English Quiz based on double filler for Banks and SSC exam

English Quiz based on double filler for Banks and SSC Exam

Double Filler Quiz is an important component of English section in banking and other government examinations . Filler Quiz becomes very scoring if attempted in a right way. Our website provides better approach for Filler Quiz. We provide Filler Quiz for IBPS PO, SBI PO, RRB PO, SBI clerk, IBPS PO, SSC exam. Filler Quiz is designed from beginner to advance level. Filler Quiz involves all the types of Filler Quiz for prelims and mains level. Our Filler Quiz quiz will help many students in having a good grip on reading comprehension . Filler Quiz will increase their overall score. Filler Quiz is a must have tool to the marks.

Direction (1-5): Fill the most appropriate options in blanks provided to make the sentence meaningful.

Q1. The scientists ________their cataclysmic event using an instrument so _______ it could detect a change in the distance between the solar system and the nearest star four light years away to the thickness of a human hair.

  • Noticed, Accurate
  • Measured, Sensitive
  • Found, Careful
  • Identified, Accurate
  • Detected, Sensitive

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp.  ‘Detected, Sensitive’ is the correct use.

Detected – discover or identify the presence or existence of.

Sensitive – quick to detect or respond to slight changes, signals, or influences.

 

Q2. The educational ________ of our people is far below what is necessary for effective individual living or for the ________ of society.

(a) procurement, upliftment

(b) advancement, upkeep

(c) attainment, maintenance

(d) achievement, advancement

(e) accomplishment, regeneration

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. ‘advancement, upkeep’ is the correct use.

Advancement means the act of moving forward (as toward a goal).

 

Q3. Santosh looked very happy and ________ when he heard that his proposed scheme was ________ by the committee.

(a) energetic, rejected

(b) elated, accepted

(c) satisfied, stalled

(d) disconsolate, approved

(e) overwhelming, received

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.‘elated, accepted’ is the correct use.

Elated means proud and joyful.

Accepted means generally approved.

 

Q4. In public perception, CBI is seen as an __________ of political policy of the government and not much faith __________ on its investigations.

(a)organisation, assumed

(b) asset, put

(c)office, claimed

(d) arrangement, imposed

(e) instrument, placed

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. ‘arrangement, imposed’ is the correct use.

Arrangement means the action, process, or result of arranging or being arranged.

Imposed means to force someone.

 

 

Q5.  ________ the broker had warned him that the stock was a ________ investment, he insisted on buying a thousand shares.

(a) because, prudent

(b) since, negligible

(c) because, speculative

(d) as, vulnerable

(e) although, precarious

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. ‘although, precarious’ is the correct use.

Precarious means dependent on chance; uncertain.

 

 Directions (6-10): The question has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits to the meaning of the sentence as a whole.

 

  1. Owners of private hostels located in residential areas are not only _____________ taxes but are also functioning whimsically in the ______________ of any regulatory body.

(a) avoiding, front

(b) paying, presence

(c) checking, dearth

(d) evading, absence

(e) destroying, life

Answer & Explanation
Ans.6. (d)

Exp.‘evading, absence’ is the correct use.

Evading– escape or avoid (someone or something)

 

Q7. Contractors across the state have ___________ to stop work on the scheme after the minister failed to give them concrete _____________ of timely payment.

(a) thought, prove

(b) decided, assurance

(c) wished, demand

(d) started, guarantee

(e) determined, promise

Answer & Explanation
Ans.7. (b)

Exp.‘decided, assurance’ is the correct use.

Assurance– a positive declaration intended to give confidence.

 

Q8. Every third person visiting a doctor happens to ______________ from a clinical or psychological disorder ______________ with temblors.

(a) ail, regarding

(b) sick, related

(c) suffer, associated

(d) agonise, respect

(e) experience, connected

Answer & Explanation
Ans.8. (c)

Exp. ‘suffer, associated’ is the correct use.

Suffer– experience or be subjected to (something bad or unpleasant).

Associated– to connect or bring into relation, as thought, feeling, memory, etc.

 

Q9. _______________ makes the actress’ trip to the country different this year is that she is ____________ to raise funds for the biopic of a literary icon.

(a) It, aiming

(b) Which, trying

(c) This, attempting

(d) What, looking

(e) How, waiting

Answer & Explanation
Ans.9. (d)

Exp.‘What, looking’ is the correct use.

 

Q10. ______________ it out in vehicles while remaining stuck in a traffic snarl for hours, has become a ____________ matter for commuters.

(a) Sweating, routine

(b) Waiting, everyday

(c) Thinking, regular

(d) Harrowing, habitual

(e) Fretting, practice

 

Answer & Explanation
Ans.10. (a)

Exp. ‘Sweating, routine’ is the correct use.

Read on APP in Real Time

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

Static GK Mock Test

Click here to Buy Static GK Online Test Series

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply