Current Affairs 30th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 30th July 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the IPS officer who has been appointed as the next Director General (DG) of the Border Security Force(BSF).

(a) V.K. Johri

(b) Arvind Kumar

(c) Rajesh Ranjan

(d) K Natarajan

(e) Rajiv Rai Bhatnagar

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. IPS officer V.K. Johri has been appointed as the next Director General (DG) of the country’s largest border guarding force, Border Security Force(BSF).

Q2. Who among the following has became the 1st Colombian to win the Tour de France which finished in Paris, France?

(a) Geraint Thomas

(b) Romain Bardet

(c) Egan Bernal

(d) Tom Dumoulin

(e) Mikel Landa

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. Egan Bernal became the 1st Colombian to win the Tour de France which finished in Paris, France.

Q3. World Health Organization observe 28 July every year as “World Hepatitis Day” to step up national and international efforts on hepatitis. Which country will host the World Hepatitis Day 2019?

(a) Nigeria

(b) Pakistan

(c) Afghanistan

(d) India

(e) Uganda

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. World Health Organization observe 28 July every year as “World Hepatitis Day” to step up national and international efforts on hepatitis. The host country for World Hepatitis Day 2019 is Pakistan.

Q4. Name the tennis player who defeated Andrey Rublev to successfully defend his title at the German Tennis Championships.

(a) Roger Federer

(b) Rafael Nadal

(c) Novak Djokovic

(d) Nikoloz Basilashvili

(e) Dominic Thiem

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Nikoloz Basilashvili wins the German Tennis Championships. He defeated Andrey Rublev to successfully defend his title at the German Tennis Championships.

Q5. Which of the following country has been invited as the partner country for ‘Gita Jayanti Mahotsav 2019’ scheduled to be held at Kurukshetra, Haryana?

(a) Nepal

(b) Japan

(c) Sri Lanka

(d) Russia

(e) Indonesia

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar has invited Nepal to be the partner country for this year’s ‘Gita Jayanti Mahotsav 2019’ scheduled to be held at Kurukshetra.

Q6. Estimates committee is one of the 3-financial standing committees of the parliament apart from the public accounts committee and committee on public undertakings. Who among the following has been appointed as the chairman of the “Estimates Committee” of the parliament?

(a) Anurag Thakur

(b) Murli Manohar Joshi

(c) Shanta Kumar

(d) Mallikarjun Kharge

(e) Girish Bapat

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Girish Bapat has been appointed as the chairman of the “Estimates Committee” of the parliament. Estimates committee is one of the three financial standing committees of the parliament apart from the public accounts committee and committee on public undertakings.

Q7. Name the former Meghalaya Chief Minister who passed away recently.

(a) Mukul Sangma

(b) D.D. Lapang

(c) Donkupar Roy

(d) B.B. Lyngdoh

(e) Conrad Sangma

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Meghalaya Assembly Speaker and former Meghalaya Chief Minister Donkupar Roy passed away. He was head of the United Democratic Party (UDP).

Q8. World Health Organization observe 28 July every year as “World Hepatitis Day” to step up national and international efforts on hepatitis. What is the theme for 2019?

(a) Know hepatitis-Act now

(b) Invest in eliminating hepatitis

(c) Find the Missing Millions

(d) Making hepatitis elimination a reality

(e) Eliminate hepatitis

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. World Health Organization observe 28 July every year as “World Hepatitis Day” to step up national and international efforts on hepatitis. The theme for 2019 is “Invest in eliminating hepatitis”.

Q9. Which social media company has partnered with NITI Aayog, under the Women Entrepreneurship Platform (WEP) to announce its plan to support and promote women entrepreneurs in India?

(a) WhatsApp

(b) Instagram

(c) Snapchat

(d) Telegram

(e) Hike

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. WhatsApp has partnered with NITI Aayog, under the Women Entrepreneurship Platform (WEP) to announce its plan to support and promote women entrepreneurs in India.

Q10. World Health Organization celebrates “World Hepatitis Day” every year to step up national and international efforts on hepatitis. Who is the Director General of World Health Organization?

(a) Kristalina Georgieva

(b) José Graziano da Silva

(c) Ignacio J. Ansotegui

(d) Luis Caraballo

(e) Tedros Adhanom

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. World Health Organization observe 28 July every year as “World Hepatitis Day” to step up national and international efforts on hepatitis. Director general of WHO: Tedros Adhanom.

SBI Clerk 2019 Mains Admit Card: Link for the SBI Clerk Mains Admit Card Download Available on Score Card.

Related Links:

3

Leave a Reply