RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 7

RRB PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the RRB PO Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This RRB PO Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This RRB PO Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this RRB PO Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this RRB PO Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Ten persons Q, R, S, T, U, V, W, X, Y and Z are sitting in two rows with five persons in each row in such a way that one person in the first row sits exactly opposite and facing a person in the second row. Members of the first row are facing North.
R sits in the first row to the immediate right of X who sits exactly opposite of T. S is at the extreme end of the second row and is second to the left of T. Q is to the immediate right of T and exactly opposite of V. W sits exactly opposite to U who is at one of the ends of the second row. Z does not sit at the end.

1. Which of the following pairs of persons are sitting at the two ends of the first row?
(a) WZ
(b) UY
(c) WY
(d) UZ
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

2. Who is second to the left of R?
(a) Y
(b) W
(c) X
(d) V
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

3. Who is third to the left of U?
(a) T
(b) Y
(c) X
(d) S
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

4. Q sits between which of the following persons?
(a) TZ
(b) UT
(c) VR
(d) RY
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. Who sits exactly opposite of R?
(a) Z
(b) Y
(c) W
(d) Q
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

Directions (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions:
Seven neighbors Emily, Donald, Alfred, Cyrus, Dennis, Edwin and David live on different floors in the same building having seven floors numbered one to seven. (The first floor is numbered one, the floor above it is numbered two and so on and the topmost floor is numbered as seven.)
Three persons live between David and Edwin. Edwin lives on the floor above Emily, who does not live on an odd-numbered floor. Donald does not live on the odd floor. David does not live on the first floor. Edwin does not live on top floor.
Two persons live between Dennis and Emily. Cyrus lives neither on the first floor nor on the fourth floor.
6. Who lives on the floor just above Edwin?
(a) Alfred
(b) Donald
(c) Cyrus
(d) Dennis
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

7. How many persons live between Alfred and Donald?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) Can’t be determined

Answer & Explanation
Ans. c

 

8. Which of the following pairs live on the first floor and the topmost floor respectively?
(a) Alfred, Cyrus
(b) Cyrus, Donald
(c) David, Cyrus
(d) Alfred, David
(e) Can’t be determined

Answer & Explanation
Ans. d

9. Who among the following lives on the topmost floor?
(a) David
(b) Cyrus
(c) Donald
(d) Alfred
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

10. Which of the following combinations is true?
(a) First floor-Emily
(b) Fourth floor-Dennis
(c) Third floor-Edwin
(d) Sixth floor-David
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

Click here to buy RRB PO Prelims Test Series 

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply