SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz – 2

SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz. This SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Directions (1-5): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer:

1. Six persons i.e. P, Q, R, S, T and U who all lives in a multistorey building such that ground floor is numbered 1 and above it 2nd and so on till the top floor which is the 6th floor. Who lives just above U?
I. More than two person lives below R. Two person lives between S and R. U is not the immediate neighbour of R(i.e. not immediate above or immediate below). T lives below U.
II. Q lives one of the floor below on which P lives. S does not live on the ground floor. Two person lives between U and T.
(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
(e) If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. d

Exp.  From statement I and II, Together

Step 1: From the given conditions, more than two person lives below R. Two person lives between S and R. S does not live on the ground floor. So, there will be two possible cases,

Case 1

Floor Person
   6  
   5     R
   4  
   3  
   2     S
   1  

 

Case 2

Floor Person
   6      R
   5  
   4  
   3      S
   2  
   1  

 

Step 2: Now, U is not the immediate neighbour of R. Two person lives between U and T. T lives below U. So, case I is eliminated. Continuing with case II, Q lives one of the floor below on which P lives. Hence, we get our final answer.

Case 2

Floor Person
   6      R
   5      P
   4      U
   3      S
   2      Q
   1      T

 

2. Among the class of 45 students what is the rank of Atul from the left?
I. Anshika is 3rd to the left of Monika, who is 17th from the left. Atul is sitting exactly between Monika and Rahul.
II. Monika is five places to the right of Anshika, who is 19th from the right. Rahul is seven places to the left of Monika and is five places to the right of Atul.
(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
(e) If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. From condition II, Anshika is 19th from the right so, her rank from left is (45-19+1)= 27th. Monika is five places to the right of Anshika, Monika’s rank from the left is 32nd. Now, Rahul is seven places to the left of Monika, Rahul’s rank from the left is 25th (32-7). Rahul is five places to the right of Atul. So, Atul’s rank is (25-5)= 20th from the left.

 

3. A person prepares different food item in his bakery shop on the different days of the week starting from Monday to Saturday for his personal work(only one food item is prepared in a day). Which of the following item is prepared on Thursday?
I. He prepares muffin on third day of the week. Two items were prepared between the day on which Biscuit and Pastry are prepared. Cake is prepared after Biscuit but not immediately after.
II. Cookies is prepared one of the day after Wednesday. Pastry is prepared after Cake. Two items are prepared between Cake and Rusk.
(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
(e) If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. d

Exp.  From statement I and Statement II together,

Step 1: Using the given conditions, He prepares muffin on third day of the week (i.e. Wednesday). Cookies is prepared one of the day after Wednesday. So, there will be three possible cases.

Case I

Days Food Items
Monday  
Tuesday  
Wednesday Muffin
Thursday Cookies
Friday  
Saturday  

 

Case II

Days Food Items
Monday  
Tuesday  
Wednesday Muffin
Thursday  
Friday Cookies
Saturday  

 

Case III

Days Food Items
Monday  
Tuesday  
Wednesday Muffin
Thursday  
Friday  
Saturday Cookies

 

Step 2: Now, two items were prepared between the day on which Biscuit and Pastry are prepared. Cake is prepared after Biscuit but not immediately after. Pastry is prepared after Cake. Two items are prepared between Cake and Rusk. So, from these Case I and Case II will be eliminated, And we get our final arrangement.

Case III

Days Food Items
Monday Rusk
Tuesday Biscuits
Wednesday Muffin
Thursday Cake
Friday Pastry
Saturday Cookies

 

4. Some people are sitting in a row facing North. Find out how many people sit in the row?
I. C sits third to the right of A. Neither A nor C sits at the extreme end of the row.
II. E who sits second to the right of C sits immediate left of D. Not more than eight persons sits in the row.
(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
(e) If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Answer & Explanation

 

5. In which year was Shiva born ?
I. Shiva at present is 19-year younger to his mother.
II. Shiva’s brother, who was born in 1964, is 35 years younger to his mother.
(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
(e) If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. d
Exp.
From both I and II, we find that Shiva is (35 – 19) = 16 years older than his brother, who was born in 1964. So, Shiva was born in 1948.

