SBI Clerk Pre-English Language Quiz – 19

SBI Clerk Pre-English Language Quiz – 19

English Language is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the English Language Section. So here we are providing you with the SBI Clerk Pre-English Language Quiz to help you prepare better. This SBI Clerk Pre-English Language Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI Clerk Pre-English Language Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this IBPS PO Pre English Language Quiz. Candidates must practice this SBI Clerk Pre-English Language Quiz to achieve a good score in the English Language Section.

Directions (1–5): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

What is the function of transportation? What place does locomotion occupy in the whole spectrum of human needs? Perhaps, the first step in developing an adequate transportation policy would be to clear our minds of technocratic cant. Those who believe that transportation is the chief end of life should be put in orbit at a safe lunar distance from the earth. They are probably living in their make-believe world by placing so much importance to transportation itself.

Though the physical movement of people and goods is an important function of transportation, the prime purpose of passenger transportation is not to increase the amount of physical movement but to increase the possibilities for human association, cooperation, personal intercourse, and choice.

A balanced transportation system, accordingly, calls for a balance of resources and facilities and opportunities in every other part of the economy. Neither speed nor mass demand offers a criterion of social efficiency. Hence such limited technocratic proposals as that for high-speed trains between already overcrowded and overextended urban centers would only add to the present lack of functional balance and purposeful organization viewed in terms of human need. Variety of choices, facilities and destinations, not speed alone, is the mark of an organic transportation system. And, incidentally, this is an important factor of safety when any part of the system breaks down. Even confirmed air travelers appreciate the railroad in foul weather.

If we took human needs seriously in recasting the whole transportation system, we should begin with the human body and make the fullest use of pedestrian movement, not only for health but for efficiency in moving large crowds over short distances. The current introduction of shopping malls, free from wheeled traffic, is both a far simpler and far better technical solution than the many costly proposals for introducing moving sidewalks or other rigidly automated modes of locomotion. At every stage we should provide for the right type of locomotion, at the right speed, within the right radius, to meet human needs. Neither maximum speed nor maximum traffic nor maximum distance has by itself any human significance.

With the over-exploitation of the motor car comes an increased demand for engineering equipment, to roll over wider carpets of concrete over the bulldozed landscape and to endow the petroleum magnates of Texas, Venezuela and Arabia with fabulous capacities for personal luxury and political corruption. Finally, the purpose of this system, abetted by similar concentration on planes and rockets, is to keep an increasing volume of motorists and tourists in motion, at the highest possible speed, in a sufficiently, comatose state not to mind the fact that their distant destination has become the exact counterpart of the very place they have left. The end product everywhere is environmental desolation.

If this is the best our technological civilization can do to satisfy genuine human needs and nurture means further development, its plainly time to close up shop. If indeed we go farther and faster along this route, there is plenty of evidence to show that the shop will close up without our help. Behind our power blackouts, our polluted environments, our transportation breakdowns, our nuclear threats, is a failure of mind. Technocratic anesthesia has put us to sleep. Results that were predictable and predicted! half a century ago without awakening any response still find us unready to copy with them or even to admit their existence.

 

  1. It can be inferred that the author would oppose

(a) a balanced transportation system.

(b) shopping malls.

(c) expansion of the interstate highway system.

(d) less emphasis on speed and mass demand

(e) a transportation system with a variety of choices

Answer & Explanation
Ans. c

Exp. Option (c) is the best choice because, in paragraph 5, the author explains that with the over-exploitation of the motor car comes an increased demand for engineering equipment, to roll over wider carpets of concrete over the bulldozed landscape. Hence the author agrees that the motor car is over- exploited and that the landscape is under threat.

 

  1. The author predicts that if we continue our present transportation setup

(a) we will succumb to speed and technology

(b) Our society may not survive

(c) we will attain a balanced transportation system.

(d) rockets and planes will be extinct

(e) human associations would increase

Answer & Explanation
Ans. b

Exp. Option (b) is the best choice because as in the last paragraph, the author predicts that, if indeed we go farther and faster along this route, there is plenty of evidence to show that the shop will close up without our help.

Option (c) is incorrect because throughout the passage the author suggests that the present system is faulty and fails to fulfill human needs.

Option (d) is incorrect because the author suggests, in paragraph 5, that this system, abetted by similar concentration on planes and rockets. This justifies that the present system encourages the invention and use of rockets and planes.

Option (e) is incorrect because according to the author the present system does not increase human associations. This is explained as a central flaw in the present setup in paragraph 2.

 

  1. According to the article, the reframing of the transportation system would require

(a) far greater use of walking.

(b) more resources devoted to transportation.

(c) abandoning the profit system.

(d) a better legislative policy.

