Current Affairs 7th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 7th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. 5th World Parliament of Science, Religion and Philosophy will be held at the MIT World Peace University in ___________________

(a) Patna, Bihar

(b) Jaipur, Rajasthan

(c) Pune, Maharashtra

(d) Bhuvneshwar, Odisha

(e) Guwahati, Assam

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. 5th World Parliament of Science, Religion and Philosophy will be held at the MIT World Peace University in Pune, Maharashtra.

Q2. Name the player who has become the 1st Indian cricket player to play 100 T20 International matches.

(a) Mithali Raj

(b) Rohit Sharma

(c) Jhulan Goswami

(d) Virat kohli

(e) Harmanpreet Kaur

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. Harmanpreet Kaur has become the 1st Indian cricket player to play 100 T20 International matches.

Q3. Government has launched eco-friendly green firecrackers which have been developed by CSIR and manufactured in India. CSIR stands for?

(a) Council of Social and Industrial Research

(b) Council of Social and Innovation Registry

(c) Council of Scientific and Innovation Research

(d) Council of Scientific and Industrial Registry

(e) Council of Scientific and Industrial Research

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Government has launched eco-friendly green firecrackers which have been developed by Council of Scientific and Industrial Research and manufactured in India.

Q4. Who among the following has been named by the Director-General of UNESCO, Audrey Azoulay, as a UNESCO Goodwill Ambassador for Indigenous Peoples?

(a) Marina de Tavira

(b) Eiza Gonzalez

(c) Yalitza Aparicio

(d) Daniela Demesa

(e) Lyn May

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The Director-General of UNESCO, Audrey Azoulay, has named Mexican actress Yalitza Aparicio as a UNESCO Goodwill Ambassador for Indigenous Peoples.

Q5. Which state government has appointed Justice Vinod Kumar Sharma (retired) as the new Lokpal of the state?

(a) Haryana

(b) Punjab

(c) Rajasthan

(d) Kerala

(e) Odisha

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. The Punjab government has appointed Justice Vinod Kumar Sharma (retired) as the new Lokpal.

Q6. A new book titled “150 Years of Celebrating the Mahatma the South African Legacy” was launched in Johannesburg, South Africa. Who is the author of the book?

(a) Judith M. Brown

(b) Subhadra Sen Gupta

(c) Louis Fischer

(d) Charles Freer Andrews

(e) Fakir Hassen

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. A new book titled “150 Years of Celebrating the Mahatma the South African Legacy”, by Fakir Hassen launched in Johannesburg, South Africa.

Q7. Name the US actress who won Golden Globe and was the first black woman to win the Tony Award for the best actress in 1962, passed away recently.

(a) Katharine Hepburn

(b) Diahann Carroll

(c) Lauren Bacall

(d) Judy Garland

(e) Ingrid Bergman

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. US actress Diahann Carroll, who won Golden Globe and was the first black woman to win the Tony Award for the best actress in 1962, passed away recently.

Q8. _______________________ Municipal Corporation (BMC) and the Central Pollution Control Board (CPCB) have joined hands to set up the country’s first e-waste clinic in Madhya Pradesh.

(a) Satna

(b) Jabalpur

(c) Indore

(d) Ujjain

(e) Bhopal

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. The Bhopal Municipal Corporation (BMC) and the Central Pollution Control Board (CPCB) have joined hands to set up the country’s first e-waste clinic in Bhopal, Madhya Pradesh.

Q9. Christine Wolf has won the Hero Women’s Indian Open at Gurugram, Haryana. She belongs to which country?

(a) Australia

(b) Canada

(c) Austria

(d) Belgium

(e) New Zealand

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Austria’s Christine Wolf has won the Hero Women’s Indian Open at Gurugram, Haryana.

Q10. India has started joint military training Exercise “Nomadic Elephant-XIV” with which of the following countries?

(a) China

(b) Kazakhstan

(c) Thailand

(d) Japan

(e) Mongolia

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. India has started joint military training Exercise “Nomadic Elephant-XIV” with Mongolia.

Read in English

Attempt Current Affairs Quiz Based on 1st October 2019

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

3

Leave a Reply