 

Directions (6-10): Study the following alphanumeric series carefully and answer the questions given below:
Q A @ F 8 E N # I M $ R 3 L P G 4 # 2 K U * S Z & O H @ Y B
STEP I- The vowels which are preceded by a consonant and followed by a symbol are rearranged in the end of the series (after B) in alphabetical order.
STEP II- The consonants which are followed by a number is replaced with its opposite letter in the alphabetical series and placed in the starting of the series (before Q) in alphabetical order. (for ex. If M is that consonant, it will be replaced by N and placed before Q)
STEP III- One is added to the numbers which are preceded by a symbol.
(STEP II is applied after STEP I and STEP III is applied after STEP II)

6. Which of the following will be eighth element to the right of seventh element from the left end in the given series after step III?
(a) U
(b) P
(c) 4
(d) #
(e) I

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. The required element is (8+7)= 15th element from the left end is ‘P’ in step 3.

Input :- Q A @ F 8 E N # I M $ R 3 L P G 4 # 2 K U * S Z & O H @ Y B
After applying step 1:
Step-1. Q @ F 8 E N # I M $ R 3 L P G 4 # 2 K * S Z & O H @ Y B A U

After applying step 2:
Step-2. I T U Q @ 8 E N # I M $ 3 L P 4 # 2 K * S Z & O H @ Y B A U

After applying step 3:
Step-3. I T U Q @ 9 E N # I M $ 4 L P 4 # 3 K * S Z & O H @ Y B A U

 

7. What is the sum of all the odd numbers in step-III?
(a) 12
(b) 26
(c) 27
(d) 29
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. Sum of all odd numbers in step 3 is (9+3)= 12.

Input :- Q A @ F 8 E N # I M $ R 3 L P G 4 # 2 K U * S Z & O H @ Y B
After applying step 1:
Step-1. Q @ F 8 E N # I M $ R 3 L P G 4 # 2 K * S Z & O H @ Y B A U

After applying step 2:
Step-2. I T U Q @ 8 E N # I M $ 3 L P 4 # 2 K * S Z & O H @ Y B A U

After applying step 3:
Step-3. I T U Q @ 9 E N # I M $ 4 L P 4 # 3 K * S Z & O H @ Y B A U

 

8. How many symbols are there which are immediately followed by number and preceded by a consonant in step-III?
(a) One
(b) Three
(c) Two
(d) Five
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. Q @ 9 , M $ 4

Input :- Q A @ F 8 E N # I M $ R 3 L P G 4 # 2 K U * S Z & O H @ Y B
After applying step 1:
Step-1. Q @ F 8 E N # I M $ R 3 L P G 4 # 2 K * S Z & O H @ Y B A U

After applying step 2:
Step-2. I T U Q @ 8 E N # I M $ 3 L P 4 # 2 K * S Z & O H @ Y B A U

After applying step 3:
Step-3. I T U Q @ 9 E N # I M $ 4 L P 4 # 3 K * S Z & O H @ Y B A U

 

9. Which of the following element will be exactly in the middle of ‘N’ and ‘L’ in step-II?
(a) M
(b) Q
(c) 3
(d) G
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. The element which is exactly in between ‘N’ and ‘L’ in step 2 is ‘M’ (N # I M $ 3 L ).

Input :- Q A @ F 8 E N # I M $ R 3 L P G 4 # 2 K U * S Z & O H @ Y B
After applying step 1:
Step-1. Q @ F 8 E N # I M $ R 3 L P G 4 # 2 K * S Z & O H @ Y B A U

After applying step 2:
Step-2. I T U Q @ 8 E N # I M $ 3 L P 4 # 2 K * S Z & O H @ Y B A U

After applying step 3:
Step-3. I T U Q @ 9 E N # I M $ 4 L P 4 # 3 K * S Z & O H @ Y B A U

 

10. What is the sum of the numbers which is 13th from the right in step 3 and the number which is 6th from the left in step 2?
(a) 11
(b) 14
(c) 15
(d) 12
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. The required sum is (3+8)= ‘11’.

Input :- Q A @ F 8 E N # I M $ R 3 L P G 4 # 2 K U * S Z & O H @ Y B
After applying step 1:
Step-1. Q @ F 8 E N # I M $ R 3 L P G 4 # 2 K * S Z & O H @ Y B A U

After applying step 2:
Step-2. I T U Q @ 8 E N # I M $ 3 L P 4 # 2 K * S Z & O H @ Y B A U

After applying step 3:
Step-3. I T U Q @ 9 E N # I M $ 4 L P 4 # 3 K * S Z & O H @ Y B A U

2022 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply