SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz – 13

SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz 2022

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Symbol @, ©, #, $ and % are used with following meaning:
‘P©Q means ‘P is greater than or equal to Q’
‘P%Q’ means ‘P is either smaller than or equal to Q’
‘P@Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’
‘P#Q’ means ‘P is smaller than Q’
‘P$Q’ means ‘P is greater than Q’
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true and accordingly give answer-

1. Statements: S$Q, R%P, P#S
Conclusions: I. P#Q II. P©Q
(a) If only conclusion I is true
(b) If only conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither conclusion I nor conclusion II is true
(e) If both conclusion I and II are true

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. Either I or II will Follow.
© =≥
% = ≤
# = <
@ – =
$ = >

2. Statements: C@D, D#E, E%F
Conclusions: I. C%D II. C$E
(a) If only conclusion I is true
(b) If only conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither conclusion I nor conclusion II is true
(e) If both conclusion I and II are true

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. None follow
© =≥
% = ≤
# = <
@ – =
$ = >

3. Statements: I©M, M#P, R$P
Conclusions: I. R©M II. R$M
(a) If only conclusion I is true
(b) If only conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither conclusion I nor conclusion II is true
(e) If both conclusion I and II are true

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. Only II follow
© =≥
% = ≤
# = <
@ – =
$ = >

4. Statements: L#N, P%L, N$K
Conclusions: I. L$K II. N%P
(a) If only conclusion I is true
(b) If only conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither conclusion I nor conclusion II is true
(e) If both conclusion I and II are true

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. None follow
© =≥
% = ≤
# = <
@ – =
$ = >

5. Statements: J@L, P%L, P©N
Conclusions: I. J© N II. N@J
(a) If only conclusion I is true
(b) If only conclusion II is true
(c) If either conclusion I or II is true
(d) If neither conclusion I nor conclusion II is true
(e) If both conclusion I and II are true

Answer & Explanation
Ans. a
Exp.
© =≥
% = ≤
# = <
@ – =
$ = >

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions which follow.
Eight persons are sitting in two parallel rows containing four people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row–I A, B, C and D are seated and all of them facing south while they are experts in 4 different games Sudoku, Chess, Carom and Snooker (one of each). In row-II P, Q, R and S are seated and all of them are facing north while they are expert in 4 different games Football, Badminton, Tennis and Polo (one of each).
Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row. (All the information given above does not necessary in the same order)
B is seated second to the right of the person who plays Chess. C is seated opposite to the person who plays Badminton, who is seated second to the left of S.
Q is seated immediate left of the person who plays Tennis. A is seated immediate right of the person who plays Snooker. The person who plays Football is seated opposite to B. P is seated opposite to the person who plays Sudoku but not at the end.

6. Who is seated between A and the person who plays Carom?
(a) B
(b) C
(c) D
(d) Person who plays Tennis
(e) Person who plays Snooker

Answer & Explanation
Ans. b

7. Who amongst the following sit at extreme ends of the rows?
(a) Q and the person who plays Football
(b) R and the person who plays Polo
(c) S and the person who plays Badminton
(d) D and the person who plays Carom
(e) A and the person who plays Sudoku

Answer & Explanation
Ans. d

8. Who amongst the following faces the person who plays Polo?
(a) The person who plays Sudoku
(b) The person who plays Carom
(c) The person who plays Snooker
(d) The person who plays Chess
(e) D

Answer & Explanation
Ans. d

9. Who amongst the following plays Carom?
(a) B
(b) C
(c) D
(d) A
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. a

10. Who amongst the following plays Football?
(a) R
(b) C
(c) D
(d) A
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. a

Recommended PDF’s for:

2022 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3
3

Leave a Reply