RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 11

RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you RRB PO Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This RRB PO Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This RRB PO Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RRB PO Reasoning Ability Quiz. Question given in this RRB PO Reasoning Ability Quiz are based on the latest or updated exam pattern. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this RRB PO Reasoning Ability Quiz.

Direction (1-5): Read all the information carefully and answer the given questions:
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a square table. Four of them are facing outside the center while four of them are facing towards the center. Two persons sit on each side of the table. D sits third to the right of C and both of them faces opposite direction to each other. A sits second to the right of F. Both B and H sits on the same side of the table and none of them is an immediate neighbour of C and D. C faces outside the center of the table. E sits third to the left of F. Both E and A faces same direction to each other. Both F and D face same direction. E sits second to the right of H. G is not an immediate neighbour of F. G faces opposite direction of H.

1. Who among the following sits opposite to B?
(a) H
(b) A
(c) E
(d) G
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. Who among the following sits opposite to E?
(a) C
(b) A
(c) F
(d) G
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

3. Who among the following sit third to the right of H?
(a) C
(b) F
(c) D
(d) B
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

4. Who among the following sit second to the left of D?
(a) C
(b) F
(c) H
(d) B
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

5. Four of the following are alike in a certain way so form a group, which among the following does not belong to that group?
(a) B
(b) D
(c) A
(d) F
(e) G

Answer & Explanation
Ans. c

Directions (6-10): Study the following information carefully to answer the questions given below.
Eight persons I, J, K, L, M, N, O and P lives on an eight-story building. Ground floor is number 1 and top floor is number 8.
More than three person sits between O and L also only one of them lives on either top or bottom. O lives above L but does not live on top floor. M lives on odd-number floor. K does not live immediate below J. P lives immediate below M, who does not live on top floor. Three person lives between J and L. Number of Person lives between I and O is same as the number of person lives between N and O. I lives above K.
6. How many person/s live between K and P?
(a) Two
(b) Four
(c) Three
(d) One
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

7. Who lives immediate above M?
(a) L
(b) O
(c) K
(d) N
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

8. Who lives on floor number-7?
(a) I
(b) J
(c) K
(d) O
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

9. Which of the following combination is true?
(a) I-3rd floor
(b) N-3rd floor
(c) O-4th floor
(d) P-2nd floor
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

10. Four of the following are alike in a certain way, then which of the following does not follow the same pattern?
(a) N
(b) J
(c) I
(d) P
(e) O

Answer & Explanation
Ans. b

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply