SBI PO Prelims 2022: Reasoning Ability Quiz-9

SBI PO Prelims 2022: Reasoning Ability 

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Reasoning Ability appears in both the preliminary and main exams for SBI PO. Candidates can ace this section in both the prelims and mains exams if they practice regularly. So here we are providing you with the SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Read the following passage carefully and answer the questions given below it—
(i) There is a family of six members M, N, O, P, Q & R.
(ii) There are two married couples in the family and the family members represent three generations.
(iii) Each member has a distinct choice of colour amongst Green, Yellow, Black, Red, White & Pink.
(iv) No lady members like either green or White.
(v) O, who likes Black Colour, is the daughter in law of Q.
(vi) N is the brother of R and son of P and likes Pink.
(vii) M is the grandmother of R and R does not like Red.
(viii) The husband has a choice for green colour, his wife likes Yellow.

1. Which of the following is true about R?
(a) Brother of N
(b) Sister of N
(c) Either sister or Brother of N
(d) Daughter of O
(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans. a


2. Which of the following is one of the married couples?
(a) OP
(b) PM
(c) MO
(d) Cannot Determined
(e) None of the above
Answer & Explanation
Ans. a


3. How many male members are there in the family?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Cannot Determined
(e) None of the above
Answer & Explanation
Ans. c


4. Which of the following is the colour combination of one of the couples?
(a) Yellow-Red
(b) Green – Black
(c) Red – Yellow
(d) Yellow – Green
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. d


5. Which of the following is the colour preference of M?
(a) Red
(b) Yellow
(c) Either Yellow or Red
(d) Cannot be Determined
(e) None of the above
Answer & Explanation
Ans. b


Directions (6–10): These questions are based on the following information.
Six friends G, H, I, J, K and L work in different countries namely Luxembourg, Venezuela, Russia’s, Armenia, Jordan and Poland and each wears different coloured shirts, wiz. Blue, Green, Pink, Yellow, Purple and Red, but not necessarily in the same order. The one wearing the Blue shirt works in Armenia and one wearing a Green shirt works in Luxembourg. L does not work in Russia’s or Jordan. G wears Pink shirt and works in Venezuela. J does not work in Jordan and Purple coloured shirt is not worn by the one working in Russia. K works in Poland and neither J nor H works in Armenia. The one who works in Jordan does not wear Purple or Yellow coloured shirts and I works in Luxembourg.

6. Which colour shirts is worn by the one working in Russia?
(a) Yellow
(b) Blue
(c) Pink
(d) can’t be determined
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a


7. Which pair is correctly matched?
(a) Red-Russia’s –G
(b) Red-Jordan–H
(c) Green–Russia’s –I
(d) Can’t be determined
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. b


8. Which of the following is true?
(a) Poland sponsors Green shirt
(b) J is working in Jordan
(c) K wears Red shirt
(d) Red shirt is worn by the one who is working in Jordan
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. d


9. What is the sequence of countries representing G, H, I, J, K and L?
(a) Venezuela, Luxembourg, Jordan, Russia’s, Poland, Armenia
(b) Venezuela, Jordan, Luxembourg, Russia’s, Poland, Armenia
(c) Venezuela, Luxembourg, Jordan, Armenia, Poland, Russia’s
(d) Can’t be determined
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. b


10. If Russia’s and Armenia decide to interchange the colour of shirts, then which two persons have to interchange their shirts?
(a) J and L
(b) G and I
(c) J and K
(d) H and J
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. a

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

3

Leave a Reply