SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz – 07

SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz 

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz. Question given in this SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz are based on the latest or updated exam pattern. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the given questions. In a certain code language:-
“mount serious challenge has ended” is written as ‘nu re ch is de’.
“inform wants credible alternative has ” is written as ‘ di lt wu is fu’.
“Has Serious Challenge Credible” is written as ‘re ch is di’.
“Credible alternative mount inform” is written as ‘ nu lt di fu’.

1. What is the code for ‘alternative’?
(a) fu
(b) di
(c) lt
(d) re
(e) Either (a) and (c)

Answer & Explanation
Ans. e

2. Which of the following words are coded as ‘Serious challenge has ended’ ?
(a) de ch is wu
(b) wu re ch is
(c) re is de ch
(d) re is de di
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. Which of the following word is coded as “re”?
(a) Serious
(b) Mount
(c) Challenge
(d) Wants
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

4. What is the code for ‘wants’?
(a) lt
(b) wu
(c) re
(d) ch
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. What is the code for ‘wants alternative book’?
(a) lt di wu
(b) wu re ch
(c) bk lt ru
(d) lt wu bk
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Directions (6-10): In each question below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

6. Statements:
Some B are T.
No T is a C.
Some C are W.
Conclusions:
I. Some B are not C.
II. Some T are W.
III. No C is a T.
(a) Only I follows
(b) Both I and III follow
(c) Only III follows
(d) All follow
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

7. Statements:
Some A are D.
Some D are R.
All R are C.
Conclusions:
I. Some D are C.
II. All C are A.
III. All A are R.
(a) Only I follows
(b) Only I and II follow
(c) Only III follows
(d) All follow
(e) None follows

Answer & Explanation
Ans. a

8. Statements:
Some S are P.
All P are Q.
No Q are C.
Conclusions:
I. Some S are C.
II. Some S are Q.
III. Some P are C.
(a) Only II follows
(b) Both I and III follow
(c) Only II and III follow
(d) All I, II and III follow
(e) None follows

Answer & Explanation
Ans. a

9. Statements:
All C are D.
Some D are E.
All E are G.
Conclusions:
I. Some G are C.
II. Some E are C.
III. All G is C.
(a) Only I and II follow
(b) None follows
(c) Only II and III follow
(d) Only II follows
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

10. Statements:
All B are P.
Some P are R.
All R are Y.
Conclusions:
I. All B are Y.
II. Some P are Y.
III. Some P are B.
(a) All follow
(b) Only II and III follow
(c) Only I and III follow
(d) None follows
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply