RRB NTPC Geography quiz for Stage I : 20/04/2019

Important Geography Questions Quiz for  RRB NTPC and RRB JE Exam

In this article, we are providing you some important Geography Questions for upcoming SSC Exams. This Geography Quiz does not only helps you to deal with the General Awareness Section of Railway Exams but also helpful in  RRB NTPC SSC CGL, CHSL, MTS, NDA-CDS, RRB JE, SSC GD Constable,  IB Security Assistant,State Exams & Other Govt. Exams.

Q1.The largest delta of the world is?

दुनिया का सबसे बड़ा डेल्टा है –

(a) Sunderbans(सुंदरबन)

(b) Amazon basin(अमेज़ॅन बेसिन)

(c) Greenland(ग्रीनलैंड)

(d) Congo basin(कांगो बेसिन)

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.The Sunderban Delta also known as Ganges-Brahmaputra Delta is a river delta in the Bengal region of the South Asia, consisting of Bangladesh and the Indian state of West Bengal. It is the world’s largest delta, and empties into the Bay of Bengal.

Q2.Which countries are separated by the 49th parallel?

कौन सा देश 49वें समानांतर से विभाजित हैं?

(a) USA and Canada(संयुक्त राज्य अमेरिका और कनाडा)

(b) USA and Mexico(संयुक्त राज्य अमेरिका और मेक्सिको)

(c) France and Germany(फ्रांस और जर्मनी)

(d) Russia and China(रूस और चीन)

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. 49th parallel separate USA and Canada.

Q3.The ‘Dark Continent’ is?

डार्क कॉन्टिनेंट’ है :

(a) Africa(अफ्रीका)

(b) South America(दक्षिण अमेरिका)

(c) Australia(ऑस्ट्रेलिया)

(d) Asia(एशिया)

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp.The ‘Dark Continent’ is Africa.

Q4.‘Manchester’ of South India is ?

दक्षिण भारत का ‘मैन्चस्टर’ है:

(a) Coimbatore(कोयम्बटूर)

(b) Madurai(मदुरै)

(c) Bengaluru(बेंगलुरु)

(d) Chennai(चेन्नई)

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.The tag “Manchester of India” is specifically related to textile industry and is given to Coimbatore. Coimbatore has recently emerged as the textile backbone of Southern India, with the South Indian Headquarters of National Textile Corporation ( NTC ).

Q5. Raniganj in West Bengal is known for?

पश्चिम बंगाल में रानीगंज किस के लिए जाना जाता है?

(a) Petroleum(पेट्रोलियम)

(b) Coal(कोयला)

(c) Aluminium(एल्यूमिनियम)

(d) Uranium(यूरेनियम)

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp.Raniganj Coalfield is primarily located in the Asansol and Durgapur in the Indian state of West Bengal.It is famous for coal production. Coal mining in India first started in the Raniganj Coalfield.

Q6. In which state is Hutti Gold Mine situated?

हुटि गोल्ड खान किस राज्य में स्थित है?

(a) Maharashtra(महाराष्ट्र)

(b) West Bengal(पश्चिम बंगाल)

(c) Orissa(उड़ीसा)

(d) Karnataka(कर्नाटक)

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp.Hutti Gold mines is a company located in the state of Karnataka, India and engaged in the mining and production of gold. This was first established as Hyderabad Gold Mines in 1947.

Q7.Black Forests are found in?

काले वन कहाँ पाए जाते हैं?

(a) France(फ्रांस)

(b) Germany(जर्मनी)

(c) Czechoslovakia(चेकोस्लोवाकिया)

(d) Rumania(रुमानिया)

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp.The Black Forest is a large forested mountain range in the state of Baden-Wurttemberg in southwestern Germany. It is bounded by the Rhine valley to the west and south.

Q8.Which one of the following is a warm ocean current?

निम्नलिखित में से कौन सी एक गर्म महासागर कि धारा है?

(a) Canary(कैनरी)

(b) Labrador(लैब्राडोर)

(c) Kurushio(कुरुशियो)

(d) Kurile(कुरिल)

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.Ocean current is the general movement of a mass of oceanic water in a definite direction, which is more or less similar to water streams flowing on the land surface of the earth. Kurushio is a warm current and Canary, Labrador and kurile are cold current.

Q9.In geography ‘Gulf Stream’ refers to?

भूगोल ‘खाड़ी स्ट्रीम’ किस को संदर्भित करता है?

(a) a warm ocean current(एक गर्म महासागर धारा)

(b) the strong air current(मजबूत हवा कि धारा)

(c) Streams joining a gulf(एक खाड़ी में शामिल होने वाली धाराएं)

(d) the name of a stream(एक धारा का नाम)

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp.The Gulf Stream is a warm and swift Atlantic Ocean current that originates in the Gulf of Mexico and stretches to the tip of Florida, and follows the eastern coastlines of the United States and Newfoundland before crossing the Atlantic Ocean.

Q10.Which one of the following countries is the largest producer of uranium in the world?

निम्नलिखित देशों में से कौन सा यूरेनियम का सबसे बड़ा उत्पादक है?

(a) Canada(कनाडा)

(b) South Africa(दक्षिण अफ्रीका)

(c) Kazakhstan(कजाकिस्तान)

(d) USA(यू.एस.ए)

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp.Kazakhstan is the largest producer of uranium in the world.

Related Links:

For More Geography Quiz Click Here

Leave a Reply