English Quiz based on Close Test for Banks and SSC exam

English Quiz based on Close Test for Banks and SSC Exam

Close test Quiz is an important component of English section in banking and other government examinations . Close test becomes very scoring if attempted in a right way. Our website provides better approach for Close test. We provide Close test for IBPS PO, SBI PO, RRB PO, SBI clerk, IBPS PO, SSC exam. Close test is designed from beginner to advance level. Close test involves all the types of Close test for prelims and mains level. Our Close test quiz will help many students in having a good grip on reading comprehension . Close test will increase their overall score. Close test is a must have tool to the marks.

Directions (1–10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words/phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case.

Asteroids are rocks and debris which are the leftovers of the construction of our solar system. Most are in a belt, which____(1)____ between Mars and Jupiter. However, the gravitational influence of the giant planets, like Jupiter, or an impact by a comet can knock these large rocks out of their orbit, thus hurling them ____(2)____ the Earth. Many bodies have struck Earth in the ____(3)____ and a widely accepted theory blames the impact of an asteroid for the extinction of dinosaurs about 65 million years ago. The scale of such a disaster can be understood by the example of a relatively small-size asteroid strike in Siberia in early 20th century which ____(4)____ more than half a million acres of forest.

However, what relieves the common man of the ____(5)____ regarding asteroid impact is the fact that many scientific groups are dedicated towards tracking the asteroid paths and orbit all around the year. With advanced equipments and technology, they can predict any upcoming danger much in ____(6)____ According to them the chances of finding such an asteroid crossing Earth in this or the next five generation’s lifetime is only one in thousands. Even if such an asteroid is found out, there will be ____(7)____ of time to track it, measure its orbit precisely, and plan a system for ____(8)____ it from its orbit away from that of the Earth’s. There will be no great hurry, and no great panic. It would be a project for all the world’s nations to take part in. It could be a globally unifying event. Because it will be ____(9)____ long before it actually hits the Earth. It probably would take only a small measure such as chemical rockets, or perhaps an atomic explosion to divert it from a threatening path.

Thus, in short, it can be said that though the impact would pose enormous risk to all living forms on Earth, the odds of it occurring within our lifetimes is very ____(10)____ and it is unnecessary to run around believing that the sky is falling.

Q1.

(a) rotates

(b) appears

(c) strikes

(d) encircle

(e) exists

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp.

 

Q2.

(a) past

(b) around

(c) towards

(d) against

(e) inside

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp.

 

Q3.

(a) future

(b) centuries

(c) earliest

(d) past

(e) history

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.

 

Q4.

(a) extinct

(b) devastated

(c) wasted

(d) shrivelled

(e) fell

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.

 

Q5.

(a) apprehension

(b) expectation

(c) distrust

(d) sufferings

(e) hesitation

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp.

Q6.

(a) sooner

(b) accuracy

(c) advance

(d) time

(e) distance

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp.

Q7.

(a) dearth

(b) loss

(c) most

(d) lack

(e) plenty

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp.

Q8.

(a) blocking

(b) deflecting

(c) avoiding

(d) destroying

(e) changing

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp.

Q9.

(a) experienced

(b) harmful

(c) perceived

(d) noticed

(e) devastating

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp.

 

Q10.

(a) low

(b) large

(c) narrow

(d) high

(e) few

 

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp.

Read on APP in Real Time

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

Static GK Mock Test

Click here to Buy Static GK Online Test Series

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

Leave a Reply