SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz – 20

SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions: (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below.
In a certain code language,

“Cut open doll” is coded as “CF17 DK10 DL8”
“One eye cat” is coded as “CM2 CB2 CZ17”
“Keep quiet” is coded as “DV12 EF15”

1. Which of the following could be the code for “Ranges”?
(a) EZ13
(b) DZ13
(c) FZ13
(d) DA13
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

2. Which of the following words could be coded as GF2?
(a) Mountain
(b) Career
(c) Power
(d) Bankersadda
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

3. Which of the following could be the code for “roller coaster”?
(a) DC5 GK12
(b) DL21 CL20
(c) KP13 LN13
(d) CL20 DP2
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

4. Which of the following words could be coded as DF7?
(a) Best
(b) Luck
(c) Roll
(d) Blessings
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. Which of the following could be the code for “hot dogs”?
(a) SK8 RS10
(b) MJ12 GM10
(c) JT18 BS17
(d) CL17 DL15
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Directions (6-10): In the following questions, the symbols &, $, , # and δ are used with the following meaning s illustrated below.
‘F $ U’ means ‘F is not smaller than U’
‘F & U’ means ‘F is neither smaller than nor equal to U’
‘F # U’ means ‘F is neither greater than nor equal to U’
‘F δ U’ means ‘F is neither greater than nor smaller than U’
‘F  U’ means ‘F is not greater than U’
Now, in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the four Conclusions I, II III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

6. Statements: R δ B, D # H, HO, B $ D
Conclusions:
I. O & D II. H & R
III. D δ R IV. D # R
(a) Only I is true
(b) only III is true
(c) only IV is true
(d) Either III or IV is true
(e) Either III or IV and I are true

Answer & Explanation
Ans. e
Exp.
$-≥
&->
#-<
δ-=
-≤

 

7. Statements: D $ J, W  D, J # K, K & L
Conclusions:
I. L # J II. D & K
III. W & L IV. D & L
(a) None is true
(b) Only I is true
(c) Only II is true
(d) Only III is true
(e) Only IV is true

Answer & Explanation
Ans. a
Exp.
$-≥
&->
#-<
δ-=
-≤

 

8. Statements: P&K, K # F, E V, F δ E
Conclusions:
I. K $ F II. E & K
III. P & V IV. K # V
(a) I, II and III are true
(b) II and IV are true
(c) II, III and IV are true
(d) I, III and IV are true
(e) All I, II, III and IV are true

Answer & Explanation
Ans. b
Exp.
$-≥
&->
#-<
δ-=
-≤

 

9. Statements: ZK, K&F, F$Q, G # Z
Conclusions:
I. Q # Z II. Q # K
III. Z # K IV. K &G
(a) I, II and III are true
(b) II and IV are true
(c) I, III and IV are true
(d) All I, II, III and IV are true
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b
Exp.
$-≥
&->
#-<
δ-=
-≤

 

10. Statements: K&T, NV, V#D, L$K
Conclusions:
I. D & K II. L $ V
III. K & D IV. L&T
(a) I and II are true
(b) I, II and III are true
(c) III and IV are true
(d) II, III and IV are true
(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans. e
Exp.
$-≥
&->
#-<
δ-=
-≤

Recommended PDF’s for:

2022 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
3

Leave a Reply