Square based seating arrangement for IBPS , SBI , RBI | Reasoning Ability | Quiz-5

Square and rectangular based seating arrangement for IBPS , SBI , RBI | Reasoning Ability | Quiz-5

One of the most tough elements of a competitive exam is reasoning, or logical reasoning. It is possible to do well in competitive examinations if you get a good score in the Reasoning portion.
Square and Rectangular seating arrangement are one example of topics that require a full grip.
One of the most significant seating arrangements is the square and rectangular arrangement.
Square and Rectangular seating arrangement is an important topic in the section on reasoning aptitude. Square and Rectangular seating arrangement questions are likely to occur in your reasoning portion.
On this page, you will get Square and Rectangular Seating Arrangement Quiz solutions that will help you quickly and easily solve Square Seating Arrangement problems.

Directions (1-5): Read the following passage carefully and answers the questions given below it.

Seven people P, Q, R, S, T, U and V sit around a square table where eight people can sit in such a manner that four sit on the corners and four sit on the centre of the table. However only seven seats are occupied. Some of them face towards the centre and some face away from the centre. These seven persons are from different country and have different professions viz. Singer, Boxer, Dancer, Politician, Teacher, Actor and Scientist. One of them is from Canada. The following information is known about them.
The persons from Russia and Pakistan sits together and U does not belong to any of these countries. The one from China sits second to the left of U, who is a Boxer. Q sits immediate left of R but does not sit on corner. S faces the direction similar to that of V but opposite to that of P. R is from either India or Brazil. The one who is a singer sits immediate right of the one who is a Boxer. Neither V nor P is from Russia. The one from Brazil sits 3rd to the left of Q. U and V sit opposite to each other and face away from each other. The one who from Russia is an Actor. The one who is Scientist sits fourth to the right of the one who is a Dancer. T is from Japan and faces towards the centre and is the only one sitting between P and S on a side. The one who is a Dancer sits immediate left of S. V is not a teacher. The person from Brazil sits diagonally opposite to the one who is a teacher.

1. Who sits between Q and the one who is from Brazil?
(a) V
(b) P
(c) T
(d) U
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

2. How many people sit between P and Q, if we start anti-clock direction from P?
(a) Three
(b) Two
(c) One
(d) Four
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. What is the position of S with respect to the one who is a Scientist?
(a) Third to the left
(b) Second to the right
(c) Fourth to the right
(d) Sixth to the left
(e) Third to the right

Answer & Explanation
Ans. e

4. R is from which of the following countries?
(a) Brazil
(b) India
(c) Japan
(d) Canada
(e) Pakistan

Answer & Explanation
Ans. b

 

5. Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group?
(a) T
(b) V
(c) S
(d) Q
(e) U

Answer & Explanation
Ans. c

Directions (6-10): Study the following information answer the questions given below.
In a religious conference eight people O, B, G, T, L, I, N and A are participating from eight different religious institutions viz. Jesus Army, Kirpalu Centre, Art of Living, Aryan Nations, Osho, Brahmakumaris, Anand Marg and ISKCON but not necessarily in same order. They are sitting around a rectangular table. Only three persons are sitting on each longer side and each on the smaller sides. T is sitting second to the right of the person who is from ISKCON. L is sitting third to the left of the person who is from Brahmakumaris. G is sitting diagonally opposite the person from Anand Marg. B is sitting opposite the person who is from Jesus Army. The person from Aryan Nations is sitting third to the right of the person from ISKCON, who is not sitting diagonally opposite the person from Kirpalu Centre. The person from Aryan Nations is third to the left of G. I sits second to the left of A. The person from Aryan Nations is sitting second to the right of the person from Osho and second to the left of O, who is not sitting near the person who is from Anand Marg. N is sitting on the smaller side and to the immediate right of the person who is from Anand Marg. Persons from Osho and Aryan Nations are not on the same side of the table. The person from Kirpalu Centre sits opposite to the person from Osho. I and N are sitting opposite each other.
6. Who is sitting third to the right of the person from Brahmakumaris?
(a) L
(b) Person from Osho
(c) O
(d) Person from Anand Marg
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

7. Who is sitting diagonally opposite to T?
(a) O
(b) G
(c) Person from Kirpalu Centre
(d) Person from Art of Living
(e) L

Answer & Explanation
Ans. b

8. According to the sitting arrangement what will come in place of question mark?
T : Aryan Nations :: G : ?
(a) Brahmakumaris
(b) Osho
(c) Art of Living
(d) ISKCON
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

9. From which religious institution does O belong?
(a) Kirpalu Centre
(b) Jesus Army
(c) Osho
(d) ISKCON
(e) Can’t be determined

Answer & Explanation
Ans. a

10. Which of the following combinations is definitely correct?
(a) A –ISKCON
(b) T – Osho
(c) O– Art of Living
(d) N – Aryan Nations
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Square and Rectangular seating arrangement Quiz-5 PDF

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply