English Quiz based on Close Test for Banks and SSC exam

English Quiz based on Close Test for Banks and SSC Exam

Close test Quiz is an important component of English section in banking and other government examinations . Close test becomes very scoring if attempted in a right way. Our website provides better approach for Close test. We provide Close test for IBPS PO, SBI PO, RRB PO, SBI clerk, IBPS PO, SSC exam. Close test is designed from beginner to advance level. Close test involves all the types of Close test for prelims and mains level. Our Close test quiz will help many students in having a good grip on reading comprehension . Close test will increase their overall score. Close test is a must have tool to the marks.

Directions (1-13): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate, word in each case.

 

Man in his….(1)….of nature and universe has made the world….(2) , polluted. The air we breathe is polluted; the water we drink is….(3)…. There is….(4)….felling of trees, clearing of jungles, ….(5)….natural barriers like the mountains and drying up the oceans by way of….(6)…. This….(7)….of nature by man is a grave mistake for which mankind has to pay the price. Rapid industrialization means….(8)….the industrial effluents into the rivers and seas. The river water has turned murky. Marine life has been….(9)…: The toxic chemicals have made the air that we breathe polluted. Pesticides and insecticides sprayed on plants and the chemicals and fertilizers used for….(10)….plant yield have poisoned our food. Hence what we eat today has high toxic….(11)…. Nature’s plentifulness is a heritage not to be….(12)….with impunity. It must be conserved for future generations or its….(13)….will extinguish all.

 

Q1. (a) pursuit

(b) view

(c) conquest

(d) victim

(e) want

Answer & Explanation
Ans.1. (c)

Exp. ‘conquest’ is the correct word to be filled in the blank. Conquest means the subjugation and assumption of control of a place or people by military force.

Q2. (a) foul

(b) diluted

(c) poor

(d) precarious

(e) critical

Answer & Explanation
Ans.2. (a)

Exp ‘foul’ best suits the purpose.

Precarious means not securely held or in position; dangerously likely to fall or collapse.

 

Q3. (a) disturbed

(b) pure

(c) counterproductive

(d) suffocated

(e) contaminated

Answer & Explanation
Ans.3. (e)

Exp ‘contaminated’ is the correct use making the sentence meaningful as it means make (something) impure by exposure to or addition of a poisonous or polluting substance.

Q4. (a) dubious

(b) wanton

(c) careful

(d) planned

(e) useless

Answer & Explanation
Ans.4. (b)

Exp ‘wanton’ best suits the purpose which means deliberate and unprovoked.

Dubious means hesitating or doubting.

 

Q5. (a) attacking

(b) projecting

(c) cutting

(d) blasting

(e) sizing

Answer & Explanation
Ans.5. (d)

Exp ‘blasting’ is the correct use making the sentence meaningful.

 

Q6. (a) reclamation

(b) inhabitation

(c) stabilization

(d) destruction

(e) damage

Answer & Explanation
Ans.6. (a)

Exp ‘reclamation’ is the correct word to be filled in the blank.

Q7. (a) provocation

(b) adventure

(c) vandalism

(d) abundance

(e) evasion

Answer & Explanation
Ans.7. (c)

Exp‘Vandalism’ is the correct use that means action involving deliberate destruction of or damage to public or private property.

 

Q8. (a) relocating

(b) divulging

(c) menacing

(d) culminating

(e) diverting

Answer & Explanation
Ans.8. (e)

Exp ‘diverting’ is the correct use making the sentence meaningful.

Divulging means to make known.

Culminating means to reach a climax or point of highest development.

Q9. (a) evaporated

(b) endangered

(c) devalued

(d) eliminated

(e) forfeiting

Answer & Explanation
Ans.9. (d)

Exp ‘eliminated’ best suits the purpose. ‘Forfeiting’ means to lose or be deprived of as a penalty for wrongdoing.

Q10. (a) managing

(b) developing

(c) maintaining

(d) doubling

(e) minimizing

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp‘managing’ best suits the purpose.

 

Q11. (a) damage

(b) variable

(c) content

(d) yield

(e) refuge

Answer & Explanation
Ans.11. (c)

Exp ‘content’ is the correct use making the sentence meaningful. ‘Refuge’ means the state of being safe or sheltered from pursuit, danger, or difficulty.

Q12. (a) squandered

(b) preserved

(c) doubled

(d) engulfed

(e) coerced

Answer & Explanation
Ans.12. (e)

Exp ‘coerced’ is the correct word that means persuade (an unwilling person) to do something by using force or threats. ‘Squandered’ means waste (something, especially money or time) in a reckless and foolish manner.

 

Q13. (a) equilibrium

(b) existence

(c) failure

(d) proportion

(e) bankruptcy

 

Answer & Explanation
Ans.13. (b)

Exp‘existence’ best suits the purpose. ‘Bankruptcy’ means the state of being completely lacking in a particular good quality.

Read on APP in Real Time

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

Static GK Mock Test

Click here to Buy Static GK Online Test Series

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

Leave a Reply