by Parliament on 18 June 1951.

Q5. How many types of emergencies have been envisaged under the Indian Constitution?

भारतीय संविधान के तहत कितनी आपातकालीन स्थितियों पर विचार किया गया है?

(a) Two / दो

(b) Three/तीन

(c) Four / चार

(d) One/एक

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp.There are three types of emergencies under the Indian Constitution namely: National Emergency(Article 352), State Emergency (Article 356) and Financial Emergency(Article 360).

Q6. The Advisory Powers of the Supreme Court of India imply that

भारत के सुप्रीम कोर्ट की सलाहकार शक्तियों का अर्थ है-

(a) it tenders advice to the Government of India on all constitutional matters/ यह सभी संवैधानिक मामलों पर भारत सरकार को सलाह देता है

(b) it tenders advice to the Prime Minister on legal matters/ यह प्रधान मंत्री को कानूनी मामलों पर सलाह देता है

(c) it tenders advice to the President on questions of law or fact which is of public importance/ यह कानून या तथ्य के प्रश्नों पर राष्ट्रपति को सलाह देता है जिसका सार्वजनिक महत्व है

(d) it has power to tender advice to all the above persons/ इसमें उपरोक्त सभी व्यक्तियों को सलाह देने की शक्ति है.

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp.Article 143 of the Constitution provides that if at any time the President thinks that a question of law or fact has arisen or is likely to arise, which is of such a nature and of such public importance that it is expedient to obtain the opinion of the Supreme Court upon it, he may refer the question to the Supreme Court for consideration and the Court, after such hearing, as it thinks fit, reports to the President its opinion thereon.

Q7. The judges of the Supreme Court hold office till they reach the age of :

सुप्रीम कोर्ट के न्यायाधीश तब तक कार्य करते हैं जब तक कि वे ________उम्र तक नहीं पहुंच जाते है.

(a) 58 years/58 वर्ष

(b) 60 years/60 वर्ष

(c) 65 years/65 वर्ष

(d) there is no upper age limit/ कोई ऊपरी आयु सीमा नहीं है

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp.The Supreme Court of India(Articles 124-147) comprises the Chief Justice and 30 other Judges appointed by the President of India. Supreme Court Judges retire upon attaining the age of 65 years.

Q8. The Right to Freedom of Religion granted by the Indian Constitution implies that the Indian citizens :

भारतीय संविधान द्वारा दिए गए धर्म की स्वतंत्रता का अधिकार का तात्पर्य है यह है कि भारतीय नागरिक:

(a) are free to have faith in a religion other than the state religion/ राज्य धर्म के अलावा किसी अन्य धर्म में विश्वास करने के लिए स्वतंत्र हैं

(b) have to follow the religion of the state/ राज्य के धर्म का पालन करना है

(c) have the freedom to profess, practice or propagate a religion of their choice/ अपनी पसंद के धर्म का मूल्यांकन, अभ्यास या प्रसार करने की आजादी है.

(d) not having faith in some religion shall not be appointed to government offices/ कुछ धर्मों में विश्वास करने वाले सरकारी अधिकारियों को नियुक्त नहीं किया जाना चाहिए.

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.Freedom of religion in India is a fundamental right guaranteed by Article 25-28 of the Constitution of India.

Q9. The oath of office to the President is conducted by :

राष्ट्रपति को कार्यालयी शपथ किसके द्वारा दिलाई जाती है?

(a) the Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश

(b) the Prime Minister/ प्रधान मंत्री

(c) the Vice-President of India/ भारत के उपराष्ट्रपति

(d) none of the above/ उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp.The oath of office to the president of india(Article 60) is administered by honourable chief justice of india . And in his absence senior most judge of supreme court takes the charge for administering oath to newly elected president. Honourable Chief justice of India ( CJI) administers the oath of office to the president of India.

Q10. Which one of the following qualifications for the office of the Vice-President of India has been wrongly listed?

भारत के उपराष्ट्रपति के कार्यालय के लिए निम्नलिखित में से कौन सी योग्यता अनुचित ढंग से सूचीबद्ध की गई है?

(a) he must be a citizen of India/ वह भारत का नागरिक होना चाहिए

(b) he must have completed the age of thirty-five years/ उसकी पैंतीस वर्ष की आयु पूरी होनी चाहिए

(c) he must be a member of the Rajya Sabha/ वह राज्य सभा का सदस्य होना चाहिए

(d) he must not hold any office of profit under the Government of India or the Government of any State or under any local or other authority, subject to the control of said governments/ उसे भारत सरकार या किसी भी राज्य सरकार या किसी स्थानीय या अन्य प्राधिकारी के तहत किसी लाभ के पद पर नहीं होना चाहिए.

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Article 63 of Indian Constitution states that “there shall be a Vice-President of India.” The Vice-President acts as President in the absence of the President due to death, resignation, impeachment, or other situations.The Vice-President of India is also ex officio Chairperson of the Rajya Sabha.

For More Civics quizzes Click Here

 

Leave a Reply