(e) more high-speed trains

Answer & Explanation
Ans. a

Exp. Option (a) is the correct choice because the author explains in paragraph 4 that if we took human needs seriously in recasting the whole transportation system, we should begin with the human body and make the fullest use of pedestrian movement, not only for health but for efficiency in moving large crowds over short distances.

 

  1. It is stated in the article that safety in transportation is aided by the existence of

(a) remote air-to-ground control for airplanes.

(b) technological sophistication.

(c) a variety of transport modes.

(d) full-proof systems

(e) speedy modes of transport.

Answer & Explanation
Ans. c

Exp. Option (c) is the best choice because the author mentions in paragraph 3 that Variety of choices ….. is an important factor of safety when any part of the system breaks down.

Option (a) is incorrect because it is not mentioned anywhere in the passage.

Option (b) is incorrect because the author does not refer to technological sophistication.

Option (d) is incorrect because the author does not discuss fool-proof systems anywhere.

Option (e) contradicts the views of the author who believes that speed alone is not the mark of an organic transport system.   

 

  1. The word comatose means:

(a) responsive

(b) inaudible

(c) astonished

(d) infatuated

(e) unconscious and not able to be awakened, usually because of illness or injury.

Answer & Explanation
Ans. e

Exp. Comatose means in a state of deep and prolonged unconsciousness, usually because of illness or injury. Hence (e) is the correct choice.

 

Directions (6-10): In the following questions, a part of the sentence is given in bold which may or may not be fitting into the sentence either due to grammatical error or contextual error. There are four expressions given below each sentence, out of which one of them can be used to replace the existing highlighted phrase to make the sentence both grammatically and contextually correct. Choose the most appropriate alternative among the five options that determine the correct phrase that should replace the phrase given in bold. If the phrase given in bold doesn’t require any replacement, choose option (e) i.e., “No correction required” as your answer.

 

  1. The Supreme Court referred to a five-judge Bench, several petition challenging the withdrawal of Article 370 and bifurcation of the State of Jammu and Kashmir into two Union Territories.

(a) various petition challenging

(b) several petition challenged

(c) several petitions challenging

(d) several petitions challenged

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans. c

Exp. There is error in the highlighted phrase. In it use ‘petition’ is incorrect instead it should be ‘petitions’ because noun following ‘several’ should be in plural form. Hence, the correct replacement would be option (c)

 

  1. The two best things about the decision of the court was it’s authenticity and practicality.

(a) were it’s authenticity and practicality.

(b) were its authenticity and practicality.

(c) was its authenticity and practicality.

(d) is it’s authenticity and practicality.

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans. b

Exp. There are two errors in the highlighted part of the sentence. First is the use of ‘was’ which should be ‘were’ as per the subject verb agreement. And, second one being use of “it’s” instead it should be “its” because “ its’ ” is used to denote possession whereas “it’s” is short form of ‘it is’ or ‘it has’, etc. So the correct replacement for the given part would be option (b)

 

  1. The authorities asked all shipping agents to ensure the safety of berthed vessels and those arriving for berthing.

(a) has asked all shipping agent to ensure

(b) have asked all shipping agents to ensure

(c) asked all shipping agents of ensure

(d) asked all shipping agents to ensuring

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans. e

Exp. There is no grammatical error in the highlighted phrase. So, the correct answer choice would be option (e).

 

  1. The High Court has withdrawn all judicial work from a sitting senior judge, Rakesh Kumar, which was in the course of hearing a corruption case against a former IAS officer.

(a) who was in the course to hearing a corruption

(b) which was in the course of hearing a corruption

(c) who was in the course of hearing a corruption

(d) whom was in the course to hearing a corruption

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans. c

Exp. In the highlighted part, use of ‘which’ is incorrect instead it should be ‘who’ because ‘which’ is used to refer things and that is not the case in given sentence, here the second part of sentence is talking about ‘Rakesh Kumar’, hence, ‘who’ should be used. Also, there is grammatical error in option (a). Hence, the correct answer choice would be option (c). Also, ‘whom’ is used to refer to the object of a verb or preposition.

 

  1. The Reserve Bank of India, in its annual report for 2017-18, had said that the lack of domestic demand is holding back the animal spirits in the economy

(a) holding back the animal spirits

(b) was holding back the animal spirits

(c) has being held back the animal spirits

(d) have hold back the animal spirits

(e) No correction required

Answer & Explanation
Ans. b

Exp. As per the rule, if the reporting verb is in past perfect tense the reported speech needs to be changed in the past tense, so, use of present tense here is incorrect. From the given options, only option (b) satisfies the given criteria. Hence, the correct answer choice would be option (b).

 

3

Leave a Reply