SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 19

SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language,
‘freestyle shuttler squad spiritual’ is coded as ‘xt ie un as’
‘hemisphere nationwide shuttler squad’ is coded as ‘un bn st ie’
‘hemisphere word squad spiritual’ is coded as ‘cd as un bn’
‘freestyle spiritual campaign revitalizing’ is coded as ‘xt as yp yx’

1. Which of the following is the code for ‘nationwide’?
(a) st
(b) bn
(c) ie
(d) un
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

2. Which of the following word is coded as ‘bn’?
(a) word
(b) spiritual
(c) nationwide
(d) Hemisphere
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

3. What may be the code of ‘word health organization’?
(a) st ie cd
(b) cd un qz
(c) ie bn qw
(d) un ie cd
(e) cd qw qz

Answer & Explanation
Ans. e

4. Which of the following code is coded for ‘Shuttler’?
(a) un
(b) ie
(c) bn
(d) cd
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. What will be the code of ‘revitalizing?
(a) yp
(b) as
(c) yx
(d) Either (a) or (c)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight persons Robert, Emma, Kristein, David, Enrique, Feriah, George, and Harry are sitting in a straight line (but not necessarily in the same order). Three of them are facing south and rest are facing North direction. They belong to different countries i.e. China, Belgium, France, Malaysia, Austria, Algeria, India, and Australia (not necessarily in same order).
Harry sits third to the right of the one who belongs to France. Emma faces the same direction as Kristein faces. The one who belongs to China sits second to the right of the one who sits second to left of the one who belongs to Malaysia. Enrique sits five places away from Harry. The one who belongs to Algeria sits second to the left of the one who belongs to Australia. George and Enrique face opposite direction with respect to each other. Emma sits third from the extreme end of the row. Kristein doesn’t face north direction. George is an immediate neighbor of Kristein and Enrique both. Feriah sits right of Kristein. David, who belongs to India, sits second to the right of George. Kristein sits immediate left of Emma. The one who belongs to Belgium faces north and sits right of the one who belongs to Algeria.
6. Who among the following sits second to the left of the one who belongs to France?
(a) David
(b) Kristein
(c) Enrique
(d) None of these
(e) Harry

Answer & Explanation
Ans. c

7. Who among the following belongs to China?
(a) Feriah
(b) Harry
(c) Emma
(d) George
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

8. The one who belongs to Austria faces in which direction?
(a) South
(b) North
(c) Same direction as Enrique faces
(d) Both (a) and (c)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

9. What is the position of Feriah with respect to Kristein?
(a) Second to the left
(b) Third to the left
(c) Second to the right
(d) Fifth to the right
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

10. Who among the following sits at extreme end of the row?
(a) Feriah
(b) The one who belongs to Algeria
(c) Enrique
(d) Both (a) and (c)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply