Square based seating arrangement for IBPS , SBI , RBI | Reasoning Ability | Quiz-9

Square and rectangular based seating arrangement for IBPS , SBI , RBI | Reasoning Ability | Quiz-9

Questions based on a seating arrangement known as the Square and Rectangular seating arrangement are widely asked in many banking and insurance exams. The Square and Rectangular Seating Arrangement, which includes 3-5 questions in the reasoning ability section of numerous Government examinations, is one of the most often asked questions. Candidates studying for future competitive examinations should focus on the topic of “Square and Rectangular seating arrangement” if they want to pass the exam on the first try and receive high marks. The Square and Rectangular seating arrangement questions are high scoring and one of the most prevalent reasoning topics, in addition to being simple to solve. We’ve created a quiz with 10 Square and Rectangular seating arrangement questions and thorough solutions in this post.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B, M, N, P, Q, R, and X are sitting around a square table, four of them sit at corners while four of them sit at the middle of the sides. The one who sit at the corners face the centre while who sit at the middle face outside. They all stay in a hotel in 8 different rooms, which are numbered as 21A, 32B, 13C, 24E, 15A, 18D, 7C, and 26B (not necessarily in same order).
The one who stays in room 7C is an immediate neighbour of Q. The one who stays in room 15A is an immediate neighbour of P. M sits third to the left of the one who stays in room 24E. R is not an immediate neighbour of X. Only two persons sit between M and X. The one who stays in room 21A sits on the immediate right of X. The one who stays in room 32B sits second to the right of R. Only one person sits between A and the one who stays in room 32B. N sits on the immediate left of the one who stays in room 26B. P stays in room 13C. The one who stays in room 24E faces outside. P is not an immediate neighbour of A. R does not stay in room no 24E. M is not an immediate neighbour of R.

1. What is the position of the one who stays in room 26B with respect to Q?
(a) Second to the left
(b) Third to the right
(c) Fourth to the left
(d) Second to the right
(e) Third to the left

Answer & Explanation
Ans. d

2. Who among the following is an immediate neighbor of M?
(a) N
(b) X
(c) A
(d) P
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

3. Who among the following sits opposite to B?
(a) Q
(b) M
(c) The one who stays in room 24E
(d) Both (a) and (c)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

4. Who among the following stays in room 15A?
(a) M
(b) A
(c) R
(d) Q
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

5. M stays in which of the following room?
(a) 18D
(b) 32B
(c) 7C
(d) 21A
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Direction (6-10): Read following information carefully and answer the question.
Eight-friends K, L, M, N, O, P, Q, R are sitting around a square table. Only two persons sit on each of the side, no one sit at corner. Some are facing inside and some are facing outside the centre. No two-successive friend according to alphabetical series can sit together (ex. M can’t sit with N and so on). The ones who face inside like fruits and who face outside like colour. One of the friends like mango.
The one who likes black sits second to the right of Q. R likes kiwi fruit. The one who like papaya and guava face each other. Only three persons like colour. O sits third to the left of Q. N likes grey colour. M likes grapes. R sits immediate left of the one who likes white colour. N doesn’t sit immediate right of Q and doesn’t sit opposite to Q. L, who doesn’t like papaya, sits second to the left of N. R doesn’t sit opposite to L.
6. Who among of the following likes black colour?
(a) K
(b) L
(c) Q
(d) P
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

7. Who among the following likes guava?
(a) Q
(b) K
(c) L
(d) O
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

8. What is the position of M with respect to the one who likes mango?
(a) second to the left
(b) immediate left
(c) second to the right
(d) immediate right
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

 

9. Who among the following sits opposite to P?
(a) O
(b) R
(c) M
(d) N
(e) Four

Answer & Explanation
Ans. d

 

10. Q likes which of the following fruit?
(a) Papaya
(b) Mango
(c) Guava
(d) Kiwi
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

atma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply