RRB NTPC Geography quiz for Stage I : 14/05/2019

Important Geography Questions Quiz for  RRB NTPC and RRB JE Exam

In this article, we are providing you some important Geography Questions for upcoming SSC Exams. This Geography Quiz does not only helps you to deal with the General Awareness Section of Railway Exams but also helpful in  RRB NTPC SSC CGL, CHSL, MTS, NDA-CDS, RRB JE, SSC GD Constable,  IB Security Assistant,State Exams & Other Govt. Exams.

Q1. Source of energy in ecosystem is –

पारिस्थितिकी तंत्र में ऊर्जा का स्रोत है –

(a) Sun(सूरज)

(b) Green plants(हरे पौधे)

(c) Sugar produced in photosynthesis(प्रकाश संश्लेषण में उत्पादित सुगर)

(d) ATP(एटीपी)

Answer & Explanation
Ans1.(a)

Q2. ‘Supernova’ is –

‘सुपरनोवा’ है –

(a) A Comet(एक धूमकेतु)

(b) An asteroid(एक क्षुद्रग्रह)

(c) An exploding star(एक विस्फोट सितारा)

(d) A black hole(एक ब्लैक होल)

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Q3.The solar radiation coming to Earth is called –

पृथ्वी पर आने वाले सौर विकिरण को क्या कहा जाता है?

(a) Radiant energy(उज्ज्वल ऊर्जा)

(b) Insolation(इनोलेशन)

(c) Sunshine(सनशाइन)

(d) Terrestrial radiation(स्थलीय विकिरण)

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Q4.Study of origin, evolution, and eventual fate of the Universe is known as?

ब्रह्मांड के मूल, विकास और अंतिम भाग के अध्ययन को किस के रूप में जाना जाता है?

(a) Sociology(समाजशास्त्र)

(b) Cosmology(ब्रह्मांड विज्ञान)

(c) Astronomy(खगोल विज्ञान)

(d) Petology(पेटोलॉजी)

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Q5.The four largest planets of the Solar System in decreasing size are –

सौर मंडल के चार सबसे बड़े ग्रह घटते क्रम में हैं

(a) Jupiter, Mercury, Saturn and Uranus(बृहस्पति, बुध, शनि और यूरेनस)

(b) Mercury, Jupiter, Saturn and Neptune(बुध, बृहस्पति, शनि और नेपच्यून)

(c) Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune(बृहस्पति, शनि, यूरेनस और नेपच्यून)

(d) Jupiter, Mercury, Saturn and Neptune(बृहस्पति, बुध, शनि और नेपच्यून)

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Q6.Which of the following device is used to measure humidity?

निम्न डिवाइस में से कौन सा नमी को मापने के लिए उपयोग किया जाता है?

(a) Hydrometer(हाइड्रोमीटर)

(b) Hygrometer(आर्द्रतामापी)

(c) Odometer(ओडोमीटर)

(d) Anemometer(एनेमोमीटर)

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Q7.Land and sea-breezes occur due to –

लैंड और समुद्री हवा किसके कारण होती हैं?

(a) Conduction(संचालन)

(b) Convection(संवहन)

(c) Radiation(रेडिएशन)

(d) Tides(ज्वार)

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Q8.The term ‘epicentre’ is associated with –

शब्द ‘अधिकेन्द्र’ किसके साथ जुड़ा हुआ है:-

(a) Earthquakes(भूकंप)

(b) Volcanoes(ज्वालामुखियों)

(c) Cyclones(चक्रवात)

(d) Landslides(भूस्खलन)

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Q9.The lowest layer of the atmosphere is –

वायुमंडल की निम्नतम परत कौन सी है?

(a) Stratosphere(स्ट्रैटोस्फियर)

(b) Thermosphere(थर्मोमसेयर)

(c) Troposphere(ट्रोफोस्फीयर)

(d) Mesosphere(मेसोस्फीयर)

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Q10. Which one among the following states is smallest in the area?

निम्नलिखित राज्यों में से कौन सा क्षेत्र में सबसे छोटा है?

(a) Gujarat(गुजरात)

(b) Karnataka(कर्नाटक)

(c) Tamil Nadu(तमिलनाडु)

(d) Andhra Pradesh(आंध्र प्रदेश)

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Related Links:

For More Geography Quiz Click Here

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply