SBI PO Prelims 2022 Reasoning Ability Quiz – 3

SBI PO Prelims 2022 Reasoning Ability Quiz – 3

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below it:
9 persons P, Q, R, S, T, U, V, W, X live on three different floors such as ground floor is numbered as 1, first floor is numbered as 2 and second floor is numbered as 3. Each floor has three flats as flat-1, flat-2 and flat-3 such that flat-1 of third floor is immediately above the flat-1 of second floor and above the flat-1 of first floor similarly for flat-2 and flat-3 and only one person lives in each flat. Q lives in an odd number of flat immediately above V. P lives in an even number of flat and also on even numbered floor. W lives on a floor between the floors of S and X in the same flat. T lives on one of the floor above the floor of U in the same flat. R does not live in flat-3.
1. Who among the following lives in flat-2 of 3rd floor?
(a) R
(b) Q
(c) V
(d) T
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. Who among the following lives in flat-3 of 2nd floor?
(a) R
(b) W
(c) V
(d) U
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

3. Who among the following lives in a flat immediately below P?
(a) R
(b) W
(c) V
(d) U
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

4. Who among the following lives in flat-1 of foor-1?
(a) R
(b) Q
(c) V
(d) T
(e) Either R or V

Answer & Explanation
Ans. e

5. Who among the following lives in flat-3 of foor-3?
(a) S
(b) Q
(c) W
(d) T
(e) Either S or X

Answer & Explanation
Ans. e

Directions (6-10): Study the given information carefully and answer the given questions.
Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In Row-1- A, B, C, D and E are seated (not necessarily in the same order). In Row-2-P, Q, R, S and T are seated (not necessarily in the same order). Some members are facing south and some members are facing north in both rows. Also, each person likes different chocolates namely Bourneville, Bar-One, Perk, Snickers, Kit-Kat, Milky-Bar, 5-Star, Nestle, Munch and Dairy-milk but not necessarily in the same order. Therefore, in the given seated arrangement each member seated in a row sits opposite to another member of the other row either facing to north or south.
Q, who is the second youngest person is sitting extreme end of the row but does not like Milky-Bar and Kit-Kat. At least five persons older than B. P is third to the right of Q, who sits diagonally opposite to the one, who likes 5-Star. D is on immediate left of E. R is not an immediate neighbour of P. T faces opposite direction to R. Person sits diagonally opposite to T is third youngest person of the family. D sits immediate left of the person, who sits opposite to Q. The one, who is third youngest sits second to the left of the one, who likes Kit-Kat. Only one person sits between D and A. B is to the immediate left of oldest person of the family. C does not like Perk. Only two persons older than R. Oldest person does not like Bar-One. T is second to the left of S. Two persons sit between A and C. E does not sit opposite to T. D, who likes Munch and P faces opposite directions. T is to the immediate right of P. E sits second to the left of B. T is third to the left of R. T is older than P but younger than S. The one, who likes Nestle sits third to the right of the one, who likes Snickers. R is older than T and B but younger than A. R does not like Bar-One and Milky-Bar. Youngest person of the family sits opposite to S. Q faces north. B is not the oldest person of the family. The one, who likes Perk and Dairy-milk sits diagonally opposite to each other.

6. Who among the following sits diagonally opposite to third youngest person of the family?
(a) Person, who faces B.
(b) Fourth oldest person of the family.
(c) Both (a) and (d)
(d) Fifth oldest person of the family.
(e) The one, who likes Snickers

Answer & Explanation
Ans. c

7. Which of the following statements is true regarding D?
(a) D sits opposite to S.
(b) D faces south and sits immediate left of C.
(c) None of the given statements is true.
(d) Q sits opposite to the one, who likes Munch.
(e) Only two person sits between D and A.

Answer & Explanation
Ans. b

 

8. If fourth youngest person of the family is 34 years, then what is possible age of B?
(a) B is 34-year-old.
(b) More than 34 years
(c) Less than 34 years
(d) Can’t be determined
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

9. If all persons are arranged in ascending order from their ages, then what is the position of the person, who sits second to the right of E according to their ages?
(a) Youngest
(b) Fifth youngest
(c) Seventh youngest
(d) Fourth youngest
(e) Both (b) and (d)

Answer & Explanation
Ans. e

10. What is the position of P with respect to the one, who likes Bourneville?
(a) Third to the left
(b) None of these
(c) Third to the right
(d) Second to the left
(e) Immediate to the right

Answer & Explanation
Ans. d

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply