SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz – 15

SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz – 15

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz. This SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this SBI PO Pre Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Direction (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Seven persons A, B, C, D, E, F and G who all are sitting in a row such that some of them faces south and some faces north direction. They all likes different colour i.e. Blue, Red, Green, Yellow, Pink, Brown and Black but not necessarily in the same order. Three persons sits between A and the one who likes Pink colour and one of them sits at the end of the row and both faces same direction. One of the immediate neighbour of the one who likes Pink is C, who likes Yellow colour. G sits fourth to the right of C and likes Red. Immediate neighbour of G faces opposite direction. D likes Brown colour and sits third to the right of A, who likes Blue colour. The one who likes Black colour faces north direction and sits on the immediate left of C. B like green colour and faces opposite direction of D. E sits on the right of F. G faces south direction. A sits on the left of F, who faces north direction. B and G faces same direction.

1. Who among the following likes Black colour?
(a) A
(b) F
(c) C
(d) D
(e) E

Answer & Explanation
Ans. e

 

2. How many persons faces south direction?
(a) One
(b) Three
(c) Two
(d) Four
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

3. Who among the following sits second to the left of D?
(a) Both (c) and (e)
(b) The one who likes Blue
(c) The one who likes Red
(d) A
(e) G

Answer & Explanation
Ans. a

4. Which of the following pair sits at the ends of the row?
(a) AB
(b) EB
(c) DG
(d) AE
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

5. How many persons sits on the right of D?
(a) Two
(b) One
(c) Three
(d) More than Three
(e) No one

Answer & Explanation
Ans. c

Directions (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions:
P, Q, R, S, T, K and L live on 7 different floors of a building; first floor is numbered as 1 and topmost floor is numbered as 7. They like different subjects i.e. English, Hindi, Maths, Physics, Chemistry, Arts, and History (not necessarily in same order).
Three persons live between L, who likes History and K. Q does not live on the odd floor. L does not live on the first floor. The one who lives on 1st floor likes Maths and the one who likes Chemistry lives on an odd numbered floor. Two persons live between T and P. K, who likes Arts lives on the floor immediately above P, who does not live on an odd-numbered floor. S lives neither on the first floor nor on the fourth floor. The one who lives just below K’s floor likes English and the one who likes Hindi lives below S’s floor.

6.Who lives on the floor just above the one who likes Arts?
(a)R
(b)The one who likes Hindi
(c)S
(d)The one who likes chemistry
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. b

7.How many persons live between R and Q?
(a)None
(b)One
(c)Two
(d)Three
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

8. S likes which of the following subject?
(a)Chemistry
(b)Arts
(c)Hindi
(d)Physics
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. d

9. Who among the following lives on the topmost floor?
(a)L
(b)S
(c)Q
(d)R
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. a

10. Which of the following combinations is true?
(a)Maths-P
(b)Hindi-T
(c)Hindi-Q
(d)Physics-L
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans. c

Recommended PDF’s for:

2022 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply