SBI PO Prelims 2022 Reasoning Ability Quiz – 9

SBI PO Prelims 2022 Reasoning Ability Quiz 

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI PO Prelims Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the given questions. In a certain code language:-
“mount serious challenge has ended” is written as ‘ nu re ch is de’.
“inform wants credible alternative has ” is written as ‘ di lt wu is fu’.
“Has Serious Challenge Credible” is written as ‘re ch is di’.
“Credible alternative mount inform” is written as ‘ nu lt di fu’.

1. What is the code for ‘alternative’?
(a) fu
(b) di
(c) lt
(d) re
(e) Either (a) and (c)

Answer & Explanation
Ans. e

2. Which of the following words are coded as ‘Serious challenge has ended’ ?
(a) de ch is wu
(b) wu re ch is
(c) re is de ch
(d) re is de di
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

3. Which of the following word is coded as “re”?
(a) Serious
(b) Mount
(c) Challenge
(d) Wants
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. e

4. What is the code for ‘wants’?
(a) lt
(b) wu
(c) re
(d) ch
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

5. What is the code for ‘wants alternative book’?
(a) lt di wu
(b) wu re ch
(c) bk lt ru
(d) lt wu bk
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Directions (6-8): Read the given information carefully and answer the given questions.
Each of the six boxes P, Q, R, S, T and U has a different number of books in it. The box which has 2nd lowest number of books, has odd number of books in it. Box Q has more books in it than box S and T. Box R has more books in it than box S. Only two boxes P and U have more books than box Q. Box S has even number of books in it. R has 18 books in it.

6. Which of the following box has least number of books in it?
(a) Q
(b) S
(c) T
(d) P
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b
Exp.
P/U>P/U>Q>R(18)>T>S

7. How many possible numbers of books does Box T have in it?
(a) 20
(b) 19
(c) 17
(d) 22
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Exp.
P/U>P/U>Q>R(18)>T>S

8. Which of the following box has maximum number of books in it?
(a) Q
(b) P
(c) either (b) or (d)
(d) U
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Exp.
P/U>P/U>Q>R(18)>T>S

9. In which of the following expression shows that, ‘Y>Z’ and ‘A≤Q’ being definitely true?
(a) A>Q>Z≥M≥B<Y
(b) Q<Z≤B<Y<A≤M
(c) Q<Z<B≤M<A=Y
(d) Y>Q≥B≥Z=A≥M
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

10. In which of the following expression shows that, ‘Z>A’ being definitely false?
(a) X>S>Z≥M≥B<A
(b) Q<Z≤B<Y>A≤S
(c) V<Z<B≤M<A=Y
(d) A>Q<U≥Z=B≥M
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Bank-and-Insurance-Mahacombo

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply