SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 15

SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
Twelve Persons i.e. A, P, L, D, B, F, Z, R, T, V, K and M are sitting on two parallel rows in which Row 1 are facing towards North and row2 are facing towards South. D, B, K, P, L and M sit in row 1 and A, V, Z, F, T and R sit in row 2. They like different Bollywood celebrities i.e. Salman, Deepika, Ranveer, Akshay, Shahid, Deepika, Amitabh, Kajol, John, Ajay, Shahrukh and Kareena but not in same order.
B sits 3rd right of the one who likes Akshay. The one who faces the one who likes Akshay likes Shahrukh. There are two persons sit between the one who likes Shahrukh and F. V does not sit at any extreme end. M sits immediate right of the one who sits opposite to F. A does not like Salman and Kareena. D who likes Anushka sits 3rd right of K who sits opposite of the one who likes Salman. L faces the one who sits immediate right of the one who likes Amitabh. The one who likes Shahid sits opposite to F. There is one person sit between the one who likes Amitabh and V who does not like Salman. The one who likes Ranveer does not sit near to P. R sits 3rd right of the one who likes Kareena. There are three persons sit between the one who likes Shahid and the one who likes John. Z does not sit opposite to the one who likes John. The one who likes Ajay sits 2nd left of the one who likes Kajol.

1. Who among the following likes Kajol?
(a) V
(b) T
(c) M
(d) K
(e) R

Answer & Explanation
Ans. e

2. How many persons sit between the one who likes Shahid and K?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
(e) None

Answer & Explanation
Ans. b

3. Who among the following sits 2nd right of the one who faces the one who likes Ajay?
(a) V
(b) R
(c) No one
(d) P
(e) L

Answer & Explanation
Ans. c

4. Who among the following sits at extreme end?
(a) F
(b) D
(c) L
(d) K
(e) B

Answer & Explanation
Ans. d

5. Who among the following faces the one who likes Deepika?
(a) Z
(b) P
(c) R
(d) F
(e) B

Answer & Explanation
Ans. c

Directions (6-10): Each of the questions given below consists of a question and two statements numbered I and II. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

6. On which of the following day of the week Rahul left for Delhi(week starts from Monday)?
I. Rahul’s Elder sister correctly remembers that he left for Delhi after Wednesday but before Sunday.
II. Rahul’s Mother correctly remembers that he left for Delhi before Saturday but neither on Monday nor on Friday.
(a) If statement I alone is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
(b) If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) If statement either I or II is sufficient to answer the question.
(d) If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
(e) If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. e
Exp. The statements I and II taken together are sufficient to answer the question. Rahul left for Delhi on Thursday.

7. Six persons A, B, C, D, E and F are sitting around a circular table? Are they all facing outside the center?
I. A sits second to the right of D, who sits third to the right of E. D sits between C and B.
II. B sits second the right of F and on the immediate left of A. A sit second to the left of C, who sits second to the right of D.
(a) If statement I alone is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
(b) If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) If statement either I or II is sufficient to answer the question.
(d) If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
(e) If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. From statement we can say that not all the persons facing outside the centre.

8. Six persons P, Q, R, S, T and U have different height. Who among the following is second tallest?
I. P is shorter than only two persons. U is taller than S and T. Q is taller than R.
II. R is taller than Q and P but shorter than S. T is taller than U.
(a) If statement I alone is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
(b) If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) If statement either I or II is sufficient to answer the question.
(d) If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
(e) If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. The statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.

9. How is N related to D?
I. M is the Father of N and is brother of D. S has only one child and is married to M.
II. N is married to S. M is the nephew of D, who is brother of S.M is the son of N.
(a) If statement I alone is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
(b) If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) If statement either I or II is sufficient to answer the question.
(d) If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
(e) If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. The statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.

10. Conclusion:
Some Blue are Red is a possibility.
Some Brown are not Blue.
Which of the following set of statement is required that logically satisfies given conclusions (Given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts)?
I. Statements – 1: All Red are Black. All Black are pink. No Black is Brown. No Blue is pink.
II. Statements – 2: Some Red are Black. All Black are pink. Some Black are Brown. No Blue is pink.
(a) If statement I alone is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
(b) If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) If statement either I or II is sufficient to answer the question.
(d) If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
(e) If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.

Answer & Explanation
Ans. b

 

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

3

Leave a Reply