SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz – 06

SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz 

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the questions given below.
There are seven persons namely K, L, M, N, O, P and Q sits in a straight line facing north directions. L sits second to the right of Q. Either L or Q sits one of the extreme ends. N is not immediate neighbour of O and P. Three persons sit between P and K, both do not sit at any extreme ends. M sits third to the left of N.
1. Who sits immediate left of O?
(a) K
(b) M
(c) P
(d) L
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

2. How many persons sit between N and Q?
(a) Four
(b) Five
(c) Three
(d) One
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

3. Who sits third to the right of P?
(a) L
(b) M
(c) K
(d) O
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

4. Who among the following persons is/are immediate neighbour of M?
(a) L, O
(b) K, O
(c) P, L
(d) L, N
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

5. If Q is related to L and L is related to O, then following the same pattern how is M related to?
(a) P
(b) O
(c) K
(d) N
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

Directions (6-10): Answer the following questions referring to the symbol-letter-number sequence given below:
H ^ N 1 Q 3 Y W 8 N O 5 C Z 2 $ P  A B 9 L 6 M 4 ~ F X 7 I

6. How many symbols are there in the above sequence which are immediately preceded by a number and immediately followed by a consonant?
(a) None
(b) Two
(c) One
(d) Three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. 2 $ P, 4 ~ F

7. What should come in place of the question mark (?) in the following sequence?
13^ 8OY ? A9P
(a) Z2C
(b) C2O
(c) Z$C
(d) Z$5
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. Z$5

8. Which of the following is exactly middle between the seventh element from the right end and sixth element from the left end?
(a) Z
(b) 2
(c) $
(d) P
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. ‘2’

9. Which of the following is the fifth element to the left of the ninth element from the right end in the above sequence?
(a) 2
(b) P
(c) $
(d) 
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. ‘P’

10. If first and second halves of the above sequence are written in reverse order, then which will be the sixth element to the right of the fourteenth element from the right end?
(a) L
(b)~
(c) 6
(d) 9
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. ‘6’

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply