Square based seating arrangement for IBPS , SBI , RBI | Reasoning Ability | Quiz-10

Square and rectangular based seating arrangement for IBPS , SBI , RBI | Reasoning Ability | Quiz-10

Square and Rectangular seating arrangements are a crucial topic for both banking and insurance examinations, since questions from this topic will almost certainly be asked in both the Pre-examination and the Mains exam.
As a result, we at ambitiousbaba.com have created square and rectangular seating arrangements quiz to assist you in passing the exam.
These Square and Rectangular seating arrangements quiz contains 10 questions each. This Square and Rectangular seating arrangements quiz will help you in your upcoming exams.

Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below.
Eight friends P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a square table. 4 persons sit at the corner side while 4 sit in the middle side of the table but not necessary in the same order. Persons sit at the corner face outside while persons sit in the middle facing the center. All of them are of different ages viz. 33yr, 18yr, 11yr, 9yr, 52yr, 36yr, 27yr and 25yr but not necessary in the same order.
(i) T sits second to the left of W whose age is a perfect square but he is not the youngest among all.
(ii)Three persons sits between T and the person whose age is 27yrs old.
(iii)R whose age is a perfect square of that number, which cube is the age of Q. R sits immediate left of T.
(iv)S and V sits opposite to each other and V’s age is a perfect square.
(v)Difference between the ages of R and T is 2 yrs.
(vi)Neither P’s nor U’s age is a perfect cube. S is oldest among all and P who faces W is older than U but younger than V.
(v)The one who sits immediate left of W, his age is a perfect square, W doesn’t sit at corner.

1. Who among the following sits third to the right of V?
(a) P
(b) S
(c) Whose age is 27yr
(d) Whose age is 33yr
(e) Both (a) and (d)

Answer & Explanation
Ans. e
Exp.

2. What is the age of the person who sits immediate left of R?
(a) 9yr
(b) 11yr
(c) 52yr
(d) 27yr
(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans. b
Exp.

 

3. Who among the following sits opposite to the person whose age is 27yr?
(a) P
(b) Q
(c) R
(d) S
(e) T

Answer & Explanation
Ans. e
Exp.

 

4. What is the total age of W and T?
(a) 34yr
(b) 33yr
(c) 52yr
(d) 36yr
(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans. d
Exp.

 

5. Four of the following five are alike in certain way so from a group, find the one that does not belong to that group?
(a) P-25
(b) Q-11
(c) T-27
(d) V-36
(e) W-33

Answer & Explanation
Ans. d
Exp.

 

Directions (6-10): Study the following information and answer the questions given below:
Eight persons i.e. M, W, C, Z, U, G, R and F who live in Aster Garden Society. They have seated around a square table in evening time and faces outside. Four persons who sit at the corner of table have 3’s multiple amounts in their pocket and Four persons who sit at middle of the table have 2’s multiple amounts in their pocket. U sits 3rd left of the one who has 22K in his pocket. There are one person sit between U and the one who has 63K amount. The one who sits immediate left of the one who has 63k has 9k less amount. F sits opposite of the one who sits immediate left of the one who has 63K. Z sits 2nd right of F but Z does not sit near to the U. The immediate neighbor of F has 84k. The one who has 69k sits 3rd right of M. W sits immediate right of R who does not have 54k amounts. C sits at one of the corner but not immediate neighbor of F. Immediate neighbor of C have 88k. R has 10k less amount compare to Z. The sum of amount of F and R is 40k.
6. Who among the following has 69k amount?
(a) W
(b) Z
(c) C
(d) G
(e) M

Answer & Explanation
Ans. d
Exp.

7. Who among the following sits 2nd left of the one who has 28k?
(a) C
(b) M
(c) G
(d) U
(e) R

Answer & Explanation
Ans. b
Exp.

8. Who sits immediate right of the one who has 54k?
(a) U
(b) W
(c) R
(d) G
(e) C

Answer & Explanation
Ans. e
Exp.

9. How many persons sit between R and F, when counted right of F?
(a) Two
(b) Three
(c) One
(d) Four
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a
Exp.

10. Who sits opposite of the one who has 54 k?
(a) U
(b) R
(c) F
(d) G
(e) Z

Answer & Explanation
Ans. c
Exp.

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

3

Leave a Reply