SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz – 41

SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz

Aspirants have a strong possibility of scoring well in the Reasoning Ability section if they practice quality questions on a regular basis. This section takes the least amount of time if the practice is done every day in a dedicated manner. In this article, we have come up with the SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. Candidates will be provided with a detailed solution for each question in this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz includes a variety of questions ranging in difficulty from easy to tough. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz is totally FREE. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz has important Reasoning Ability Questions and Answers that will help you improve your exam score. Aspirants must practice this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz in order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight persons i.e. Z, D, B, P, K, X, J and V are sitting around a circular table for discussing their children’s admission in different schools. All persons have only one child and these are H, A, R, E, T, Q, N and L but not in same order. Each children belongs to different schools i.e. Holy cross, DPS, Global, Jaypee, Goenka, St. Thomas, Doon and Amity but not in same order. All persons face each other on the circular table. A belongs DPS. X sits 2nd left of V whose child is L. X does not sit adjacent to that person whose child A. The one whose child is ‘L’ sits immediate left of B, who sits opposite to the one whose son belongs to Global school. E is the child of D, who sits immediate left of ‘X’. Z sits opposite to ‘V’ and 2nd right of ‘J’ whose son belongs Goenka school. K sits 3rd right of the one whose child is ‘A’ and he is the immediate neighbor of ‘X’. R belongs to Amity school. N is not the son of B. There are two persons sit between the one whose son belongs to Amity school and ‘B’. T belongs to Jaypee school. Q is not the child of P and B. The person whose son belongs to St. Thomas school, sits opposite to K. V’s son does not belongs to Holy Cross school. Child of B does not belong to Jaypee.
1. Who among the following sits immediate right of P?
(a) V
(b) X
(c) D
(d) Z
(e) K

Answer & Explanation
Ans. d

2. How many persons sit between K and the one whose son belongs to St. Thomas school?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) Five

Answer & Explanation
Ans. c

3. How many child’s gender is known in the given arrangement?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) More than three
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

4. H is the child of which person?
(a) B
(b) V
(c) K
(d) P
(e) X

Answer & Explanation
Ans. a

5. How many persons sit between V and B when counted from the right of B?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) more than four

Answer & Explanation
Ans. e

 

Directions (6-8): Study the following information carefully and answer the questions which follow—
In certain code language, ‘Gun Run Car’ is coded as- ‘kl nu bp’
‘Bus Truck Train’ is coded as- ‘na ga tr’
‘Bike War Gun’ is coded as- ‘bt hd kl’ and
‘Fire Bus Car’ is coded as- ‘wa ga bp’.

6. What can be the code for ‘Bus Run Train’?
(a) nu ga wa
(b) kl nu bt
(c) nu wa tr
(d) ga bp tr
(e) ga nu tr

Answer & Explanation
Ans. e

7. What is the code for ‘Bike’?
(a) bt
(b) hd
(c) kl
(d) Either hd or bt
(e) Either kl or hd

Answer & Explanation
Ans. d

8. Codes ‘kl wa’ stand for ____________.
(a) Run Fire
(b) Fire Truck
(c) Car Run
(d) Gun Fire
(e) Bike Fire

Answer & Explanation
Ans. d

9. Study the following information carefully and answer the question given below-
Swadiksha starts walking in south direction from point P. After walking 4km she turns right and walks 3km. From there she turned towards left and walks 4km. From there she turned towards her left and walks 6km to reach point Q.
Then find how far (shortest distance) and in which direction is point Q with respect to point P?
(a) 8km, north-east
(b) √63km, south
(c) √73km, south-east
(d) √79km, south-east
(e) 9km, north-west

Answer & Explanation
Ans. c

10. Pointing to a photograph Atul said ‘He is the only brother of my father’s only daughter’. How is Atul related to the photograph?
(a) Brother
(b) Sister
(c) Himself
(d) None of these
(e) Can’t be determined

Answer & Explanation
Ans. e

 

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Download Online Mock Test Mobile APP

Buy Bank MahaCombo Package

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply