English Quiz based on double filler for Banks and SSC exam

English Quiz based on double filler for Banks and SSC Exam

Double Filler Quiz is an important component of English section in banking and other government examinations . Filler Quiz becomes very scoring if attempted in a right way. Our website provides better approach for Filler Quiz. We provide Filler Quiz for IBPS PO, SBI PO, RRB PO, SBI clerk, IBPS PO, SSC exam. Filler Quiz is designed from beginner to advance level. Filler Quiz involves all the types of Filler Quiz for prelims and mains level. Our Filler Quiz quiz will help many students in having a good grip on reading comprehension . Filler Quiz will increase their overall score. Filler Quiz is a must have tool to the marks.

Directions (1-5): In each of the following sentence there are three blank spaces. Below each sentence there are five options and each option consists of three words which can be filled up in the blanks in the sentence to make the sentence grammatically correct.

 

Q1. Not all countries benefit ____________ from liberalisation. The benefits tend to ____________ first to the advantaged and to those with the right education to be able to ____________ from the opportunities presented.

(a) equally, generate, utilize

(b) richly, downpour, ease

(c) suitably, affect, avail

(d) uniformly, percolate, benefit

(e) judiciously, facilitate, benefit

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Uniformly means in a way that is the same in all cases and at all times and Percolate means filter gradually through a porous surface or substance. Hence option (d) is correct

Q2. He has a/an ____________ sense of words. Therefore, the sentences he ________________ are always ____________ with rich meaning.

(a) profound, constructs, pregnant

(b) distinguished, build, loaded

(c) terrific, manufacture, tempted

(d) meaningful, build, full

(e) outstanding, constructs, consistent

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Profound means having or showing great knowledge or insight and Pregnant means full of meaning; significant or suggestive. Hence option (a) is correct

 

Q3. Many people take _____________ very seriously and ____________ about those who don’t, worrying about them and ____________them to believe.

(a) holy, think, criticizing

(b) mentally, pride, appraising

(c) religiously, fret, enabling

(d) spirituality, wonder, prodding

(e) mentally, ponder, making

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Spirituality means the quality of being concerned with the human spirit or soul as opposed to material or physical things and Prodding means poke with a finger, foot, or pointed object. Hence option (d) is correct

 

Q4. If you are ____________ you tend to respond to ____________ situations in a calm, secure, steady and ____________ way.

(a) resilient, stressful, rational

(b) obdurate, exacting, manageable

(c) propitious, traumatic, stable

(d) delectable, tiring, flexible

(e) supportive, anxious, positive

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Resilient means able to withstand or recover quickly from difficult conditions and Stressful means causing mental or emotional stress. Hence option (a) is correct

 

Q5. The modern world is fast ____________ itself into rival camps, armed to the teeth with the ___________ and deadly ____________ of destruction.

(a) making, enlightened, sources

(b) changing, knowledgeable, factors

(c) developing, suave, procedures

(d) parting, gallant, arsenals

(e) resolving, sophisticated, weapons

Answer & Explanation
Ans.(5.e)

Exp. Resolving means decide firmly on a course of action and Sophisticated means having, revealing, or involving a great deal of worldly experience and knowledge of fashion and culture. Hence option (e) is correct.

 

Directions (6-10): In each of these questions, there are two blanks indicating that something has been omitted. There are five alternatives given. Choose the one that best fits the meaning of the sentence or sentences as a whole.

 

Q6. Healthy skepticism, a vital ________for any journalist, has given _________ to credulity, or worse, naiveté.

(a) factor, up

(b) role, them

(c) attribute, way

(d) thing, away

(e) task, chance

Answer & Explanation
Ans.6. (c)

Exp. Attribute means attribute means a quality or feature regarded as a characteristic or inherent part of someone or something.

 

Q7. Kejriwal’s ________ about all kinds of people became more and more _________ and even if there was a grain of truth in any of them, there was just no evidence.

(a) statements, attacking

(b) ideas, scathing

(c) pronouncements, outdated

(d) allegations, outlandish

(e) defamations, severe

Answer & Explanation
Ans.7. (d)

Exp. Allegations- a claim or assertion that someone has done something illegal or wrong ,outlandish– looking or sounding bizarre or unfamiliar.

 

Q8. Every time Vidya Balan went about repeating “Entertainment, entertainment, entertanment!” audiences at awards nights went  into _________ as if Voltaire had _________ from his grave.

(a) raptures, quipped

(b) dark, came

(c) silence, grown

(d) hallucination, risen

(e) enjoy, awaken

Answer & Explanation
Ans.8. (a)

Exp. Raptures- a feeling of intense pleasure or joy,

Quipped- make a witty remark.

 

Q9. Whether one believes it or not, there are still some people __________ us who could have become powerful_________ in strength and in financial means.

(a) about, either

(b) surrounding, neither

(c) above, here

(d) over, there

(e) around, both

Answer & Explanation
Ans.9. (e)

Exp. Around- located or situated on every side,

Both- used for emphasis to refer to two people or things

 

Q10. When politicians became _________ and the bureaucracy ______ it is to the media that people turn for some guidance.

(a) corrupt, helpful

(b) venal, unresponsive

(c) dishonest, strong

(d) careless, dictator

(e) powerful, autocrat

Answer & Explanation
Ans.10. (b)

Exp. Venal– showing or motivated by susceptibility to bribery,

Unresponsive- not responsive .

Read on APP in Real Time

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

Static GK Mock Test

Click here to Buy Static GK Online Test Series

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

 

 

Leave a Reply