SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 17

SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the given questions. In a certain code language: –
“Cow animal paper pen” is written as ‘#26D #30M #13O $34I’
“Those who are intelligent” is written as ‘$29G $6V $25V #38L’
“Whose rank is higher” is written as ‘#29P $28V $26I #28H’

1. “Chemistry” will be coded as?
(a) $28Y
(b) #28B
(c) #28Y
(d) $28B
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. “Power” will be coded as?
(a) #34D
(b) #34I
(c) $34I
(d) $34K
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. What is the code for “Hello World”?
(a) $24L #27D
(b) $23D #27L
(c) #23L #26D
(d) #23L #27L
(e) $23L #27W

Answer & Explanation
Ans. e

4. Which will be the code for ‘Rohan’?
(a) $32D
(b) $32N
(c) $23M
(d) $32M
(e) #32M

Answer & Explanation
Ans. d

5. What is the code of ‘PRESENT’?
(a) $36S
(b) #36T
(c) $36T
(d) $36G
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
Seven formula-one drivers i.e. M, N, O, P, Q, R and S who all are living in a multi storey building such that ground floor of the building is numbered one above this numbered two and so on till the top floor which is numbered 7. They all belong to different teams i.e. Ducati, McLaren, Red bull, Sahara, Mercedes, Renault and Suzuki but not necessarily in the same order. Each driver represents different countries in the race i.e. Russia, Germany, Australia, India, Italy, America and France but not necessarily in the same order. The one who belongs to Italy lives on an even numbered floor. There are two floors between the one who represent Russia and the one who belongs to Sahara team. P lives on an even numbered floor but not on 6th floor. N represents India and lives immediately below the one who belongs to McLaren. The one who belongs to Mercedes lives on the second floor. R lives on an even numbered floor. M lives on an odd numbered floor above P, who represent France. The one who belongs to Ducati lives on an odd numbered floor. There are three floors between the one who belongs Red bull and the one who represents America. There are two floors between the one who represent America and the one who represent Italy. The one belongs to McLaren belongs to Italy. N does not belong to Red bull. The one who belongs to Sahara lives immediately above the one who belongs to Suzuki. The one who represents Germany lives immediately below the one who belongs to Suzuki. Q belongs to Renault and lives on the floor immediately below O. There is one floor between the one who belongs to Ducati and the one who represents Australia.
6. Who among the following driver belongs to team Ducati?
(a) M
(b) N
(c) S
(d) P
(e) R

Answer & Explanation
Ans. b

 

7. Who among the following represents Russia?
(a) M
(b) P
(c) S
(d) O
(e) Q

Answer & Explanation
Ans. e

8. The one who belongs to Suzuki represent which of the following country?
(a) Russia
(b) India
(c) Australia
(d) America
(e) France

Answer & Explanation
Ans. d

9. Which of the following combination of Country-Person-Team is correctly matched?
(a) Russia-S-Renault
(b) India-R-Red bull
(c) France-P-Sahara
(d) Germany-O-Suzuki
(e) All are correct

Answer & Explanation
Ans. c

10. O represents which of the following country?
(a) France
(b) Italy
(c) India
(d) Germany
(e) Australia

Answer & Explanation
Ans. d

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

3

Leave a Reply