English Quiz based on double filler for Banks and SSC exam

English Quiz based on double filler for Banks and SSC Exam

Double Filler Quiz is an important component of English section in banking and other government examinations . Filler Quiz becomes very scoring if attempted in a right way. Our website provides better approach for Filler Quiz. We provide Filler Quiz for IBPS PO, SBI PO, RRB PO, SBI clerk, IBPS PO, SSC exam. Filler Quiz is designed from beginner to advance level. Filler Quiz involves all the types of Filler Quiz for prelims and mains level. Our Filler Quiz quiz will help many students in having a good grip on reading comprehension . Filler Quiz will increase their overall score. Filler Quiz is a must have tool to the marks.

Directions (1-5): In each of the sentences given in these questions, there are two blanks indicating that some words have been omitted. There are four alternatives given. Choose the one that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Q1. The problem of housing shortage ___________ with the population explosion has also been ___________ by this policy.

(a) projected, discussed

(b) threatened, manifested

(c) dispensed, acknowledged

(d) compounded, addressed

(e) united, heralded

Answer & Explanation
Ans.1. (d)

Exp. Compounded – make up (a composite whole); constitute.Addressed – write the name and address of the intended recipient on (an envelope, letter, or parcel).

 

Q2. The quality of ___________ between individuals and the organization for which they work can be ___________ to the benefit of both parties.

(a) life, conceptualised

(b) service, evaluated

(c) interaction, improved

(d) sophistication, developed

(e) development, impeded

Answer & Explanation
Ans.2. (c)

Exp. Interaction  -a particular way in which matter, fields, and atomic and subatomic particles affect one another, e.g. through gravitation or electromagnetism.Improved – develop or increase in mental capacity by education or experience.

 

Q3. Handicrafts constitute an important ___________ of the decentralised sector of India’s economy and ___________ employment to over six million artisans.

(a) factor, aims

(b) segment, provides

(c) extension, plants

(d) period, projects

(e) element, retards

Answer & Explanation
Ans.3. (b)

Exp. Segment – each of the parts into which something is or may be divided.Provides–  make available for use; supply.

 

Q4. In one shocking instance of ___________research, one of the nations’s most influential researchers in the field of genetics reported on experiments that were never carried out and published ___________ scientific papers on his non-existent work.

(a) comprehensive, abstract

(b) theoretical, challenging

(c) fraudulent, deceptive

(d) erroneous, impartial

(e) spontaneous, false

Answer & Explanation
Ans. 4.(c)

Exp. Fraudulent – obtained, done by, or involving deception, especially criminal deception.Deceptive -giving an appearance or impression different from the true one; misleading.

 

Q5. Her novel published to universal acclaim, her literary gifts; her reputation as yet ___________ by envious slights, Hurston clearly was at the ___________ of her career .

(a) undamaged, ebb

(b) untarnished, zenith

(c) unmarred, brink

(d) untainted, extremity

(e) unstained, end

Answer & Explanation
Ans. 5.(b)

Exp. Untarnished – (of metal or metalware) not having lost its lustre.Zenith – the time at which something is most powerful or successful.

Directions (6-10): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

 

Q6.The English-speaking world’s favourite _______cinema channel has finally come to India, part of a global push into 130 markets that has_______excluded China.

(a)immobile, important

(b)dormant, manager

(c)streaming, pointedly

(d)abeyant, chief

(e)entertaining, purposely

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. “streaming, pointedly” is the correct use.

 

Q7.The Centre might be forced to suspend further________of the fiscal deficit as well as squeeze every last penny through better tax collection and more________from the PSUs.

(a)decline, development

(b)reduction,  dividends

(c)increase, ratio

(d)development, issues

(e)rising, revenue

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. “reduction,  dividends” is the correct use.

 

Q8. The guidelines explicitly ________the business of payment banks and small finance banks to _______that — payments and small finance.

(a)Develop, specially

(b)causes, costly

(c)free, cheaply

(d)restrict, precisely

(e)obstruct, completely

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. “restrict, precisely” is the correct use.

 

Q9.The guidelines for payment banks may be of particular significance to a number of payment service_______, such as mobile phone companies, that offer payment________ through mobile wallets.

(a)providers, services

(b)dominant, calculations

(c)gainers, provides

(d)beginners, facilities

(e)solutions, options

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. “providers, services” is the correct use.

Read on APP in Real Time

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

Static GK Mock Test

Click here to Buy Static GK Online Test Series

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

 

Q10.In a _______under-banked country like ours, any move to ________financial inclusion is welcome.

(a)small, stuffing

(b)narrow,  satiety

(c)vastly , deepen

(d)little,  ample

(e)truly, strengthen

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. “vastly , deepen” is the correct use.

 

Read on APP in Real Time

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

Static GK Mock Test

Click here to Buy Static GK Online Test Series

Recommended PDF's:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

Leave a Reply