SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz – 9

SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz 

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz. Question given in this SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz are based on the latest or updated exam pattern. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below:
Eight persons A, B, C, D, M, N, O, and P are seating in a row, some are facing north and some are facing south but not necessarily in the same order. M, D and N are facing in same direction. O doesn’t sit just near to N. A sits at one of the extreme ends and B sits 2nd to right of A. N sits 3rd from one of the extreme ends. C and O are immediate neighbours of each other, none of them sits at any of the extreme end. M doesn’t sit just near to both B and N. D sits 4th right of B. C sits left of N. Immediate neighbours of B face opposite direction of B. C and O face same direction but O doesn’t face south direction.
1. Who among the following sits 2nd left of the one who sits immediate right of B?
(a) A
(b) M
(c) N
(d) C
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

2. What is the position of D with respect to B?
(a) 4th to the left
(b) 3rd to the left
(c) Immediate left
(d) 4th to the right
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

3. P is facing in which direction?
(a) North
(b) South
(c) Same as C faces
(d) Both a and c
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

4. Who among the following sits immediate left of A?
(a) P
(b) B
(c) No one
(d) O
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

5. How many persons sit to the left of C?
(a) One
(b) Three
(c) More than three
(d) Two
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Directions (6-10): Following questions are based on the five three-digit numbers given below
953 681 847 574 498

6. If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, which of the following will form the lowest in the new arrangement of numbers?
(a) 953
(b) 681
(c) 847
(d) 498
(e) 574

Answer & Explanation
Ans. e
Exp. 953 861 874 754 984

 

7. If all the numbers are arranged in ascending order from left to right, which of the following will be the sum of all the three digits of the number which is exactly in the middle of the new arrangement?
(a) 17
(b) 15
(c) 14
(d) 13
(e) 19

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. 6+8+1=15

8. What will be the resultant when third digit of the lowest number is multiplied with the second digit of the highest number?
(a) 27
(b) 40
(c) 20
(d) 45
(e) 19

Answer & Explanation
Ans. b

9. If the positions of the first and the third digits of each of the numbers are interchanged, how many even numbers will be formed?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) Four

Answer & Explanation
Ans. c

10. If one is added to the first digit of each of the numbers, how many numbers thus formed will be divisible by three?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) Four

Answer & Explanation
Ans. b

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply