SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 16

SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Directions (1-5): These questions are based on the following information.
In a certain code:
‘reveal significant events special circumstances’ is coded as ‘M#F M@Q U@J T@J T#W’.
‘cheating and forgery under’ is coded as ‘E@O S@O Z@P H#I’.
‘sections Prevention Corruption’ is coded as ‘O#S T#F O#P’.

1. What will be the code for ‘MOVERS’?
(a) P#T
(b) P@T
(c) T#P
(d) T@P
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Exp. The given alphabets are coded as per following pattern:
(i) First letter of the code represents the next letter of the last letter of the given word according to alphabetical series.
(ii) If the total number of letters in the word is even, then use the code ‘#’ and if the total number of letters in the word is odd then use the code ‘@’.
(iii) Last letter of the code represents the next letter of the second letter of the given word according to alphabetical series.
For ex- AND-(odd no of letters)- E@O

2. What must be the code for ‘Laptop’?
(a) Q@B
(b) B@Q
(c) None of these
(d) B#Q
(e) Q#B

Answer & Explanation
Ans. e
Exp. The given alphabets are coded as per following pattern:
(i) First letter of the code represents the next letter of the last letter of the given word according to alphabetical series.
(ii) If the total number of letters in the word is even, then use the code ‘#’ and if the total number of letters in the word is odd then use the code ‘@’.
(iii) Last letter of the code represents the next letter of the second letter of the given word according to alphabetical series.
For ex- AND-(odd no of letters)- E@O

3. Which of the following can be code of ‘Improvement’?
(a) N#U
(b) U@N
(c) U#N
(d) N@U
(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. The given alphabets are coded as per following pattern:
(i) First letter of the code represents the next letter of the last letter of the given word according to alphabetical series.
(ii) If the total number of letters in the word is even, then use the code ‘#’ and if the total number of letters in the word is odd then use the code ‘@’.
(iii) Last letter of the code represents the next letter of the second letter of the given word according to alphabetical series.
For ex- AND-(odd no of letters)- E@O

4. If all the letters of the word “Corrupt” are reversed then what would be the code for the resulting letter?
(a) U@P
(b) Q#D
(c) D#Q
(d) D@Q
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d
Exp. The given alphabets are coded as per following pattern:
(i) First letter of the code represents the next letter of the last letter of the given word according to alphabetical series.
(ii) If the total number of letters in the word is even, then use the code ‘#’ and if the total number of letters in the word is odd then use the code ‘@’.
(iii) Last letter of the code represents the next letter of the second letter of the given word according to alphabetical series.
For ex- AND-(odd no of letters)- E@O

5. What could be the code for ‘Analysis’?
(a) T#O
(b) O#T
(c) T@O
(d) O@T
(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. The given alphabets are coded as per following pattern:
(i) First letter of the code represents the next letter of the last letter of the given word according to alphabetical series.
(ii) If the total number of letters in the word is even, then use the code ‘#’ and if the total number of letters in the word is odd then use the code ‘@’.
(iii) Last letter of the code represents the next letter of the second letter of the given word according to alphabetical series.
For ex- AND-(odd no of letters)- E@O

Directions (6-10): Study the given information carefully to answer the following questions:
Seven friends i.e. M, N, O, P, Q, R and S who all are sitting in a row such that some of them are facing north and some of them are facing south direction but not necessarily in the same order. They all earn different monthly salary i.e. 21k, 42k, 17k, 36k, 32k, 19k and 34k but not necessarily in the same order. No two-person sitting together faces same direction. N and R face same direction but both face opposite to S. Q sits third to the right of P and earns double the amount of the salary earn by M. Either P or Q sits at the end of the row and both face opposite direction (i.e. O faces North then P face south direction or vice versa). N sits second to the right of R and earns the same salary earn by both S and O together. O sits on the immediate right of Q, who does not earn 34k monthly salary. M sits at one of the end of the row and sits third to the left of the one who earns 32k monthly salary. S faces north direction and earns 17k monthly salary. M and Q face same direction but opposite to O. the one who earns 19k face north direction.

6. Who among the following earns 19k?
(a) N
(b) S
(c) R
(d) M
(e) O

Answer & Explanation
Ans. e

7. Who among the following sits third to the left of P?
(a) The one who earns 17k
(b) The one who earns 21k
(c) The one who earns 36k
(d) The one who earns 34k
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

8. Who among the following earns 42k?
(a) P
(b) S
(c) R
(d) Q
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

9. How many persons face north direction?
(a) Three
(b) One
(c) Four
(d) Two
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

10. Who among the following earns 32k?
(a) R
(b) N
(c) P
(d) Q
(e) S

Answer & Explanation
Ans. c

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

3

Leave a Reply