RRB NTPC Economics quiz for Stage-I : 08/04/2019

RRB NTPC Economics quiz for Stage-I

Railway/SSC JE Civics quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1._____ unemployment happens when people are not able to find jobs during some months of the year.

_____ बेरोजगारी तब होती है जब लोग वर्ष के कुछ महीनों के दौरान नौकरी खोजने में सक्षम नहीं होते हैं।

(a) Seasonal/मौसमी

(b) Disguised/प्रच्छन्न

(c) Educated/शिक्षित

(d) Technical/तकनीकी

Ans.1.(a)

Exp. Seasonal unemployment occurs when people are unemployed at certain times of the year.

Q2.Which among the following comes under secondary sector of Indian Economy?

निम्नलिखित में से कौन भारतीय अर्थव्यवस्था के द्वितीयक क्षेत्र में आता है?

(a) Cloth Industry/क्लॉथ उद्योग

(b) Transport of goods/माल का परिवहन

(c) Cotton production/कपास का उत्पादन

(d) Banking/ बैंकिंग

Ans.2.(a)

Exp. Basic list of Manufacturing and Industry sector or secondary sector is following:

Automotive, Metallurgical industry, Construction Industry, Food Industry, Glass industry, Textile and clothing industry, Consumer goods industry (all consumables).

Q3.In which economic system the goods produced are distributed among people not on the basis of what people need but on the basis of Purchasing Power?

किस आर्थिक प्रणाली में उत्पादित वस्तुओं को लोगों के बीच वितरित किया जाता है जो कि लोगों की आवश्यकता के आधार पर नहीं बल्कि क्रय शक्ति के आधार पर किया जाता है?

(a) Socialist/समाजवादी

(b) Mixed /मिश्रित

(c) Capitalist/पूंजीवादी

(d) Marxist/मार्क्सवादी

Ans.3.(c)             

Exp. Capitalism is an economic system in which capital goods are owned by private individuals or businesses.  The production of goods and services is based on supply and demand. In Capitalistic economic system the goods produced are distributed among people not on the basis of what people need but on the basis of Purchasing Power.

Q4.Which among the following is an example of progressive tax?

निम्नलिखित में से कौन प्रगतिशील कर का उदाहरण है?

(a) Excise  duty/उत्पाद शुल्क

(b) Octroi/ऑक्ट्रोई

(c) Income tax/आयकर

(d) House tax/हाउस टैक्स

Ans.4.(c)

Exp.In progressive taxation, the tax liability increases with individual or entity income. This is based on principle of “ability to pay”. Under this system, lowest income people are generally exempted while highest income people pay highest taxes. Income Tax is thus an example of progressive tax.

Q5.In which year ‘New Economic Policy’ was announced in India?

भारत में किस वर्ष ‘नई आर्थिक नीति’ की घोषणा की गई?

(a) 1990

(b) 1991

(c) 1992

(d) 1989

Ans.5.(b)

Exp. India’s New Economic Policy of 1991 was a neoliberal Structural Adjustment Program that allowed India to qualify for aid from the World Bank and IMF.

Q6.Which among the following comes under secondary sector of Indian Economy?

निम्नलिखित में से कौन भारतीय अर्थव्यवस्था के द्वितीयक क्षेत्र में आता है?

(a) Sugar Industry/चीनी उद्योग

(b) Fishing/मछली पकड़ना

(c) Insurance/बीमा

(d) Transport of goods/माल का परिवहन

Ans.6.(a)

Exp. The secondary sector of the economy includes those economic sectors that create a finished usable product and hence depend on primary sector industries for the raw materials. This sector includes mining, manufacturing (Sugar Industry) and construction.

Q7._____ sector is characterised by small and scattered units which are largely outside the control of the government.

._____ क्षेत्र को छोटी और बिखरी हुई इकाइयों की विशेषता है जो कि बड़े पैमाने पर सरकार के नियंत्रण से बाहर हैं।

(a) Unorganized/असंगठित

(b) Organised/संगठित

(c) Disguised/प्रच्छन्न

(d) Seasonal/मौसमी

Ans.7.(a)

Exp. The unorganised sector is characterised by small and scattered units which are largely outside the control of the government.

Q8.What is Educated unemployment?

शिक्षित बेरोजगारी क्या है?

(a) Kind of unemployment generally found in urban areas/शहरी क्षेत्रों में आम तौर पर पाई जाने वाली बेरोजगारी

(b) Kind of unemployment when people are not able to find jobs during some months of the year/वर्ष के कुछ महीनों के दौरान जब लोग नौकरी नहीं पा रहे हैं, तो बेरोजगारी की स्थिति

(c) Kind of employment generally found in urban areas/आम तौर पर शहरी क्षेत्रों में पाए जाने वाले रोज़गार

(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Ans.8.(a)

Exp. Educated unemployment or underemployment is due to a mismatch between the aspirations of graduates and employment opportunities available to them. It is generally found in urban areas.

Q9.Who decides Bank Rate in India?

भारत में बैंक दर का निर्णय करता है?

(a) Finance Minister of India/भारत के वित्त मंत्री

(b) President of India/भारत के राष्ट्रपति

(c) Reserve Bank of India/भारतीय रिजर्व बैंक

(d) State Bank of India/भारतीय स्टेट बैंक

Ans.9.(c)

Exp.The Reserve Bank of India (RBI) determine the bank rate.

Q10. A manufacturer faces price elasticity of demand of a 1.25 for its product. If it lowers its price by 6.4%, the increase in quantity sold will be _____.

एक निर्माता अपने उत्पाद के लिए 1.25 की मांग की कीमत लोच का सामना करता है। यदि यह इसकी कीमत 6.4% कम करता है, तो बेची गई मात्रा में वृद्धि _____ होगी।

(a) 5.15 percent/ 5.15 प्रतिशत                              

(b) 7.65 percent/7.65 प्रतिशत

(c) 8 percent/8 प्रतिशत                   

(d) 5.12 percent/5.12 प्रतिशत

Ans.10.(c)

Exp. Elasticity =% Change in quantity/%Change in price

                 1.25 =X/6.4

                     X   = 6.4*1.25

                          =8%  .

For More Civics quizzes click here

WhatsApp Group Join here

Mail us at : ambitiousbaba1@gmail.com

Telegram Group:- Click Here

 

 

 

Leave a Reply