RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 4

RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the RRB PO Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This RRB PO Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This RRB PO Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RRB PO Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this RRB PO Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-3): These questions are based on the following information. Study it carefully and answer the questions.
‘A x B’ means ‘A is father of B’
‘A ÷ B’ means ‘A is daughter of B’
‘A + B’ means ‘A is sister of B’
‘A – B’ means ‘A is husband of B’

1. Which of the following indicates ‘N is mother of K’?
(a) K + L ÷ N x F
(b) K + L ÷ N – M
(c) H x K ÷ N
(d) N x F + K
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
H x K →H is the father of K; k ÷H →K is daughter of N
N is mother of K.

 

2. In ‘F ÷ R X H – L’ How is H related to F?
(a) Father
(b) Brother
(c) Sister
(d) can’t be determined
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b
F ÷R →F is the daughter of R; R x H →R is the father of H.
H –L → H is husband of L →H is brother of F

 

3. In ‘G X T + Q ÷ M’, how is M related to G?
(a) Brother
(b) Sister
(c) Sister-in-law
(d) can’t be determined
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e
G x T → G is the father of T; T + Q → T is the sister of Q.
Q ÷M →Q is the daughter of M

 

4. If ‘A’ is called ‘2’, B’ is called ‘3’, ‘C’ is called ‘5’, ‘D’ is called ‘8’ and so on, then what will be the numerical value of ‘F’?
(a) 18
(b) 16
(c) 17
(d) 20
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
+1,+2,+3,+4,+5……so on.

 

5. In a certain code BELOW is written as FCKVN. How is GIVEN written in that code?
(a) JHWMD
(b) HJUMD
(c) JHMUD
(d) JHUMD
(e) None of these

Answer & Explanation

 

Direction (6-10): Study the information given below and answer the given questions.
U, V, W, X, Y, Z, F and G are eight members of a family who belongs to a highly reputed business family. They live in a bungalow which has nine floors in Mumbai. They live on different floors and one floor has no room as it occupies GYM. Only one person lives on one floor. They belong to a family of music lovers. Each of them likes different singers namely- Armaan Malik, Sonu Nigam, Arijit Singh, Shreya ghoshal, Palak muchal, Neha Kakkar, Atif aslam and Sunidhi Chauhan. Each member has interest in different types of music viz; i.e. Sufi, Folk, Rock, Pop, Rap, Opera, Romantic and Choral, but not necessarily in the same order. The ground floor is numbered 1, the floor above it is numbered 2, and so on, and the topmost floor is numbered 9.
The one who has interest in Romantic music lives on the fourth floor. There are three floors between the floors on which V and Z live. V has two grandchildren and two sons .W lives on a floor immediately above the G’s floor. Y has no interest in Choral music . The one who has interest in sufi music lives on the topmost floor. The one who likes Shreya ghoshal lives immediate below to the one who likes Armaan Malik. Y likes Neha Kakkar and does not live on the ground floor. Z is the maternal uncle of F. X’s husband has interest in Pop music and lives on an even-numbered floor but not on 6 floor and he likes Shreya ghoshal. X lives on the second floor and has interest in Rock music. U has two sons. X is the mother of Y. There are three people between the one who likes Sonu Nigam and the one who likes atif aslam. The person who likes Sonu Nigam lives below the person who likes atif aslam. Y is sister of W. G is brother of F and W is grandson of V. The one who has interest in Choral music lives on the third floor. The one who likes Palak muchal does not live on sixth floor. V’s grandson does not live in top floor. There are two floors between the floors on which the people who has interest in opera music and who has interest in Pop music live. The member who likes atif aslam has interest in opera music. V has interest in folk music. The one who likes Sunidhi Chauhan lives immediate above to her mother-in-law. There is one floor between the floors on which Y and Z live. U lives on the Floor which is immediate above to F. There is one floor between the floors on which the one who likes Arijit Singh and the one who likes Sunidhi Chauhan live.

6.How many floors are there between the floor which has gym and the floor on which the one who likes Palak muchal live?
(a) Three
(b) Five
(c) Two
(d) Six
(e) Four

Answer & Explanation
Ans. c

 

7. If V’s granddaughter related to opera music in the same way as Z related to choral music. Which of the following is G related to, following the same pattern?
(a) Neha Kakkar
(b) Rap music
(c) Folk music
(d) Pop related music
(e) Sunidhi Chauhan

Answer & Explanation
Ans. c

 

8. Which of the following singer-music does V’s daughter-in-law like?
(a) Ariit Singh-Romantic
(b) Sonu Nigam-Pop
(c)Palak muchal -Rap
(d) Neha Kakkar-Pop
(e) Sunidhi Chauhan- rock

Answer & Explanation
Ans. e

9.Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group?
(a) Folk
(b) atif aslam
(c) Neha Kakkar
(d) Pop
(e) Armaan Malik

Answer & Explanation
Ans. d

 

10. If all singers are arranged in alphabetical order from top to lowest floor. Then which of the following singers is liked by the person who is the uncle of F?
(a) Sonu Nigam
(b) Ariit Singh
(c) Neha Kakkar
(d) Shreya ghoshal
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply