SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 27

SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Reasoning Ability is a part of almost all major competitive exams in the country and is perhaps the most scoring section also. Aspirants who regularly practice questions have a good chance of scoring well in the Reasoning Ability Section. So here we are providing you with the SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz is available to you at no cost. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Direction (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Ten Executives A, B, C, D, E, P, Q, R, S and T who are sitting in two parallel rows such that A, B, C, D and E sits in row 1 and all are facing north direction and P, Q, R, S and T sits in row 2 who faces south direction, , each member seated in a row faces another member of the other row. They all belongs to different countries i.e. Australia, Turkey, USA, Italy, Japan, India, Russia, Indonesia, South Africa and France but not necessarily in the same order. C does not sit at any of the end of the row. D sits third to the right of the one who faces the one who belongs to Australia and one of them sits at the end of the row. The one who belongs to India sits on the middle of the row. R sits second to the right of Q, who belongs to Russia. R does not sit at the end of the row. One of the immediate neighbour of R faces the one who belongs to USA. C belongs Turkey and sits third to the left of the one who belongs France. T belongs to Japan and sits on the immediate left of R. P sits to the right of S but not immediate right. A sits second to the left of E. B faces the one who belongs to Indonesia. R does not belong to South Africa. D does not belong to France.
1. Who among the following sits between S and the one who belongs to Japan?
(a) The one who belongs to Indonesia
(b) The one who faces E
(c) The one who belongs to Russia
(d) D
(e) The one who belongs to France

Answer & Explanation
Ans. c

2. Who among the following belongs to India?
(a) A
(b) D
(c) R
(d) S
(e) E

Answer & Explanation
Ans. e

3. Which of the following pair represent those who sits at the end of the row/s?
(a) BD
(b) AQ
(c) PD
(d) SA
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

4. P belongs to which country?
(a) South Africa
(b) Australia
(c) France
(d) Turkey
(e) USA

Answer & Explanation
Ans. b

5. What is the position of A with respect to Q?
(a) A, faces the one who sits second to the right of Q.
(b) A, faces the one who belongs to Italy
(c) A sits third to the left of the one who faces Q.
(d) A faces R.
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

Directions (6-7): In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer accordingly. Give answer-
6. I. The local traders’ association urged all its members to close down their shops for a day to protest against the government’s new tax policy.
II. Many shopkeepers decided to close down their shops for the day and gave a day off to their employees.
(a) If statement I is the cause and statement II is its effect;
(b) If statement II is the cause and statement I is its effect;
(c) If both the statements I and II are independent causes;
(d) If both the statements I and II are effects of independent causes;
(e) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Answer & Explanation
Ans. a
Exp. Clearly, the association’s decision to go for a ‘bandh’ on a massive scale to protest against the government’s new policy would have instigated the shopkeepers to keep their shops closed. Thus, I mentions the direct cause for the effect in II.

7. I. The prices of petroleum products dropped marginally last week.
II. The State Government reduced the tax on petroleum products last week
(a) If statement I is the cause and statement II is its effect;
(b) If statement II is the cause and statement I is its effect;
(c) If both the statements I and II are independent causes;
(d) If both the statements I and II are effects of independent causes;
(e) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Answer & Explanation
Ans. b
Exp. Clearly, a cut in the tax or duty on a certain product is bound to cause a reduction in the price of the product. Thus, II is the cause of the effect in I.

Directions (8-10): Two persons Jay and Zed started from two different points A and W respectively. Jay started moving along a circular track having a of radius 5m and O as its center. After travelling halfway through the track he reached point B which lies on the circumference of another circular track with P as its center. From B he changed his track and stared moving along the circular path with P as its center. After reaching point B, he covered a total distance of 165/7 meters an reached point C from where he turned towards his left to move 6m in south direction and reached point D. Zed started moving towards south direction and after moving 5 meters he reached point X. From X, he turned towards point D and moved straight to reach D. The shortest distance between point O and P is 10 meters. Point W is 13 meters to the east of point B. Point C is to the south of point P.

8. Towards which direction did Jay started his journey?
(a) South
(b) North
(c) East
(d) West
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. a

9. What is the shortest distance between point X and point D?
(a) 10 meters
(b) 6 meters
(c) 8 meters
(d) 5 meters
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

10. In which direction was Jay moving at the instant he was at point B?
(a) East
(b) South- West
(c) North
(d) South
(e) Cannot be determined

Answer & Explanation
Ans. c

 

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply