Current Affairs 3rd August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 3rd August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the Indian Air Force Wing Commander who has become the first Indian Air Force pilot to perform a wingsuit skydive jump.

(a) A Sudharsanan

(b) Bhopali Biswas

(c) Tarun Chaudhri

(d) V Anthem

(e) A Dhawade

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Wing Commander Tarun Chaudhri has become the first Indian Air Force pilot to perform a wingsuit skydive jump.

Q2. Who has been appointed as the ombudsman and ethics officer of the Indian Federation of Sports Gaming (IFSG), country’s self-regulatory industry body for the online fantasy sports gaming sector?

(a) Justice Ranjan Gogoi

(b) Justice Dipak Misra

(c) Justice Dhananjaya Y. Chandrachud

(d) Justice Ajay Manikrao Khanwilkar

(e) Justice Arjan Kumar Sikri

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. The Indian Federation of Sports Gaming (IFSG), country’s self-regulatory industry body for the online fantasy sports gaming sector, announced the appointment of Justice Arjan Kumar Sikri as its ombudsman and ethics officer.

Q3. Which India news channel was awarded with the “Champions of Empathy Award” for spreading awareness about hepatitis?

(a) ABP News

(b) DD News

(c) Aaj Tak

(d) India Tv

(e) NDTV 24×7

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. DD News is awarded with “Champions of Empathy Award” for spreading awareness about hepatitis.

Q4. Name the renowned entrepreneur who was awarded the prestigious Entrepreneur Award of 2019 for his contributions and achievements in the business industry.

(a) Mukesh Ambani

(b) Vijay Shekhar Sharma

(c) KM Birla

(d) Ruhan Rajput

(e) Ratan Tata

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Ruhan Rajput, a renowned entrepreneur, co-founder and Director of Einfolge Technologies Pvt Ltd was awarded the prestigious Entrepreneur Award 2019 at New Delhi.

Q5. As per the Cabinet’s approval, where would ISRO set up its new unit “ISRO Technical Liaison Unit (ITLU)” which will support the ongoing bilateral programmes of cooperation in space technology and will act on behalf of ISRO.

(a) Jerusalem, Israel

(b) Tokyo, Japan

(c) Seoul, South Korea

(d) Moscow, Russia

(e) Paris, France

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Cabinet has approved the setting up of ISRO Technical Liaison Unit (ITLU) at Moscow in Russia. The unit will support the ongoing bilateral programmes of cooperation in space technology and will act on behalf of ISRO.

Q6. Which of the following technological institution has developed eco-friendly solar cells with the help of ‘kumkum dye’?

(a) IIT Kanpur

(b) IIT Bangalore

(c) IIT Delhi

(d) IIT Mumbai

(e) IIT Hyderabad

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Scientists at IIT Hyderabad have developed low-cost, environment-friendly solar cells by employing an off-the-shelf dye used to make kumkum or vermilion.

Q7. Lok Sabha Speaker has announced that the Lower House will become paperless from the next session, which will save crores of rupees to the exchequer. Who is the speaker of Lok Sabha?

(a) Narayana Swamy

(b) Om Birla

(c) S.S. Ahluwalia

(d) Sajda Ahmed

(e) Meira Kumar

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp.Lok Sabha Speaker Om Birla has announced that the Lower House will become paperless from the next session, which will save crores of rupees to the exchequer. Who is the speaker of Lok Sabha

Q8. Foreign Ministers from South East Asia attended the 52nd ASEAN summit held in ………………

(a) Jakarta

(b) Bangkok

(c) Hanoi

(d) Manila

(e) Kuala Lumpur

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Foreign Ministers from South East Asia attended the 52nd ASEAN summit held in Bangkok.

Q9. Name the former Glamorgan’s legendary left-arm bowler who passed away recently. He became famous after Garfield Sobers hit him for six sixes in an over.

(a) Alan Ward

(b) Bob Cottam

(c) Malcolm Nash

(d) David Larter

(e) Doug Padgett

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp.Former cricketer Malcolm Nash, the Glamorgan’s legendary left-arm bowler who took 993 first-class wickets in a 17-year career between 1966 and 1983 and became famous after Garfield Sobers hit him for six sixes in an over.

Q10. East Bengal club will award its highest honour “Bharat Gaurav” to which of the following sports personality on its 100th foundation day celebrations?

(a) Bishen Singh Bedi

(b) Prakash Padukone

(c) Viswanathan Anand

(d) Kapil Dev

(e) Bhaichung Bhutia

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. East Bengal club will award its highest honour “Bharat Gaurav” to Kapil Dev, India’s first cricket World Cup-winning captain on its 100th foundation day celebrations

SBI Clerk 2019 Mains Admit Card: Link for the SBI Clerk Mains Admit Card Download Available on Score Card.

Related Links:

 

Leave a Reply